:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRAUMA - THE COMPLETE SERIES
TRAUMA - THE COMPLETE SERIES
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-12-12

SERIE
Bij elke noodoproep staat het traumateam van het San Franciso City Hospital paraat om als eerste op de plaats des onheils te zijn. Te land of in de lucht, het maakt niet uit als ze hun slachtoffers maar op tijd kunnen bereiken. Eén jaar na een tragisch ongeval met één van de medische helikopters worstelen de paramedici echter nog steeds met hun gevoelens...


Trauma is geen haute cuisine maar fast food, weliswaar zeer lekkere fast food. Trauma wist ons vanaf de eerste afleveringen te bekoren en na het bekijken van alle 18 afleveringen kunnen we niet anders dan ontgoocheld zijn (droevig klinkt in het kader van het einde van een tv-serie een beetje lullig) dat de serie omwille van tegenvallende kijkcijfers is stopgezet. Op heel wat vlakken weet Trauma indruk te maken: de personages zijn niet alleen grotendeels erg sympathiek maar ook geloofwaardig, de setting in San Francisco is formidabel, we krijgen humor en een vleugje romantiek, een puike soundtrack en nog heel wat meer.

Het was al een tijdje geleden dat we nog een tv-personage tegenkwamen dat ons zo wist te bekoren als Rabbit (Cliff Curtis) en ook de rest van de personages mag er zeker zijn: er is het team Cameron Boone (Derek Luke) – Tyler Briggs (Kevin Rankin) en het team Nancy Carnahan (Anasthasia Griffith) – Glenn Morrisson (Taylor Kinney) . Voorts krijgen we ook nog pilote Marisa Benez (Aimee Garcia) en de dokters Joe Saviano (Jamey Sheridan) en Diana Van Dine (Scottie Thompson). Het acteerwerk is zeker goed en u zal ongetwijfeld een aantal gezichten herkennen van de acteurs die de vaste personages vertolken: de Nieuw-Zeelandse acteur Cliff Curtis kent u wellicht uit Live Free Or Die Hard en 10.000 BC, Derek Luke uit Spartan en Antwone Fisher, Kevin Rankin uit Friday Night Lights, Aimee Garcia uit Dirty of D-War en Jamey Sheridan als Kapitein James Deakins in Law & Order: Criminal Intent.

Seattle heeft ondermeer Grey's Anatomy, Dead Like Me en Frasier, Miami heeft CSI en Dexter, Boston heeft Boston Legal en Fringe, Los Angeles en New York hebben tientallen series, maar er zijn vreemd genoeg eigenlijk relatief weinig “grote” series die San Francisco als vaste locatie hebben.  Er zijn wel een aantal shows zoals Charmed, Dharma & Greg en Full House in San Francisco gesitueerd, maar het waren geen series die veel of goed gebruik maakten van de stad in de verhaallijnen. Bij Trauma krijgt de stad San Francisco wel een “glansrol”: we krijgen tijdens iedere aflevering een pak beelden die laten zien hoe mooi de stad wel is. Of het stadsbestuur echter honderd procent tevreden is met de “glansrol” is maar de vraag aangezien de makers van de serie met al de rampen en “freak accidents” San Francisco gevaarlijker doen lijken dan Bagdad of Bogota. In vergelijking met andere medische shows zoals Grey's Anatomy, House M.D., E.R. of Private Practice is er dan ook een pak meer actie te zien. Bij Trauma ligt de nadruk eerder op de ambulanciers dan op de dokters in het ziekenhuis. Hier geen patiënten die sterven van kanker, maar wel afgerukte ledematen en brandwonden. Gevoelige kijkers hoeven echter niet af te haken, want echt expliciet wordt het nooit.

Het is niet nodig om een fan van de stad San Francisco te zijn of de stad te kennen, maar het zorgt zeker voor een grotere appreciatie van Trauma. Zo is er in een aflevering een personage (vertolkt door Richard Kind uit Spin City) dat ervan overtuigd is dat hij binnenkort het loodje zal leggen en steeds uit angst de hulpdiensten opbelt. Op een bepaald moment zegt één van de paramedici iets in de stijl van “if you want us to speed up the process, we will take you to the Tenderloin”. Bezoekers van San Francisco zullen wellicht weten dat de Tenderloin één van de gevaarlijkste buurten is in het centrum van de stad, in de Nederlandstalige ondertitels wordt Tenderloin (in het Engels ook de benaming voor ossenhaas / tournedos) redelijk ridicuul vertaald als grillrestaurant, met andere woorden: als je het sneller wil laten gaan, zullen wij u naar het grillrestaurant brengen.

Als we dan toch een puntje van kritiek moeten hebben op Trauma dan bedtreft het het toch wel redelijk zwakke, abrupte einde. Gezien de bewogen geschiedenis van de serie hoeft dit echter niet te verbazen. Nadat de serie een maand op tv te zien was, besliste NBC het te houden op de 13 tot dan toe bestelde afleveringen. Nadien besliste de zender om 16, 20 en uiteindelijk 18 afleveringen uit te zenden.

De soundtrack van Trauma behoort ongetwijfeld tot de leukste van de voorbije maanden met nummers van Iggy Pop, Metallica, Tom Petty en Deep Purple. Op het moment dat een Vietnamveteraan (vertolkt door William Sanderson die u wellicht kent als E.B. Farnum uit Deadwood) aan de haal gaat met de helikopter van het team, krijgen we een streepje Holiday in Cambodia van Dead Kennedys te horen.

AFLEVERINGEN
We krijgen de volgende 18 afleveringen te zien:

Disk 1:
Pilot
All's Fair
Bad Day At Work

Disk 2:
Stuck
Masquerade
Home Court
The Fragile Hour

Disk 3:

M'Aidez
Going Home
Blue Ballon
Tunnel Vision

Disk 4:
Protocol
13
Targets
Scope Of Practice

Disc 5:
Frequent Fliers
Sweet Jane
Crossed Wires 

BEELD EN GELUID
Universal zorgt, zoals gewoonlijk, voor een goede transfer in het originele 1.78.1-formaat. We bekeken deze set tijdens dezelfde periode als CSI Miami seizoen 7 en we kunnen niet anders dan vaststellen dat we hier een merkbaar superieure transfer krijgen met een beter zwartniveau en passender contrast. De Dolby Digital 5.1-track zal geen prijzen winnen, maar met de redelijk goede spreiding (zeker voor een tv-serie!) komen de actie en de puike soundtrack toch tot hun recht.

EXTRA'S
Het hoeft niet te verbazen dat we het moeten stellen met weinig extra's: een audiocommentaar bij de pilootaflevering en verwijderde scènes voor zowat elke aflevering.

CONCLUSIE
It's a real shame (schande en zonde) dat Trauma is stopgezet. Indien u uzelf of uw naasten wil verwennen met de feestdagen, u weet wat gedaan!
cover
Studio: Universal

Regie: Jeffrey Reiner, Christopher Misiano, Jean de Segonzac, Norberto Barba, Alex Zakrzewski, John Behring, Eric Laneuville, Steve Shill, Darnell Martin, John Badham, Michael Waxman, Colin Bucksey, Michael Nankin
Met: Derek Luke, Anastasia Griffith, Aimee Garcia, Kevin Rancin, Cliff Curtis, Jamey Sheridan, Taylor Kinney, Scottie Thompson

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
720 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582771862


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Commentaar
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij