:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZONDE VAN DE ZENDTIJD - SEIZOEN 1 COMPILATIE
ZONDE VAN DE ZENDTIJD - SEIZOEN 1 COMPILATIE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-26
SERIE
In de loop van het televisieseizoen 2009-2010 werd het sketchprogramma Zonde Van De Zendtijd op Canvas door een bijzonder goede mond-aan-mondreclamecampagne in de hoogste regionen van de kijkcijfertop getild, althans voor een zender als Canvas, waarbij op piekmomenten meer dan 600.000 kijkers keken naar de capriolen van Henk Ryckaert en Bert Gabriëls. Ook schatplichtig hieraan zijn de filmfragmentjes die hun weg naar YouTube schijnen gevonden te hebben, waardoor hun capriolen, net als die van Kabouter Wesley, het tot in Nederland gehaald hebben én de reeks een tweede leven kreeg, waardoor ook het kijkersaantal gestaag is blijven groeien.


De twee olijke stand-upcomedians hebben nochtans een simpel format dat erg lijkt op wat Mark Uytterhoeven in Alles Kan Beter, de Neveneffecten in Willy's En Marjetten en Tom Lenaerts en Bart De Pauw in Schalkse Ruiters deden: ze zenden archieffilmpjes uit het VRT-archief uit en maken daar in hun eigen naïeve stijl een "verbeterde versie" van, tot hilariteit van de betrokkenen én de toevallige passanten en onvrijwillige slachtoffers die bij hun verborgencameragrappen worden betrokken. In deze compilatie zien we onder meer hoe ze erin slagen om oudminister Mark Eyskens op de boekenbeurs een bestelbon te laten ondertekenen voor enkele honderden kilo's varkensvoer, hoe je van de hits van Willy Sommers "waarbij echt wel een paar vette schijven zitten" - quote Henk Ryckaert, een avondvullende musical kan maken en hoe mensen met een handicap een catastrofale uitzending van Blokken maken. Het grote verschil is echter dat de generatie stand-ups die nú aan dit programma meewerkt, het volle potentieel van Facebook, Twitter en YouTube volledig onder de knie heeft en daarmee bewijst dat "copyright infringments" niet noodzakelijk minder succes betekent; dankzij dat wat men Web 2.0 is begonnen te noemen, is het materiaal pas écht populair geworden bij jongeren die maar al te graag een centje neertellen om deze (matig geprijsde) dvd's de hunne te kunnen noemen. Zo kan het dus ook. Enige voorwaarde die daarvoor vervuld moet zijn, is dat het om écht goed televisiemateriaal gaat, maar wat dat betreft hebben Henk en Bert de juiste snaar aangeslagen.
 

 

Ryckaert en Gabriëls geven wel eens een steek, maar over het algemeen blijft wat ze brengen uiterst fijne humor voor de meerwaardezoeker (tja, het is op Canvas terechtgekomen). De heren halen soms met iemand een grapje uit, maar het is nooit ranzig qua stijl zoals je vaak in andere verborgencameraprogramma's ziet. Dit is echt fijne televisie waar je écht mee kan lachen. De filmpjes die Bert en Henk maken zijn geniaal. Het ene filmpje is al wat genialer dan het andere, maar door de bank genomen zijn ze allemaal geniaal. Waarom dit dan niet op dvd wordt uitgebracht, was tot nog toe een raadsel. Maar dat raadsel is nu opgeklaard: de Belgische krant De Morgen heeft een stapeltje Zonde Van De Zendtijd-dvd's in de aanbieding staan. Op zaterdag 24 april 2010 zat er een half uur durend schijfje bij met de compilatieaflevering (nummer 9) van het eerste seizoen. Ik ben daar tegelijkertijd zeer over teleurgesteld, want ik zou het eerste seizoen liefst in integrale vorm willen bekijken. Maar vanaf volgende week, op vrijdag 30 april en op zaterdag 8 mei 2010, zitten er toch tenminste dvd's met het volledige tweede seizoen in de krant tegen een bescheiden meeropleg.

 

Ik denk dat dit het moment is waarop Vlaanderen flink achter de twee dvd's aan moet gaan, zodat het eventuele succes er uiteindelijk voor zorgt dan het integrale seizoen 1 op de markt  komt. Dus: promoafdeling van De Morgen, of, wie weet, Henk en Bert zelf, als jullie dit lezen, zorgen jullie er alstublieft voor dat ook het eerste seizoen van jullie geniale sketchshow wordt uitgebracht, alsjeblieft.

BEELD EN GELUID
Zonde Van De Zendtijd is pas vorig jaar op tv uitgezonden. De studio-opnamen zijn onberispelijk en uiteraard is de beeldkwaliteit van de grappen die Bert en Henk op straat schieten niet alijd van dezelfde technische kwaliteit. Desalniettemin is dit een aangename transfer, waarbij de 2.0-track méér dan voldoende is om het bonte circus dat het olijke duo op maandagavond te voorschijn tovert, optimaal te beleven. Het geluid bestaat enkel uit enkele snedige grapjes van het tweetal, afgewisseld met wat beeldarchief. Veel ruimtelijkheid heeft deze track niet, maar hij is er ook niet bij gebaat.

 
EXTRA'S
Jammer genoeg gevat de disk geen bonusmateriaal; er verschijnt wel een reclameboodschap dat u zich voor een amicale prijs het volledige seizoen 2 kan aanschaffen.
 
CONCLUSIE
Als u Zonde Van De Zendtijd gemist hebt op tv, hebt u waarschijnlijk het grappigste programma van het huis van vertrouwen niet gezien. Als u een beetje snel bent kan u deze compilatie nog samen met De Morgen van vorig weekeinde oppikken, maar haal vooral de exemplaren van 30 april en 8 mei in huis, als u tenminste het tweede seizoen compleet wil kunnen bekijken. Voor wie niet tevreden is met slechts een compilatie van het eerste seizoen, waaronder ondergetekende, is het misschien nú het uitgelezen ogenblik om hierover een smeekbede te richten aan Bert en Henk. We hebben er echt alles voor over. Een gesigneerde pan van Piet Huysentruyt! Een jaarabonnement op De Morgen! Alsjeblieft, Bert en Henk, laat jullie fans niet in de kou staan. Wij willen meer!

 

Wie het idee van een volledig seizoen 1 op dvd steunt, verwijs ik graag naar deze facebookgroep.cover
Studio: De Morgen

Regie: -
Met: Henk Ryckaert & Bert GabriŽls

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
28 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij