:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARILYN MONROE - THE FINAL DAYS
MARILYN MONROE - THE FINAL DAYS
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-08-04
FILM
Deze documentaire handelt over de laatste onafgewerkte film van Marilyn Monroe namelijk Something’s Got To Give. Deze film was de enige film die naast Cleopatra nog in productie was bij Fox. Something’s Got To Give moest het nodige kapitaal opbrengen om de enorme financiële put die Cleopatra (totale kost 30 miljoen $) aan het maken was, op te vullen. We volgen de opnames en verschillende personen die er toen aanwezig waren. Zij geven hun commentaar op de gebeurtenissen rondom de opnames en daarbuiten. Na de documentaire komt een montage van Something’s Got To Give (38 minuten) met de beelden die men heeft kunnen opnemen.


Er zijn tientallen boeken geschreven en verschillende documentaires gemaakt over Marilyn. Deze documentaire focust zich op Something’s Got To Give en de problemen die er opdoken met de regelmatige afwezigheid van Marilyn op de set. Marilyn had al vanaf de The Misfits in 1961 geen film meer gedraaid. Fox had haar nodig om dringend geld in het laatje te brengen, want ze had met vorige films al 200 miljoen $ opgebracht aan de boxoffice. Haar dertigste film was dus een zeer belangrijke in de ogen van Fox en ook in die van Marilyn. Het moest haar terugkeer zijn naar het grote scherm en de bevestiging dat ze een zeer goede actrice was.


Marilyn is haar hele leven gevoelig geweest voor keelontstekingen, verkoudheden en al wat er mee te maken heeft. Dit speelde haar terug parten bij de opnames, waarbij ze maar 12 van de 33 opname dagen is komen opdagen. Dan nam ze nog de tijd om op te treden voor de verjaardag van J.F. Kennedy (17 mei). Ze had de schriftelijke toestemming van de studio gekregen. Uiteindelijk stopte Fox op 7 juni met de productie en ontsloeg zijn laatste op de Fox terreinen aanwezige crew van 104 mensen. Er volgen onderhandelingen mede doordat Dean Martin (Marilyn’s tegenspeler) zijn akkoord moest geven voor een nieuwe actrice en hij ging niet verder zonder Marilyn. Uiteindelijk werd een nieuw contract met Marilyn getekend op 1 augustus enkele dagen voor haar ongelukkige dood.


Over die fatale dag is ook veel inkt gevloeid en kwam men met de meest fantastische verhalen aandraven. De Kennedy’s, de mafia, CIA en ga zo maar voort hadden er allemaal mee te maken om bepaalde zaakjes weg te moffelen. Het meest waarschijnlijke was een spijtige dodelijke cocktail van slaapmiddelen en andere middelen die ze per ongeluk dan niet opzettelijk heeft ingenomen. Een feit is dat ze gered had kunnen worden want ze heeft nog gebeld toen ze al aan het sterven was. Daarop is er teruggebeld naar de huishoudster van Marilyn maar die zei dat alles in orde was, wat natuurlijk helemaal niet het geval was. In de vroege morgen van 5 augustus 1962 werd ze door haar huishoudster dood aangetroffen en enkele uren later wist de hele wereld dat Marilyn Monroe niet meer onder hen was. Het probleem van het gebruik van pillen kwam door haar onzekerheid en de verkeerde entourage die Marilyn altijd rond zich heeft gehad. Zeker de slechte invloed van Paula Strasberg (vrouw van Lee Strasberg, artistiek directeur van de Actors Studio) op Marilyn en de spanningen die haar aanwezigheid op de set teweegbracht hebben geen goed gedaan aan het vertrouwen van Marilyn. Ze hing compleet af van deze bloedzuiger die op het laatst 5000$ per week verdiende door Marilyn te coachen tijdens films.


Je kunt best zien dat Marilyn in haar beginjaren al zeer goed kon acteren. Ze had gewoonweg goede begeleiding nodig om van haar zenuwachtigheid af te raken. Nu leek het precies of die Paula Strasberg haar had leren acteren. En zo zijn er velen geweest die van Marilyn gebruik hebben gemaakt om zichzelf te verrijken. Marilyn was een zeer intelligente vrouw die veel zin had voor humor en als ze je kon helpen dan deed ze dat met plezier. Velen denken ook dat ze een rijke vrouw was, maar dat is helemaal niet waar. Haar eigen huis en wat meubelen en kleding waren haar enig bezit. Dat kwam doordat ze niet veel verdiende met haar films door het contract van Fox en doordat ze bepaalde mensen zoals Paula Strasberg voor de helft zelf betaalde.

De gedachte van Marilyn wordt levende gehouden door enthousiaste fans over de hele wereld. Maar ze wordt ook nog steeds uitgebuit door velen en dat is ook de fout van CMG. Dat is een firma die zogezegd de belangen behartigt van artiesten, sportlui en merknamen. Maar ze worden gewoonweg rijk op de rug van de artiesten. Ze laten toe om bijvoorbeeld foto’s van Marilyn eenders waar te plaatsen zolang ze maar royalty’s kunnen opstrijken. Als ze echt zo begaan zijn met Marilyn dan zouden ze bijvoorbeeld beter een deel van dat geld besteden aan hulp voor minderbedeelde kinderen. Daar zou Marilyn enorm gelukkig mee geweest zijn. Maar neen, ze moeten zich overal mee bemoeien en werken helemaal niet in het belang van diegenen die ze vertegenwoordigen. Als er ergens een copyright op staat dan is het correct dat je dat zomaar niet mag gebruiken, maar als je zelf een foto neemt van iets waar Marilyn op staat en je zet dat op je web site dan durven ze je al contacteren. Anderen schrijven dan weer boeken vol met leugens over Marilyn en dat verkoopt dan nog ook. Ik kan nog uren doorgaan maar zal het hier maar bij houden met een gedicht van Marilyn zelf:

- Life -
I am of both your directions
Existing more with the cold frost
Strong as a cobweb in the wind
Hanging downward the most
Somehow remaining
Those beaded rays have the colors
I've seen in paintings - ah life
they have cheated you...
thinner than a cobweb's thread
sheerer than any-
but it did attach itself
and held fast in strong winds
and sindged by leaping hot fires
life - of which at singular times
I am of both your directions -
somehow I remain hanging downward
the most
as both of your directions pull me.

- Marilyn Monroe -


BEELD EN GELUID
Een bevredigende beeldkwaliteit ondanks het veelvuldige gebruik van niet opgepoetst origineel beeldmateriaal. Op het Dolby Stereo geluid is ook niet veel aan te merken.

EXTRA’S
Een filmpje (3 min. 36) over de evolutie van het filmen en de projectie. Deze dvd is wel een documentaire maar een beetje meer achtergrond had wel gemogen zeker doordat het filmpje compleet niks te maken heeft met de documentaire over Marilyn.

CONCLUSIE
Een interessante documentaire die nog meer de moeite waard is door de unieke beelden uit de film Something’s Got To Give en de montage die men gemaakt heeft waarmee je een indruk krijgt van hoe de film er had moeten uitzien. Voor de echte fan een must. Deze dvd maakt deel uit van de Marilyn Monroe Diamond Collection Box 1.

MARILYN MONROE OP HET WEB
Marilyn Underground.




cover



Studio: Fox

Regie: Patty Ivins Specht
Met: James Coburn

Film:
10/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
64B71EB6449C3F3e


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Movietone special

Andere recente releases van deze maatschappij