:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLONS, DE GEKKE KIKKER
PLONS, DE GEKKE KIKKER
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-06-13
SERIE
Op de boerderij lopen opgewekt en blij, negen gele kuikens netjes op een rij.
De hond ligt in zijn hok, de haan zit op zijn stok.
De kat  heeft nieuwe poezen en ligt heel luid te soezen.
KWAAK KWAAK
Dag Plons, gekke kikker
Vertel ons eens heel gauw, wat er vandaag gebeurde.
We wachten nu op jou!
KWAAK


Voor zowat alle Vlamingen van 25 jaar of ouder zullen deze woorden maar wat bekend in de oren klinken. Want wie herinnert zich nu niet de avonturen van Plons, De Gekke Kikker! In de jaren tachtig was Plons dan ook een razend populair kinderprogramma op de toenmalige BRT. Elke dag was er een nieuwe aflevering van 5 minuten waarin Plons allerlei avonturen beleefde.

Plons is een groene kikker die prinsheerlijk woont op een lelieblad in het midden van de vijver. En Plons is hier nooit alleen want vlak bij zijn vijver ligt er een boerderij – van boer Wannes en zijn vrouw Sofie – waar natuurlijk heel wat dieren rondlopen. De baas van het erf is de statige haan Kokliko. Samen met zijn gezin – zijn vrouw Moeder kip en hun negen kuikentjes – paradeert hij op de boerderij. Voorts woont er ook nog een poes op de boerderij die net drie kleine katjes heeft. Max, de hond, bewaakt het erf. Maar ook buiten de boerderij heeft Plons vriendjes zoals Janos het konijn en de mol.


Plons is een nieuwsgierige kikker die graag iets nieuws probeert, maar dat gaat lang niet altijd even vlot. Gelukkig loopt het, met de hulp van alle dierenvriendjes, wel altijd goed af voor Plons en de andere dieren. Terwijl hij de boerderij en de wijde wereld verkent, maakt hij kennis met nog een boel andere dieren en maakt hij heel wat nieuwe vriendjes.

De uit Antwerpen afkomstige Ray Goossens is de geestelijke vader van Plons. Als we de tekenstijl van wat naderbij bekijken, hoeft het ons niet te verbazen dat Goossens niet alleen Plons bedacht en tekende, maar ook Musti. De afleveringen van Plons worden gekenmerkt door een uiterst simpele en strakke tekenstijl vol heldere kleuren.


De DVD-box (bestaande uit twee schijfjes) van Plons, De Gekke Kikker bevat 200 minuten puur jeugdsentiment. Tussen de 40 afleveringen die deze dvd rijk is, zullen er ongetwijfeld fragmenten zitten die herinneringen oproepen. De sobere stijl van Plons en de simpel opgebouwde verhaaltjes zijn een welkome afwisseling tussen de schreeuwerige kinderprogramma’s die vandaag de huiskamer in gestuurd worden.

BEELD EN GELUID
Wat beeld en geluid betreft valt er over Plons, De Gekke Kikker niet veel te zeggen. De tekenstijl is sober en het geluid is stereo. De beeldkwaliteit laat soms te wensen over – er zijn wel wat storingen en onregelmatigheden in het beeld – maar het gaat dan ook al over een vrij oude serie. Bovendien gaat het hier natuurlijk allemaal niet om bij deze kinderserie. Het begin- en einddeuntje daarentegen, zal wel dagenlang blijven hangen.


EXTRA'S

Op het eerste schijfje vinden we een aantal trailers van andere BRT-klassiekers. We krijgen een voorproefje van Jan Zonder Vrees, Liegebeest, Buiten de Zone, Merlina, Midas, Het Pleintje, De Kolderbrigade en Slisse & Cesar.

CONCLUSIE
Voor volwassenen stelt Plons, De Gekke Kikker uiteraard niet al te veel voor.  De verhaaltjes zijn net iets te kort en te simpel. Maar dat neemt niet weg dat we mateloos genoten hebben van deze herinnering aan onze kindertijd. En we zijn er zeker van dat Plons ook in de smaak zal vallen van de komende generaties.
 
Dag Plons, gekke kikker
Het was een mooi verhaal.
Bedankt, nu gaan we slapen.
Tot morgen, allemaal!
KWAAK, KWAAK, KWAAK!!

coverStudio: JustBridge

Regie: Guido Staes
Met: Regine Clauwaert

Film:
8.5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
0

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
AL

Speelduur:
200 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983955158


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij