:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOCTOR WHO - THE COMPLETE FIRST SERIES
DOCTOR WHO - THE COMPLETE FIRST SERIES
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-01-02
SERIE
In Groot-Brittannië moet je echt al wel decennialang onder een steen geleefd hebben om nog niet van Doctor Who te hebben gehoord. Sinds het ontstaan van de serie in 1963 zijn al heel wat generaties opgegroeid met het verhaal over The Doctor, een Time Lord van de planeet Gallifrey, die dertien keer kan regenereren en dan ook telkens een andere vorm aanneemt. The Doctor reist door tijd en ruimte in zijn TARDIS (Time And Relative Dimension In Space), een teletijdmachine die wel een heel ongewone vorm heeft aangenomen, namelijk die van een blauwe police box, zoals die tot in de jaren zeventig alom aanwezig waren in het Britse straatbeeld. Hoewel The Doctor heel het universum doorkruist om wezens in nood te redden, tegen slechteriken te vechten en om te genieten van al het moois dat er te zien valt, heeft hij een speciale voorkeur ontwikkeld voor de planeet aarde – en dan meer bepaald voor het Verenigd Koninkrijk – en zijn bewoners. Vandaar dat de companion van The Doctor vaak een, om begrijpbare redenen, bij voorkeur Britse vrouwelijke mens is.

In 1989 verdween de ondertussen langstlopende sf-serie van het scherm. In 1996 werd er een televisiefilm gemaakt met Paul McGann als de achtste Doctor, die moest dienen als pilot voor de nieuwe serie. Hoewel de film een succes was in Groot-Brittannië, sloeg het concept niet aan in Amerika en het project werd stopgezet. Na deze mislukking werd het vrij stil omtrent de cultserie. Het was pas in 2005 dat Doctor Who opnieuw leven werd ingeblazen door Russell T. Davies.


Do you wanna come with me? Cause if you do then I should warn you, you're gonna see all sorts of things. Ghosts from the past; Aliens from the future; the day the Earth died in a ball of flame; It won't be quiet, it won't be safe, and it won't be calm. But I'll tell you what it will be: the trip of a lifetime.

In deze nieuwe serie keert de ondertussen negende Doctor (Christopher Eccleston) terug naar de Aarde om ons te redden van een invasie van plastic aliens. Gelukkig krijgt hij al snel hulp van Rose Tyler (vertolkt door Billie Piper), een 19-jarig meisje uit Londen. Samen met haar doorstaat The Doctor weer een heel aantal avonturen in verleden, heden en toekomst, op Aarde maar ook op verafgelegen planeten….

AFLEVERINGEN
I've heard that before, "Bad Wolf", I've heard that *lots of times*.
Everywhere we go. Two words, following us. "Bad Wolf."


1.  Rose
Rose Tyler is een gewoon meisje uit het 21ste-eeuwse Londen. Ze werkt in een kledingszaak, woont met haar moeder in een sociale woning en brengt heel wat tijd door met fuiven en met haar vriendje Mickey. Er is niets dat er op wijst dat er iets bijzonders voor Rose is weggelegd in het leven. Maar dan wordt ze na sluitingstijd in de winkel in het nauw gedreven door plastic paspoppen. Ze kan nog net ontsnappen dankzij de hulp een man die zich The Doctor noemt. Deze mysterieuze man is duidelijk niet van plan veel informatie te geven aan Rose, maar zo snel laat zij zich niet afwimpelen. Voordat Rose het goed en wel beseft, wordt ze meegesleurd in een avontuur met The Doctor. Samen moeten ze proberen een invasie van buitenaardse wezens te stoppen.

2. The End Of The World
Rose heeft haar alledaagse leventje vaarwel gezegd om The Doctor te vergezellen in de TARDIS. Om Rose meteen te overdonderen, neemt The Doctor haar mee naar de toekomst om getuige te zijn van een wel heel speciale gebeurtenis, namelijk de vernietiging van de aarde. Vijf biljoen jaar in de toekomst zijn de fondsen om de expansie van de zon tegen te gaan uitgeput en wordt de planeet aarde onherroepelijk opgeslokt. Rose en The Doctor landen op een ruimteplatform dat zich daar speciaal bevindt om een select aantal gasten het evenement te laten bijwonen. Maar het wordt al snel duidelijk dat één van de gasten minder goede intenties heeft. The Doctor moet in actie komen om te voorkomen dat voor alle aanwezigen het einde van de wereld ook hun einde wordt.


3. The Unquiet Dead
Bij wijze van afwisseling wil The Doctor Rose meenemen naar het verleden, meer bepaald naar kerstavond van het jaar 1860 in Napels. Maar de zaken draaien anders uit dan verwacht en het duo komt terecht in Cardiff, op kerstavond van het jaar 1869. De lokale begrafenisondernemer kampt er met een groot probleem: zijn doden blijven niet dood. Met de hulp van Charles Dickens himself gaan The Doctor en Rose op onderzoek uit.

4. Aliens Of London (deel 1 van 2)
Na hun eerste omzwervingen keren The Doctor en Rose terug naar het hedendaagse Londen. Door, wederom, een klein foutje in de tijdinschattingen is Rose bij haar terugkeer voor haar tijdsgenoten al meer dan een jaar verdwenen. De reünie wordt ook nog bruusk verstoord door een imposant ruimtetuig dat neerstort in de Theems.

5. World War Three (deel 2 van 2)
De aliens, verantwoordelijk voor het gecrashte ruimteschip, plannen het begin van WOIII. Wat willen ze hiermee bereiken? Kan The Doctor hen op tijd stoppen?

6. Dalek
The Doctor en Rose landen in een museum voor buitenaardse objecten in 2012. De eigenaar van de uitgebreide collectie is de schatrijke Henry van Statten. Bovendien gebruikt hij de buitenaardse technologie om zijn fortuin nog uit te breiden. Door de komst van The Doctor ziet van Statten zijn kans om eindelijk het pronkstuk van zijn collectie aan de praat te krijgen. Maar dit wezen is niet zo onschuldig als het lijkt.
 

7. The Long Game
In het jaar 200 000 is de mens al toe aan The Fourth Great and Bountiful Human Empire. The Doctor ruikt onraad als de mensen niet zo ver ontwikkeld zijn als zou moeten…

8. Father’s Day
Rose heeft haar vader nooit gekend. Hij stierf in een ongeval toen ze nog een baby was. Door The Doctor ziet Rose nu toch nog een mogelijkheid om haar vader te zien en ze overhaalt hem om terug te keren naar de dag van het fatale ongeval. Ondanks alle waarschuwingen van The Doctor kan Rose het niet laten haar vader te helpen. Wat ze niet beseft, is dat ze hierdoor een vreselijke tijdsparadox heeft gecreëerd die de hele wereld in gevaar brengt.

9. The Empty Child (deel 1 van 2)
Door een noodsignaal te volgen, komen Rose en The Doctor terecht in het door WOII geteisterde Londen. Naast de gevaren van de oorlog, is er nog een ander groot gevaar dat de straten onveilig maakt. Terwijl The Doctor meer tracht te weten te komen over the empty child, maakt Rose kennis met de knappe en charmante Amerikaan Jack Harkness. Maar is hij wel wie hij zegt te zijn…


10. The Doctor Dances (deel 2 van 2)
Het probleem van the empty child breidt steeds verder uit. Meer en meer mensen worden erdoor besmet en veranderen in een vreemd soort zombie. The Doctor heeft een vermoeden wat hen kan helpen, maar zal hij zijn plan op tijd kunnen uitvoeren?

11. Boom Town
The Doctor, Rose en Jack maken een tussenstop in het hedendaagse Cardiff om de TARDIS bij te tanken. Al gauw blijkt dat er iets niet pluis is. Wanneer The Doctor en zijn team ontdekken dat een oude bekende terug is van weggeweest, weten ze dat het hoog tijd is om in te grijpen.

12. Bad Wolf (deel 1 van 2)
Jack, Rose en The Doctor zijn alledrie terechtgekomen in verschillende tv-programma’s. Terwijl de Doctor naar een soort Big Brother huis gestuurd wordt, moet Rose een versie van The Weakest Link spelen en krijgt Jack een make-over. Alle programma’s hebben echter één ding gemeenschappelijk: ze hebben allemaal een dodelijke afloop…

13. The Parting Of The Ways
In deze laatste aflevering krijgt het TARDIS-team te maken met de oudste en gevaarlijkste vijand van The Doctor. Gaan het zichzelf en de hele wereld kunnen redden?

BEELD EN GELUID
Qua beeldkwaliteit ziet dit eerste seizoen van Doctor Who er zeker goed uit. De beelden zijn scherp genoeg en de kleuren zijn helder. Ook de donkere scènes zijn goed zichtbaar. De beeldkwaliteit staat uiteraard los van de kwaliteit van de special effects. Deze effecten blijven Doctor Who-waardig en blijven dus ver onder de norm van vandaag. Maar uiteraard maken deze zichtbaar neppe effecten Doctor Who mee tot wat het is. Het geluid mag er ook zijn. Op het doosje is er sprake van surround 5.1 en dat is ook zonder twijfel wat je krijgt. Zeker als je – zoals wij – eerst de serie gezien hebt op een tv zonder meer, is het fantastisch om daarna te horen wat voor een meerwaarde deze surround sound geeft aan verscheidene scènes.
 

EXTRA'S

Op gebied van extra’s bevat de box van de eerste serie een echte overvloed. Elke dvd bevat een aantal special features die variëren van disk tot disk. We vinden trailers, interviews, video diaries, korte documentaires en nog veel meer. Alsof dit nog niet voldoende is, bevat de box nog een extra disk met daarop alle aflevering van Doctor Who Confidential. Tijdens deze afleveringen krijgen we nog meer informatie van achter de schermen. Bovendien krijgen we ook al een voorsmaakje van de nieuwe Christmas Special: The Christmas Invasion waarin David Tennant de rol van de tiende Doctor op zichneemt.

CONCLUSIE
De populariteit van Doctor Who is altijd grotendeels beperkt gebleven tot Groot-Brittannië. Terwijl Doctor Who daar een echte hype is, vraagt de rest van de wereld zich af waar nu eigenlijk al die drukte over gaat. Doctor Who is inderdaad een familieprogramma dat je ofwel op één of andere manier weet aan te grijpen of waaraan je een hekel hebt en zal blijven hebben. Hoewel Doctor Who als een sciencefictionreeks gezien wordt, moet je je zeker niet verwachten aan indrukwekkende special effects, tenzij je zou gaan voor indrukwekkend slechte natuurlijk. Maar voor diegenen die hier voorbij kunnen kijken, is Doctor Who zeker het proberen waard. Wij zijn alvast officieel fan!


cover
Studio: 2 Entertain Video

Regie: Joe Ahearne
Met: Christopher Eccleston, Billie Piper

Film:
8/10

Extra's:
10/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
567 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5014503177027


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Doctor Who Confidential
• Special Features

Andere recente releases van deze maatschappij