:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZONDE VAN DE ZENDTIJD - SEIZOEN 2 DEEL 2
ZONDE VAN DE ZENDTIJD - SEIZOEN 2 DEEL 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-12
SERIE
"Zonde Van De Zendtijd: Het enige programma dat even welkom is als Google in China." - Bert Gabriëls

Bert Gabriëls en Henk Ryckaert, twee ogenschijnlijk normale mensen die op een serieuze omroep als Canvas zeker niets zouden mogen doen dat niet conform de maatschappelijke orde is, vuren met hun Gatlinger in dit tweede en voorlopig laatste deel van Zonde Van De Zendtijd weer een massa nonsens af op de bevolking. Samen met deel 1 is dus tenminste het tweede seizoen van deze kapitale sketchshow voor het nageslacht bewaard. Naast politici en journalisten die bij de minste verspreking de oren worden gewassen, zijn ook de kijkers zelf, die op straat een microfoon onder de neus geduwd krijgen, maar géén vraag voorgeschoteld krijgen, niet veilig voor de prikken van beide heren. Slecht genasychoniseerde telsellprogramma's, kookprogramma's met Piet Huysentruyt, de Jommeke-strips en de Mega Mindy-kinderfilmjes, allemaal gaan ze genadeloos voor de bijl.
Een heavy metalfan die het beursnieuws presenteert? Moet kunnen. Het combineren van kookprogramma's en musicals tot een nieuw, geestenverruimend format? Absoluut geen probleem. Samson de pluchen hond een belspelletje laten presenteren? Fluitje van een cent. Waar de heren hun ideeën blijven vandaan halen is vooralsnog niet duidelijk, maar ze zitten duidelijk op een bron die nog niet is opgedroogd. Het enige wat er mogelijk toekomstig succes in de weg zal staan is dat de heren van de weeromstuit bekender en beruchter worden, en het daarom iets moeilijker wordt om bijvoorbeeld nog verborgencameragrappen uit te halen. Op de markt worden ze al een beetje herkend, in de Wetstraat zijn ze alleszins niet meer welkom nadat ze Herman van Rompuy in het vorige deel een schoen van twee meter wilden aanbieden ("uit zelfverdediging"), en de stunt om voorbij de beveiligingspost van de NAVO in Evere te geraken, is jammer genoeg mislukt. Wanneer ze bijvoorbeeld acteur/radiopresentator Kürt Rogiers tot vervelens toe hetzelfde filmpje willen laten spelen, herkent de man plots bij de vierde filmpoging zijn belager, en smijt hij Bert Gabriëls iets naar het hoofd. Sommige van hun interventies leggen wel de vinger op de zere wonde. Dat de diefstalbeveiliging in een welbepaalde sportketen en een welbepaalde mediazaak zo lek als een zeef is, bijvoorbeeld.


"Beter een vogel in je hand..."


Het is bovendien koffiedik kijken hoeveel van hun stunts mislukt in de vuilnisbak beland zijn. Hetgeen als bruikbaar werd uitgezonden is alleszins niet te versmaden, maar allicht zijn niet al hun strapatsen even goed uitgedraaid. Het blijft wel een vast gegeven dat de heren overlopen van de creativiteit, niet om inspiratie verlegen zitten, en ongetwijfeld úren werk hebben gestoken in het bekijken van videobanden van de uitzendingen die ze met brio parodiëren. Sommige filmpjes, zoals de parodie op CSI waarin Bert en Henk een detectivereeks moeten maken die ineens de toeristische kwaliteiten van Herzele moet bezingen, zijn al makkelijker te maken dan andere, zoals die waarin ze als duidelijk ingenomen voetbalfans een stel supporters van een andere club moeten gaan interviewen.
Maar sommige reacties zijn werkelijk onbetaalbaar. De gezichten van de bejaarden in het zaaltje die hopen op een namiddagje van het Vlaamse schlagerzangersduo Christoff en Lindsey en in plaats daarvan de twee olijke maar niet van zangtalent voorziene kwistenbiebels voorgestoreld krijgen, is alleen al de prijs van deze dvd waard. En ik kwam niet meer bij van het lachen in de scène waarin Henk Ryckaert toont hoe mentaal misvormd hij is door te veel naar Sesamstraat te kijken, en op een sjieke receptie de frontale aanval opent op een schotel koekies!
BEELD EN GELUID
Zonde Van De Zendtijd heeft een redelijk goed beeld dat misschien wel wat verschillen vertoont tussen de in scène gezette stukjes en de straatinterviews, maar nergens ondermaatse beeldkwaliteit vertoont. De compressie is goed, en in scènes zoals de SS Piet-musical zijn er redelijk wat (grappige) details in de achtergrond te ontwaren. De geluidstrack in 2.0 is zeer goed verstaanbaar, al worden sommige straatinterviews ten behoeve van de duidelijkheid vast ondertiteld. Voor de auditief gehandicapte medemens heeft de dvd bovendien Nederlandse CC-ondertitels meegekregen, wat mooi meegenomen is.

EXTRA'S

Bonusmateriaal is er wederom niet.
CONCLUSIE
Zonde Van De Zendtijd is zonder meer het geestigste comedy-programma dat het afgelopen seizoen op de openbare omroep te zien was (wat niet moeilijk is gezien het humorniveau van de commerciële concurrent). Deze DVD zat bij de krant De Morgen op 8 mei 2010. Toch maar even snel naar de dagbladhandelaar reppen voor een nabestelbon!


cover
Studio: De Morgen

Regie: geen
Met: Henk Ryckaert, Bert GabriŽls

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5413662903445


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij