:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - FIGHT THE FUTURE / I WANT TO BELIEVE
X-FILES, THE - FIGHT THE FUTURE / I WANT TO BELIEVE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-21
FILMS
Fight The Future
De eerste X-Files-film speelt zich af tussen seizoen 5 en seizoen 6 van de gevierde horrorsuspensereeks. Nadat zijn kantoor is afgebrand, is agent Fox Mulder (David Duchovny) samen met zijn partner Dana Scully (Gillian Anderson) ingedeeld bij de antiterreureenheid van het FBI. De twee moeten voor een onderzoekscommissie verschijnen omdat Mulder een pak middelen van het bureau heeft versmeten aan de volgens de commissie ingebeelde zoektocht van de agent naar paranoïde overheidscomplotten, waarin bovennatuurlijke fenomenen en buitenaardse wezens een sleutelrol spelen. Wanneer een terrorist een overheidsgebouw opblaast, en er tussen de brokstukken lijken worden geïdentificeerd van brandweermannen en een kind die er beslist niet thuishoorden gaat Mulders verbeelding hem weer parten spelen. Of is het verbeelding? Hij wordt benaderd door een zekere doctor Alvin Kurtzweil (Martin Landau), die beweert dat de aanslag een cover-up is voor een grotere samenzwering waarbij een geheim syndicaat probeert om een tegengif te vinden voor een buitenaards virus. Spooky Mulder staat nogal redelijk alleen met zijn theorie, maar eens hij wat begint te graven, vallen er lijken uit de kast. De enige die hem op zijn wild goose chase wil volgen is Scully, doch als haar leven in gevaar komt na een dodelijke bijensteek, moet Mulder trachten om zijn collega te redden.

In de reeks The X-Files, de trendsettende en felbesproken televisiereeks uit de jaren 90, die negen jaar lang één van de paradepaardjes van Fox was, gaat de onconventionele misbegrepen agent Fox Mulder aflevering na aflevering achter buitenaardse wezens aan, terwijl van hogerhand zijn partner Dana Scully de opdracht heeft gekregen om de eenzame sukkel in toom te houden. De troef ten opzichte van andere reeksen was ongetwijfeld dat het klassieke rollenpatroon was omgekeerd: de vrouwelijke antagoniste vervult de rol van de wetenschappelijke scepticus, terwijl haar mannelijke partner eerder gedreven wordt door zijn intuïtie. Elke aflevering is gemaakt met in het achterhoofd een film. Dat is tenminste wat bedenker Chris Carter in meerdere interviews beweert. Voor het realiseren van de film was het dus enkel de kunst om de boel op te schalen naar een groter geheel. Het was daarbij de kunst om een voldoende afgerond verhaal te presenteren dat de niet- of occasionele kijker van de reeks ook potentieel kon interesseren en tegelijkertijd de trouwe fans zou bedienen. De slappekoordoefening is vrij goed gelukt, alhoewel voor een eerste kennismaking de verhaallijnen nogal door elkaar lijken te lopen: alle elementen van wat de conspiracy wordt genoemd, de rode draad van de televisiereeks, zijn aanwezig en affaires zoals de gigantische samenzwering door hoge overheidsambtenaren, stijl de Cigarette Smoking Man (William B. Davis), buitenaardse wezens, het black oil-virus, de ontvoering van Mulders zus, de Lone Gunmen en als apotheose zelfs een ruimteschip , ze worden kunstig tot één consistent geheel verweven, waarbij een zekere voorkennis over de globale verhaallijn uit de reeks wel aan te raden is. Er wordt in de film zelfs lichtjes gespeculeerd over de vraag die de fans sinds het prille begin van de reeks op de lippen brandt, namelijk of het op romantisch vlak wat wordt tussen de twee protagonisten, een verhaallijn die uiteindelijk pas in het zevende seizoen haar beslag zou krijgen.

I Want To Believe
Ex-FBI agent Fox Mulder (David Duchovny) leeft nog altijd ondergedoken omdat de FBI hem zoekt voor moord. Zijn nieuwe bestaan is er wel één dat hij met zijn ex-partner Dana Scully (Gillian Anderson) kan delen, die een nieuwe carrière heeft opgebouwd als chirurg in een katholiek ziekenhuis. In zijn kantoor verzamelt hij nog altijd krantenknipsels over bizarre fenomenen en werpt hij potloden in het piepschuimen plafond. Hij krijgt een aanbod van de met hangende pootjes smekende FBI-agente Dakota Whitney (Amanda Peet) en haar partner Mosley Drummey (Xzibit) om in ruil voor de spons over zijn verleden zijn expertise aan te wenden in een onrustwekkende zaak van de verdwenen FBI-agente Monica Bannan (Xantha Radley). De enige getuige is priester Joe Crissman (Billy Connoly), die claimt dat hij met zijn paranormale gave Bannan terug kan vinden en die zich al gedeeltelijk in de zaak heeft bewezen door een paar lugubere ontdekkingen. De politie weet niet goed of ze Crissman op zijn woord moet geloven of hem juist als verdachte nummer één in de zaak moet aanstippen. Crissmans verleden spreekt alleszins tegen hem, want hij staat geregistreerd als een recidieve pedofiel. Mulder stemt toe op voorwaarde dat Scully hem eens te meer assisteert en de vraag is of die bereid is met hem onder te duiken in het groezelige verleden dat ze beiden achter zich hebben gelaten. Mulders bereidheid om te geloven in Father Joe's astrante visioenen, waarmee hij beweert boete te doen voor zijn zonden, contrasteert met Scully's wetenschappelijk sceptisisme, waarbij ook enkele trauma's uit het verleden opnieuw oprispen.

Was het een goeie beslissing om na het laatste seizoen van de alom geprezen paranormale politieserie The X-Files nog een nieuwe doorstart te maken naar de cinema? De film moest het ontegenzeglijk aan de kassa afleggen tegen The Dark Knight en kreeg eigenlijk weinig media-aandacht; blijkbaar is de herinnering aan de televisieserie met het stopzetten van de herhaaluitzendingen ook vervlogen. Terwijl Gillian Anderson zich nog in films als The Last King Of Scotland kon bewijzen, werd Californication met Duchovny toch niet het verhoopte succes; Duchovny, die ooit nog debuteerde in de lachwekkende pseudo-pornoserie Red Shoe Diaries, heeft behalve zijn rol van de ons allen bekende en getormenteerde FBI-agent als acteur eigenlijk nooit veel voorgesteld, hoewel hij die éne rol met brio speelt. Alhoewel Duchovny in de laatste twee reeksen van de televisiereeks opvallend afwezig was, kon bedenker/regisseur Chris Carter het gouden duo opnieuw warm maken voor een film omtrent 's werelds bekende jagers op paranormale fenomenen.

De afleveringen van The X-Files zijn ruwweg in te delen in twee categorieën. In de zogenaamde mythology-episodes probeert Mulder een grootse complottheorie te debunken, waarin - en dit hebben we niet verzonnen - de regering en een stel aliens een complot hebben gesmeed om een buitenaards virus op de mensheid los te laten en waaraan zowat elke paranoïde samenzweringstheorie van de laatste honderd jaar gelinkt is. In de monster of the week­-episodes daarentegen gaan Mulder en Scully achter de plegers van één of ander bijzonder gruwelijk of hoogst ongewoon misdrijf aan, waarbij de grenzen van het wetenschappelijk surrealisme elke keer worden afgetast, maar met het realisme en de gruwel dat zoiets werkelijk om de hoek kan komen piepen. Terwijl de vorige X-Files-film Fight The Future tot aan de knieën in de samenzweringstheorieën ploeterde, heeft deze I Want To Believe meer weg van een losstaande aflevering, hoewel er nog genoeg geknipoogd wordt naar de rode draden in de reeks om de fans van het eerste uur van dienst te zijn. De film ademt ook de morbide sfeer van deze tweede soort afleveringen, wat niet noodzakelijk een gebrek is, want van de kijker wordt er een stuk minder voorkennis vereist over het X-Filesverse. De film heeft een sterk religieuze ondertoon: in de eerste plaats probeert de katholieke priester Father Joe, magistraal vertolkt door Billy Connoly uit Her Majesty Mrs. Brown, vergeving te vinden voor de fouten uit zijn verleden. Hij ziet zijn paranormale gaven als een gift of een vloek van god, maar daarnaast is er ook nog Scully's conflict met haar nieuwe werkgever, een katholiek ziekenhuis dat de hoop heeft opgegeven om Christian Fearon (Marco Niccoli), een jong patiëntje met een hersenaneurysme, wat anders te bieden dan pallatieve zorg.Het jongetje staat trouwens huiverig tegenover de hele gang van zaken. Dit laatste thema mengt zich goed met het hoofdmotief van de film, namelijk de vraag hoe ver de medische wetenschap op ethisch vlak mag gaan. Scully projecteert haar woede niet alleen op haar schepper - wat mooi tot uiting komt in één van de tederste momenten van de hele reeks, waarin Mulder en Scully voor de eerste keer als koppel het bed delen - maar ook op Father Joe, die in haar ogen geen genade meer kan vinden. Scully kan het maar niet begrijpen dat god uitgerekend een zware pedofiel als zijn boodschapper gebruikt. Het is net zoals in de reeks: Mulder die meer op zijn intuïtie afgaat en Scully die bij een wetenschappelijke verklaring blijft zweren, ook al spreken de feiten haar tegen. Interessant is dat bij het nieuwe FBI-duo de zaken net omgekeerd zijn: de mannelijke helft, agent Drummey, is de non-believer, terwijl de vrouwelijke helft, agent Whitney, al eens een gokje in het onbekende durft te wagen.

I Want To Believe zou ongetwijfeld beoordeeld worden als één van de betere (dubbel)afleveringen uit de reeks. Filmtechnisch kan deze thriller, waarin Noord-Amerikaanse sneeuwlandschappen er sinds Fargo niet meer zo dreigend hebben uitgezien, weinig verweten worden. Chris Carter speelt met diverse rare perspectieven, een angstaanjagende montage en impressionante panshots zoals in de goeie oude dagen en het is zelfs verfrissend om te zien dat hij met zó weinig digitale trucs en een vakkundige inzet van zijn acteurs ons met méér dan een bevredigend gevoel achterlaat. De redelijk griezelige thriller bevat suspense, autoachtervolgingen, bijtende honden, maar dat alles zeer gedoseerd en afgemeten. Wie vindt dat de X-Files niet kunnen zonder een corrupte overheid, buitenaardse wezens of mutante virussen, zal misschien liever zijn toevlucht nemen tot het intussen tien jaar oude Fight The Future, maar deze film is duister en onvoorspelbaar, doch zeker zo goed. De plottwist wordt maar met mondjesmaat vrijgegeven, de karakteropbouw is minutieus. Bij het zien van de nieuwe agenten van dienst, Whitney en Drummey, vroeg ik me trouwens af where the hell Monica Reyes en John Doggett naar toe zijn. Voor de liefhebbers van doen-ze-het-of-doen-ze-het-niet-speculaties is I Want To Believe een traktatie van formaat, We zien niet hoe het koppel eindelijk in elkaars armen is gevallen, maar zijn wel getuige van een relatie die gebaseerd is op tederheid en wederzijds respect van twee perfect op elkaar ingespeelde hoofdrolspelers. Elke scène waarin ze met elkaar in debat gaan, is nog steeds de moeite waard en de dialogen stralen na vijftien jaar nog steeds intelligentie uit.

Geloof dus niet te veel van de slechte mondelinge reclame die de film heeft gekregen. Chris Carter beloofde een donker en angstaanjagend thrillerdrama met de relatie tussen Mulder en Scully in de kern en dat is precies wat hij heeft afgeleverd. De kritiek dat Chris Carter en Frank Spotnitz snel-snel een scenario hebben afgeraffeld, samengesteld uit afgewezen seriemateriaal, is onterecht. De film verveelt geen minuut en kan zelfs bij de betere blockbusters van 2008 gerekend worden, maar als je je aan massale actiescènes of verstommende speciale effecten verwacht, ben je aan het verkeerde adres. Carter geeft ons een dwingende, maar compleet in lijn zijnde encore van een Mulder en Scully die misschien iéts ouder zijn geworden, maar die hun briljante chemie nog helemaal niet verloren zijn.
 
VERSIE
Ik heb deze release eerder toevallig op de Duitse markt gevonden. Het pakket omvat de beide X-Files-films, Fight The Future en I Want To Believe, wat merkwaardig is, omdat de tweede film op Blu-ray wél bij ons is uitgebracht en de eerste niet. Wat het plaatje des te interessanter maakt is dat uitgerekend Fight The Future wél over Nederlandse ondertiteling beschikt en I Want To Believe niet. Als u de tweede film echter ook met Nederlandse ondertiteling wenst te bekijken, dan kan u zich natuurlijk altijd de los verkrijgbare aparte versie van desbetreffende film aanschaffen. Dubbel interessant wordt het als we opmerken dat de vergelijkbare Amerikaanse release alleen regio A-gecodeerd is. Enige minpuntje aan deze Duitse release is dat, als u I Want To Believe al hebt, u een double dip aan uw broek heeft.

BEELD EN GELUID
Fight The Future:
De nogal donkere film met veel shots in achterafsteegjes, in grotten, 's nachts in een bijenkwekerij en in een somber ijslandschap op Antarctica, is misschien niet helemaal wat er van een high-end hogedefinitiefilm mag worden verwacht, maar de film stemt op artistiek vlak flink overeen met de televisiereeks. Het beeld heeft nogal een grainy structuur, sombere en gedempte kleuren en buiten het feit dat deze in 2.40:1 is geschoten in plaats van 1.78:1, lijkt er niet zo veel verschil te zijn met de televisiereeks. De zwarttinten zijn wel prima contrasterend, alhoewel er in sommige scènes wat weinig detail te zien is. We zullen maar aannemen dat dit grotendeels de opzet van regisseur Rob Bowman was, die overigens ook als habitué bijdroeg aan de televisiereeks. De DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is excellent, laat de actiescènes goed tot hun recht komen, zoals de diverse overvliegende helikopters, maar moet het toch vooral hebben van die enkele schrikmomenten waarin de makers u de stuipen op het lijf jagen met plots in beeld springende aliens, creepy overheidsambtenaren en occasioneel een iets duurdere ontploffing dan wat we in de televisiereeks gewoon zijn. Ten opzichte van de dvd-release die slechts in Dolby Digital 5.1 was uitgevoerd (in de Verenigde Staten was een DTS-geremasterde versie beschikbaar), is dit een flinke stap voorwaarts. De soundtrack is gecomponeerd door Mark Snow, die ook de muziek van de negen seizoenen van de televisiereeks voor zijn rekening nam en ook die komt excellent tot haar recht.

I Want To Believe:
De beeldtransfer van deze X-Files is wel oké, zij het met de kanttekening dat Chris Carter zoals gewoonlijk kiest voor een donkere en vage stijl, waarin objecten bewust uit focus worden geschoten en de kleuren er afgeleefd uitzien, dit alles om het allemaal wat mysterieuzer te laten overkomen. Desondanks is dit wel een mooie transfer, vooral het gebruik van het vele wit - de film speelt zich voor meer dan de helft in sneeuwlandschappen af - valt op. De textuur van de sneeuw is erg gedetailleerd; zie daarvoor bijvoorbeeld de scène waarin Father Joe uit zijn ogen begint te bloeden en er druppels bloed op het sneeuwtapijt lekken. I Want To Believe heeft een mooi contrast om mee uit te pakken, waardoor de nachtelijke scènes ook erg goed ogen. De tekorten lijken dus niet de schuld van de Blu-ray-transfer te zijn. De Engelse DTS-HD 5.1-track is krachtig en aggressief, maar soms ook over het randje: de film bevat heel wat dialoogscènes en die zijn dan verhoudingsgewijs weer een beetje stil; één en ander heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat Fox Mulder alleen maar mompelt. De openingsscène, waarin een team FBI-agenten in de sneeuw naar een vermiste collega zoekt, hobbelend achter Father Joe aan, terwijl een helikopter met een hittescanner overvliegt, is een beetje ondermaats; de film is niet echt rijk aan spektakelscènes en die ene keer hadden wat mij betreft alle registers eens flink opengegooid mogen worden. Componist Mark Snow draagt net als in de reeks bij tot de unieke, beklemmende sfeer die The X-Files zo typeert en zijn score is mooi ingehouden, maar toch duidelijk aanwezig op de DTS-track.

EXTRA'S
Fight The Future:

Niets kan inhoudelijk zo ver afstaan van de redelijk kale dvd-release die tot nog toe is uitgebracht. Vreemd genoeg isdeze Blu-ray uitgebracht zonder een vergelijkbaar dvd-alternatief. De disk bevat zowel de theatrical cut als een 1 minuut langer durende director's cut en voor mij is het een raadsel waar de verschillen zich dan wel mogen situeren. Naast het originele audiocommentaar uit 1999 waarin Chris Carter en Rob Bowman apart aan het woord komen en een goeie maar nogal droge track afleveren, is er voor de director's cut een tweede commentaartrack opgenomen waarvoor de vier voornaamste X-Files-medewerkers, Rob Bowman, Chris Carter, Frank Spotnitz en Daniel Sackheim, opnieuw bij elkaar zijn gebracht met als voornaamste doel het promoten van de sequel. Alhoewel de track nogal zelfbewierokend is, wordt er meer afstand van de film genomen en zorgt dit vreemd genoeg voor meer informatie en anekdotes. Naast een alleen-audiomogelijkheid kan men deze track ook bekijken met een Picture-in-picturetrack. Met een 1.1-profielspeler kan u d.m.v. de kleurknoppen naar segmentjes achter de schermen, storyboards en conceptuele tekeningen kijken. Reeds op de dvd terug te vinden was de documentaire The Making Of The X-Files Movie (27 min.), een nogal promotioneel getint werkstukje met als presentator Mitch Pileggi, die in de reeks en de film Mulders baas Walter Skinner speelt, waarin onder meer de hoogtepunten van de serie worden belicht, alsook het vertalen van de reeks naar het grote scherm, aangevuld met wat anekdotes over onder meer de speciale effecten. De alternatieve bijensteekscène (2 min.) zal vooral de fans van van daddem plezieren; als u niet weet waar ik het over heb, don't bother. Ik ben nooit een echte fan geweest van gag reels en deze (3 min.) is niet van aard om me van mening te doen veranderen.

Wie hoopte dat de documentaire "Blackwood: The making of X-Files Fight The Future" (van recente datum & 20 min. lang) de ultieme kijk achter de schermen zou bieden, komt echter bedrogen uit. De 2008-documentaire is zowat helemaal uit archiefmateriaal opgebouwd, zij het dat we wat meer achtergrondinformatie bij de alienmake-up voorgezet krijgen. U moet bovendien niet verwachten dat u in deze documentaire de betekenis van het woord Blackwood te weten komt. Om u uit uw lijden te verlossen: dit was de compleet fake titel van de film om de fans te misleiden en die bovendien niets met het verhaal te maken heeft. De documentaire "Visual effects" (9 min.) gunt ons een blik op enkele van de meest in het oog springende scènes, zoals de ontploffing van het overheidsgebouw, de computergegenereerde bijenzwerm en het ruimteschip. In "Scoring" (5 min.) vertelt componist Mark Snow ons hoe hij dezelfde thema's van de serie gebruikte om een soundtrack voor een orkest te schrijven, terwijl hij in de reeks alle muziek met zijn eigen synthesizers produceert. In 3 still galleries krijgen we mooie concepttekeningen te zien, alsook storyboards en enkele foto's van op de set. De disk bevat 3 trailers (5 min.) van de film en uiteraard een cross-promotionele trailer voor I Want To Believe. Tot slot: de Blu-ray bevat ook de codes voor een D-Box.
 
I Want To Believe:
De disk bevat zowel de theatrical cut als een 4 à 5 minuten langer durende director's cut, waarin wat meer expliciet gore scènes zitten, zoals een paar griezelige, niet door het ziekenfonds goedgekeurde operaties én een alternatieve set slotcredits waarin alle medewerkers op foto zijn vastgelegd. Voorts staat, onaangekondigd, tussen de mogelijkheden van de audiotrack bij de theatrical cut ook nog de mogelijkheid om de film te beluisteren met een geïsoleerde 5.1-muziektrack. De commentaartrack van regisseur Chris Carter en coscenarist Frank Spotnitz, twee X-Files-oudgedienden, kan niet alleen worden beluisterd, maar ook bekeken via een Picture-in-Picture-optie; die bevat onder meer ook een Behind the Camera-optie met niet méér dan enkele fragmenten van de featurettes die elders te vinden zijn; en storyboards en concepten, ook al ergens anders terug te vinden. Jammer genoeg veel overlapping, dus. De disk bevat drie verwijderde scènes met slechts een beperkte houdbaarheid qua geluid. De scènes voegen evenmin iets essentieels toe aan de film.

Het koninginnenstuk van deze disk is een 86 minuten durende documentaire Trust No One: Can The X-Files Remain A Secret?, waarin bedenker Chris Carter ons inleidt in het fascinerende vraagstuk over hoe de sfeer van een intussen sinds vijf jaar beëindigde televisiereeks  heropgestart kan worden. Uiteraard is er in een documentaire van deze lengte genoeg ruimte om de klassieke onderwerpen zoals kostuums, location scouting, muziek en beeldregie grondig uit te spitten. Chris Carter is blijkbaar nog een groene jongen ook, want in Chris Carter's Statements On Green Production komt hij ons nog eens bevestigen dat de film helemaal ecologisch is geschoten: van de drinkbekertjes tot de auto's op de set, allemaal hebben ze een groen keurmerk. Kwatongen beweren dat zelfs David Duchovny eigenlijk is opgetrokken uit gerecycleerd kunstmest. Een korte documentaire van 8 minuten, Body Parts: Special Makeup Effects, staat daar eigenlijk lijnrecht tegenover, want om de gruwelijke verminkingen in beeld te brengen die in deze film nogal expliciet zijn, is een fortuin aan plastic en siliconen opgemaakt. De ernstige items zijn dan de revue gepasseerd, want de volgende twee items zijn een gag reel (6 min.) en een videoclip van rapper Xzibit (4 min.), waarvan de muziek niets met de film te maken heeft en meer nog, haaks staat op de ingetogen score van Mark Snow. De enige reden waarom deze clip wellicht is toegevoegd, is dat het een eis was van de rapper in kwestie die in de film een rol speelt. De sectie extra's die ook op de dvd staat, wordt afgesloten met 2 trailers en een mooie set galerijen met concepten, storyboards, etc..

Eén extra die de fans bijzonder zal bekoren en niet op de dvd terug te vinden is, The X-Files: The Complete Timeline, is een interactieve featurette die alle gebeurtenissen uit negen seizoenen en twee films op één chronologisch, thematisch of per aflevering gesorteerd rijtje zet, van grotbewoners die worden aangevallen door Black Oil tot en met deze film. De tijdlijn bevat ook nog eens een hoop fragmenten uit de serie en een fan is hier gegarandeerd zonder overdrijven uren zoet mee. Ten slotte is er nog een easter egg te vinden.
 
CONCLUSIE
Deze double-dip bevat tegelijkertijd iets unieks, namelijk de eerste X-Files-film in een regio B-compatibel en in een Nederlands ondertiteld formaat, maar laten we zeggen dat deze uitgave eerder weggelegd is voor de kapitaalkrachtigen onder ons die niet malen om een dubbeldipje méér of minder.coverStudio: Fox

Regie: Rob Bowman / Chris Carter
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi; FTF: Martin Landau, Blythe Danner, Armin Mueller-Stahl, Terry O'Quinn; IWTB: Billy Connoly, Amanda Peet, Xzibit

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Duitsland

Jaar:
1999-2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
123/108 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Fight The Future:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Thais DTS 5.1

I Want To Believe:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS 5.1
Russisch DTS 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
FTF: Nederlands, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC; IWTB: Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Russisch, Engels CC
Extra's:
Fight The Future:
• 2 audiocommentaartracks
• Picture in picture-commentaar
• Alternate bee sting scene
• Gag reel
• Documentaire "Blackwood: The making of X-Files Fight The Future" (2008)
• Documentaire "Visual effects"
• Documentaire "Scoring"
• Documentaire "The making of The X-Files Movie" (1998)
• 3 still galleries
• 3 trailers
• Trailer "The X-Files: I Want To Believe"
• D-Box
I Want To Believe:
• Geïsoleerde muziekscore
• In-movie experience
• Picture in Picture-commentary
• 3 verwijderde scènes
• Documentaire "Trust No One: Can the X-Files remain a secret?"
• Documentaire "Chris Carter: Statement on green production"
• Documentaire "Body parts: special make-up effects"
• Gag reel
• Videoclip Xzibit
• Complete timeline
• Still galleries
• 2 trailers
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij