:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZONDE VAN DE ZENDTIJD - SEIZOEN 2 DEEL 1
ZONDE VAN DE ZENDTIJD - SEIZOEN 2 DEEL 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-02
SERIE
"Zonde Van De Zendtijd, het programma waarin méér zever zit dan in het glas waar koningin Fabiola 's avonds haar valse tanden in stopt." - Bert Gabriëls

Wat hebben Gerolf Annemans, Jean-Marie De Decker, Martine Tanghe en Herman Van Rompuy gemeen, evenals een willekeurig van straat geplukt groepje kandidaten voor een straatinterview? Wel, ze kruipen allemaal in elkaar als ze belaagd worden door Henk Ryckaert en Bert Gabriels, want als die twee in de buurt zijn, hangt er een grap in de lucht die niet tegen te houden valt. De Decker begint zelfs wild om zich heen te trappen als een buffel. We vroegen na de compilatie van het eerste seizoen een volledig seizoen en nu op vrijdag 30 april was het eindelijk zover: het eerste deel van seizoen 2, de eerste vier afleveringen, zat bij De Morgen tegen een paar euro en het tweede deel van het seizoen zal er volgende zaterdag bij zijn. Steunbetuigingen om het eerste seizoen ook integraal uit te brengen kunnen nog steeds via deze facebookgroep.


Henk en Bert zijn nog altijd niet zo bekend als ze graag zouden willen zijn. Althans, dat waren ze zeker niet vooraleer de tweede serie werd uitgezonden. De heren namen de proef op de som en nadat een fragment uit het eerste seizoen als vraag in Blokken opdook, stoomden ze zich klaar om in het Waasland Shopping Center een meet & greet met hun fanbasis te organiseren. De opkomst was bedroevend laag, handtekeningen konden ze alleen maar slijten aan bakvissen, die weliswaar een handtekening wilden, maar absoluut niet wisten wie de twee heren waren of wat ze daar kwamen doen.
 

De komende weken zouden de heren niet onopgemerkt blijven. Weliswaar dient vermeld dat ze van de bevriende zenders wat hulp kregen; zo mochten ze een MIA uitreiken op de Nacht van de Vlaamse Music Awards. Hun drie voornaamste doelgroepen qua slachtoffers zijn: Bekende Vlamingen van het niveau dat "de boekskes" haalt, politici (ieders geliefde doelwit) en de man in de straat. In deze reeks zien we bijvoorbeeld een schitterende persiflage op de diverse talentenjachten van VTM. Alleen heet deze Underdog 2010 en gaat de award naar degene die tijdens de audities en rechtstreekse uitzendingen zo veel mogelijk verprutst heeft. De reeks kent enkele schitterende hoogtepunten, vooral tegen het einde: d'r is die éne scène waarin ze zichzelf in de plaats van de lepe marketingboys plaatsten en een kindervariant van cocaïne op de markt trachten te brengen, compleet met een hip tekenfilmfiguurtje en een fruitsmaakje, waarbij één en ander zo goed in scène is gezet dat het met een verborgen camera gefilmd publiek niet altijd onmiddellijk doorheeft dat het om een grap gaat. Vlak daarna volgt de persiflage op Kinderen voor Kinderen, in de versie van Bert en Henk 'echte kindertelevisie', waarin kan worden gepraat over de alledaagse belevenissen van jongeren, zoals daar zijn: alimentatie, pedofilie op internet, ongewenste kinderen en als klap op de vuurpijl breezersletten.

Daarnaast valt hun blik genadeloos op enkele fenomenen die het niet beter verdienen dan in het belachelijke te worden getrokken. Wat te denken bijvoorbeeld van de reclameschermpjes bij tankstations van Q8 waarbij de kijker verplicht wordt om naar reclame te kijken terwijl hij tankt? Of het vreselijk flashy filmpje waarin een fossiel dat naar schatting al dertig jaar dood is door de overheid is ingehuurd om de mensen aan te manen om hun belastingsformulier via internet in te vullen. Ook product placement tijdens een fictieserie als Witse en al te gretige signeersessies op de boekenbeurs moeten eraan geloven. Eén van hun favoriete doelen is overigens Studio 100, want er gaat geen aflevering voorbij of Bumba, Plopsaland, Samson of K3 moeten het ontgelden. Maar Henk en Bert blijven twee piekfijne heren die weliswaar de vinger op de zere pelk durven leggen, maar die er zeker nooit zout in zouden strooien.
 

Bij volledige afleveringen blijft er bovendien nog meer hangen dan de som van de samenstellende delen. Zo is er in één van de afleveringen een running joke over het feit dat er zoveel gratis wordt weggegeven bij het magazine Humo die nog lang nazindert en die opnieuw  opduikt in een compleet ongerelateerde sketch waarbij Henk en Bert op zoek zijn naar BV's die hun naam willen verbinden aan een reclamecampagne voor aambeienzalf (!). De afleveringen in hun geheel en na elkaar zien, heeft dus wel degelijk meerwaarde.

Volgende week, op 8 mei 2010 precies, verschijnt het tweede en laatste deel van Zonde Van De Zendtijd, weer bij de krant De Morgen tegen een redelijk prijsje. Voor een avondje lachen is het zeker zijn geld waard, maar we blijven er nog eens op hameren dat we een belangrijk deel van de ZVDZ-anthologie missen, met name een volledige uitgave van seizoen 1. Met zijn allen de facebookpetitie tekenen, zou ik zo zeggen.
 


BEELD EN GELUID

De kwaliteit van Zonde Van De Zendtijd ligt in de lijn van wat de uitzendingen in het voorjaar al lieten vermoeden. De binnenopnamen zijn schitterend en gedetailleerd, maar een deel van het programma is opgenomen met een verborgen camera in al dan niet favorabele omstandigheden, zoals tijden straatinterviews. De vooraf gemaakte filmpjes zijn natuurlijk prima in orde; de iets of wat chaotische stijl waarin het geheel baadt, komt in elk geval de inhoud ten goede. Het geluid is uitgevoerd in 2.0, wat nagenoeg gelijk is aan de televisieuitzending; wie er behoefte aan mocht hebben, kan wel een beroep doen op een Nederlandse CC-track.

EXTRA'S
Bonusmateriaal is er niet.
 

CONCLUSIE
Zonde Van De Zendtijd staat gelijk met een avondje lachen, gieren en brullen met de soms bekrompen instelling van de mensen, van Jan met de pet tot en met de Europese president, die het blijkbaar niet leuk vinden dat ze een spiegel wordt voorgehouden. Tijdens de middeleeuwse stoeten waren de narren altijd de meest geanticipeerde artiesten en dat is na zoveel honderd  jaar niet veranderd. Doe zo voort, jongens! En denk nog eens aan dat eerste seizoen!cover
Studio: De Morgen

Regie: -
Met: Henk Ryckaert & Bert Gabriėls

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij