:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SALT
SALT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-12-20
FILM
Amper twee jaar geleden is Evelyn Salt (Angelina Jolie) bevrijd uit een politieke gevangenis in Noord-Korea, waar ze op vreselijke manier gemarteld werd. Ze bleef al die tijd volhouden dat ze een zakenvrouw was en met spionage niets te maken had: de Noord-Koreanen raakten er alleszins niet wijzer uit. Nadat haar vriend, spinnenexpert Mike Krause (August Diehl), de ambassades bleef stalken, werd ze uiteindelijk geruild voor een Koreaanse spion.

Twee jaar later heeft de CIA-agente een kantoorjob onder baas Ted Winter (Liev Schreiber). Als ze op een dag de Russische overloper Vassily Orlov (Daniel Olbrychski) ondervragen, die kanker heeft en als dusdanig toch niets meer te verliezen, beweert die dat er in Rusland trainingskampen zijn voor kinderen, die de identiteit aannemen van Amerikaanse kinderen telkens die hun ouders in verdachte omstandigheden om het leven komen. Zo zwaait hij met de complottheorie dat Lee Harvey Oswald, de moordenaar van Kennedy, feitelijk een Russische agent was. En wat erger is: na het beëindigen van de Koude Oorlog is het programma gewoon doorgegaan! Er leven dus in de Verenigde Staten verschillende "sleeper agents", KA's, die feitelijk getrainde Russen zijn, meestal hoog geïnfiltreerd in de veiligheidsdiensten die op eender welk moment getriggerd kunnen worden en terreurdaden plegen. Evelyn Salt zélf behoort tot dat profiel, want haar ouders, leerkrachten op de Amerikaanse ambassade in Rusland, zijn verongelukt. De commando's zijn echter voor het ogenblik in handen van Russische nationalisten en Orlov komt bovendien op de proppen met een aanwijzing dat er één of ander uur X nadert. Om te beginnen zal de Russische president Matveyev (Olek Krupa), vermoord worden tijdens de begrafenis die hij bijwoont van de Amerikaanse vice-president.

Vervolgens worden we in het ongewisse gelaten: is Salt een échte KA van de Russen? Of is ze net door de CIA gerecruteerd om het megalomane plan van de nationalisten - een kernoorlog uitlokken met het Midden-Oosten - te saboteren? Of werkt ze misschien op eigen houtje om haar man Mike, die door Orlov gegijzeld wordt, te bevrijden? Of héél misschien heeft ze zelf wel een goede reden om Teheran en Mekka te herleiden tot een hoopje as en rook? En de voornaamste vraag: is zij de enige KA die is uitgestuurd om deze apocalyps op gang te trekken of zijn er nog meer sleeper agents? Feit is dat we als kijker tot op het laatste moment blijven twijfelen over waar nu feitelijk de sympathie van Salt oftewel Natascha Chenkov ligt.

Philippe Noyce weet zovele jaren na Patriot Games en Clear And Present Danger nog steeds hoe hij een intelligente politieke thriller ineen moet boksen met niet al te veel ingewikkelde intriges, een hoop auto-ongelukken en spionnen die elkaar op alle niveaus verraden. Wat zijn film enigszins anders maakt, is dat hij ditmaal een vrouwelijke lead heeft gecast: Angelina Jolie (alhoewel die volgens ons minstens een halve man moet zijn). In de eerste scène ziet ze er al bijzonder onfris uit als ze zich nogal expliciet laat martelen door een paar Noord-Koreaanse agenten. Het keurige kantoorjobje dat ze heeft gekregen in ruil voor een zwijgplicht, komt haar echter niet goed uit en er volgt anderhalf uur lang de éne over-the-top-actiescène na de andere, waarin ze onder meer vanop dee ene rijdende vrachtwagen op de andere springt, met wat kantoorgerief een bruikbare bazooka ineen knutselt en op creatieve wijze verschillende ondoordringbare perimeters verschalkt - je moet het gezien hebben om het te geloven. Jolie bevestigt zichzelf als woman who kicks ass (we beklagen Brad als hij de wc-bril per ongeluk op laat staan) en om eerlijk te zijn is dat wel nodig ook, want het scenario zelf rammelt hier en daar, en dan druk ik me nog vriendelijk uit. Dit wordt enigszins gecamoufleerd door de pompende actie waarvan Jolie het epicentrum is, maar zelfs dan nog lijkt men het idee dat ze zonder verpinken de hele Amerikaanse veiligheidsdienst schaakmat zet tijdens de zoekactie naar de Russische president met een flinke korreltje zout (ha ha...) te moeten nemen. De losse eindjes worden tegen het einde van de film wel mooi bijeengeknoopt en alle mogelijkheden voor een sequel opengehouden. Qua opzet lijkt de film op het geslacht van de hoofdrolspeler na erg op The Bourne Identity.

De film staat in drie verschillende cuts op de dvd, een theatrical cut, een director's cut en een extended cut. Door het weglaten van bepaalde details of ze net toe te voegen, wordt het feit of Salt al dan niet voor de FSB werkt met een paar slimme details radicaal omgegooid. [spoiler]In de theatrical cut wordt er pas uitsluitsel gegeven wanneer Salt de bende van Orlov decimeert; Winter slaat in die versie de president bewusteloos in plaats van hem dood te schieten. In de director's cut wordt de inzet natuurlijk hoger: de martelingen, zoals die in het begin van de film, zijn ruwer, en Salts onfortuinlijke echtgenoot wordt langzaam verzopen in plaats van genadig neergeknald. In de film zitten ook meer flashbacks over Salts jeugd in het kamp van Orlov. Als toemaatje eindigt de film ook anders: als de doodgewaande Salt de wereld intrekt om de andere KA's te vinden en tegen te houden, wordt er geïnsinueerd dat de nieuwe president zelf een KA is. Waarom ten slotte de Extended Cut de Extended Cut heet, is me een raadsel, want de scène waarin Salt de agenten van Orlov afslacht zit er niet meer in, waardoor we langer blijven gissen naar Salts werkelijke loyaliteit. De extended cut eindigt ook helemaal anders: de president is niet dood, maar Salt wordt wel in hechtenis genomen. Ze veinst zelfmoord door een medicijn, maar staat op het einde van de film paraat om zich te wreken op Orlov. Een deel van de overige actie in de film wordt daardoor een beetje ongemakkelijk en enkele van de knapste schietpartijen worden abrupt afgebroken.[/spoiler] Om al deze overwegingen verkies ik de Director's Cut boven de twee andere.

BEELD EN GELUID
Zelfs voor de dvd is het invoegen van drie filmversies via seamless branchen geen probleem. Het beeld blijft een beetje grainy en ten opzichte van de high definitie-transfer gaan er wat details verloren, maar niet in die mate dat de film er onbekijkbaar door wordt. De kleuren blijven wat mat en dof, maar getrouw aan de inhoud van de film. De Dolby Digital 5.1-track is een stuk minder krachtig dan de DTS-track op de Blu-raydisk, maar bevat genoeg dynamiek om met een welgemikt klankbeeld de kijker van zijn sokken te blazen. Zowel qua beeld als qua geluid is echter het verschil met de Blu-ray, modulo de beperkingen van het medium, marginaal.
 
EXTRA'S
We krijgen een selectie van het bonusmateriaal dat we op de Blu-ray terugvonden. Ook de dvd-versie bezit dankzij de methode van seamless branching de drie versies van de film. Daarnaast  worden we getrakteerd op de audiocommentaartrack van Phillip Noyce, die zich duidelijk in het spionagewereldje thuisvoelt en dat al van thuis uit met de paplepel heeft meegrekregen, want zijn vader werkte in een opleidingscentrum voor geheimagenten. Noyce vertelt ook waar er in de film alternatieve keuzes zijn gemaakt voor de verschillende versies. Inhoudelijk biedt hij een redelijke kijk op zijn universum, maar hij ratelt iets te monotoon zijn verhaaltje af. In The Ultimate Female Action Hero (8 min.) wordt La Jolie iets te nadrukkelijk opgehemeld en worden we geacht te geloven dat dít dé rol is waarop ze haar hele leven heeft gewacht. In Spy Disguise: The Looks of Evelyn Salt (5 min.) kijken we binnen bij de make-upartiesten en wordt vooral de scène benadrukt waarin Angelina Jolie getransformeerd wordt tot man. Om de zaak volledig te maken krijgen we nog een audio-alleenradiointerview met Phillip Noyce The Treatment (27 min.).
 
CONCLUSIE
Salt is de zoveelste in de reeks onderhoudende films van spionagefreak Phillip Noyce, die weet wat zijn publiek wil. Hijzelf wist het schijnbaar niet, getuige het feit dat er verschillende versies van de film naast elkaar staan. Interactiviteit troef dus, met één druk op de knop krijg je een ander slot. Omwille van de betere extra's kunnen we toch de Blu-ray aanraden.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Phillip Noyce
Met: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, André Braugher, August Diehl

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
96/97/100 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Hindoestaans, Turks
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Documentaire "The Ultimate Female Action Hero"
• Documentaire "Spy Disguise: The Looks of Evelyn Salt"
• Documentaire "The Treatment: Radio-Interview with Phillip Noyce"
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij