:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEARL HARBOR [DIRECTOR'S CUT]
PEARL HARBOR [DIRECTOR'S CUT]
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-08-04
FILM
De compleet onverwachte Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 eiste duizenden slachtoffers en zal voor eeuwig een zwarte bladzijde beslaan in de Amerikaanse geschiedenis. De film vertelt uiteraard dit verhaal maar deze feiten worden eerst voorafgegaan door een lang uitgesponnen driehoeksrelatie. Jonge piloten Rafe (Ben Affleck) en Danny (Josh Hartnett) zijn de beste vrienden. Rafe, de meest extraverte van de twee, wordt verliefd op de verpleegster Evelyn (Kate Beckinsale). Later krijgt hij van zijn overste de kans om in Engeland mee te strijden tegen de Duitsers. Echter het noodlot slaat toe en Rafe stort neer. Zo groeien Danny en Evelyn naar elkaar toe en starten ze een relatie. Rafe blijkt echter niet dood en wordt bij zijn terugkomst met deze situatie geconfronteerd. En dan besluiten de Japanners hun verrassingsaanval op Pearl Harbor uit te voeren. Terwijl de aanval in alle hevigheid losbarst en deze drie jonge mensen onderling hun eigen oorlog uitvechten, verklaart president Franklin Roosevelt (Jon Voigt) de oorlog aan Japan en wordt een vergeldingsactie voorbereid.


Regisseur Michael Bay had enkele jaren geleden met Armageddon een schot in de roos geschoten. Aan de film hing een prijskaartje van maar liefst 140 miljoen dollar maar bracht aan de kassa's 450 miljoen dollar op. Bay ging op zoek naar een vervolgfilm om het succes verder te zetten doch vond echter geen passend project. Wanneer het voorstel tot verfilming van Pearl Harbor onder zijn neus geschoven werd, reageerder Bay eerder gematigd enthousiast. Toen producent Jerry Bruckheimer en scenarist Randall Wallace op de proppen kwamen, was de samenwerking echter snel beklonken. Pearl Harbor werd lang voor de release de Titanic van de 21e eeuw genoemd, waarbij een tragisch liefdesverhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van een historisch drama. Vlot verliep de productie echter nooit, het uitgangspunt van de film was dan wel een feit, financieel kwam het project niet van de grond. De vooropgestelde 180 miljoen dollar wou Disney niet ophoesten waardoor er ferm diende bespaard te worden in het budget. Acteurs als Kevin Costner en Charlize Theron haakten af, in de lonen van de overige acteurs werden fel gesnoeid en regisseur Michael Bay pompte zelfs 5 miljoen dollar eigen kapitaal in het project. De release zelf viel een beetje tegen en de filmcritici haalden de prent genadeloos onderuit. De film kent een veel te lange aanloop te wijten aan een weinig boeiende driehoeksrelatie waarbij het een eeuwigheid duurt vooraleer de actie losbarst en de aanval op Pearl Harbor van start gaat. Historische feiten worden ook niet helemaal correct weergegeven, dat heeft scenarist Randall Wallace zelf toegegeven. Dat het Amerikaans patriottisme nog maar eens opgehemeld wordt, tot daar aan toe, we zijn van hen niet anders gewend, maar historische feiten verdraaien gaat toch een beetje te ver. De geloofwaardigheid neemt hierdoor een geweldige duik in de dieperik. De aanval op Pearl Harbor zelf wordt heel knap in beeld gebracht en bewijst nogmaals dat de grens van digitale effecten nog lang niet bereikt is. Maar overdaad schaadt en regisseur Michael Bay toont de kijker een aaneenschakeling van getruceerde en opgeklopte beelden. Meeslepend wordt het jammer genoeg nauwelijks en dat is dus grotendeels te wijten aan de trage opbouw van het verhaal dat bol staat van cliché-dialogen, en de matige acteerprestaties van de acteurs. Op geen enkel moment voel je sympathie of voel je je verbonden met deze stereotiepe personages. Pearl Harbor is de zoveelste overhypte film uit Hollywood.


Deze director’s cut van Pearl Harbor is dankzij de nieuwe scènes de film zoals regisseur Michael Bay het eigenlijk bedoeld had. Opmerkelijk is dat de film een andere leeftijdskeuring heeft gekregen (16 jaar i.p.v. 12). Dit heeft te maken met nieuw toegevoegde scènes waarin onder meer Amerikaanse soldaten aan flarden worden geschoten, afgerukte hoofden te zien zijn, ingewanden uit lichamen hangen en armen die in het hospitaal geamputeerd worden. Het geeft een grauwere en realistischere kijk op het oorlogsleed, een onmisbaar element dat wat ons betreft in de “brave” versie toch wel ontbrak.


BEELD EN GELUID
We hebben zelden al een film op dvd bekeken en beluisterd met zo’n fenomenale DTS geluidstrack als op deze Director’s Cut van Pearl Harbor. De bitrate (754 kbps) mag dan al bijlange niet maximaal benut worden, we kunnen je verzekeren dat we tijdens de verschillende actiescènes haast uit onze zetel geblazen werden. Tijdens de bombardementen op Pearl Harbor bijvoorbeeld worden werkelijk alle registers opengetrokken. De DTS geluidstrack biedt enorm veel detail en spreiding, en klinkt heel gecontroleerd. De beschikbare kanalen worden optimaal benut en de ontploffingen, geweerschoten en afweergeschut klinken heel realistisch. De surrounds worden hierbij continu aangesproken waarbij split-surround eveneens van toepassing is. De subwoofer gaat danig tekeer en ondersteunt de actie op een sublieme manier. De Engelse Dolby Digital 5.1 (448 kbps) klinkt eveneens heel overtuigend, doch klinkt wat ruwer en minder gedetailleerd. Bij al dit geweld blijven dialogen gedurende de hele film verstaanbaar en perfect te volgen.

De film wordt op deze DVD in het oorspronkelijke 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd en is bovendien anamorfisch. De beeldkwaliteit is uitstekend en bevat veel detail en scherpte. Het contrast is prima en de zwarttinten zijn diep en solide. Heel af en toe merk je wel minieme ruis en bij één scène waren er trillende beeldlijnen zichtbaar.

De layer change op disc 1 zit net middenin een cruciale dialoogscène, op de disc 2 valt de layer change tijdens de documentaire, wat uiteraard iets minder storend is.


EXTRA’S
Eind vorig jaar werd Pearl Harbor gereleased in twee versies, een single disc editie met enkel de film ('vanilla' versie) en een special edition met enkele extra's waaronder een making of. Nu pakt Buena Vista uit met een Director’s Cut, een heuse 4-disc-versie boordevol wetenswaardige extra’s.

DISC 1:
• Audiocommentaar van regisseur Michael Bay & filmhistorica Jeanine Basinger
• Audiocommentaar van Jerry Bruckheimer, Alec Baldwin, Ben Affleck & Josh Hartnett
• Audiocommentaar van cinematograaf John Schwartzman, kostuumontwerper Michael Kaplan, productie-ontwerper Nigel Phelps, art director Martin Laing & componist Hans Zimmer


DISC 2:
• Audiocommentaren (vervolg)
• Journey to the Screen: The Making of Pearl Harbor (47 min.) bevat beelden achter de schermen en interviews met cast, crew en overlevenden tijdens hun bezoek op de set
• International Theatrical Trailer


DISC 3:
• Draaiboek van de productie: uitgebreide uitleg bij 10 filmsequenties waarvan 7 met optioneel audiocommentaar van Michael Bay en Jerry Bruckheimer (64 min.)
• Faith Hill Muziekvideo
• Super 8mm Montage (4 min. 35): tijdens de productie kreeg Mark palansky, de creatief adviseur van Michael bay, de taak om Super-8 materiaal te schieten dat in de film gebruikt zou worden voor het marinejournaal. Er werd meer materiaal geschoten dan uiteindelijk in de film gebruikt kon worden. Deze korte montage biedt een blik op een aantal niet gebruikte opnames.
• “Als Culturen Botsen” (109 min. - Nederlands verteld): een interactief tijdsbeeld (geschiedenis van 1846 tot 1941) en een uitgebreide kijk op de mensen, de plaatsen en de gebeurtenissen die twee wereldmachten in botsing met elkaar brachten.
• History Channel documentaire “One Hour Over Tokyo” (46 min.): biedt een diepgaande blik op de bombardementen boven Tokio en bevat vele archiefbeelden, de nasleep en gevolgen van deze missie, en interviews met overlevenden.
• Herinneringen van een Pearl Harbor verpleegster (5 min. 45): een enscenering van het testament van luitenant Ruth Erickson, een marineverpleegkundige die de aanval heeft meegemaakt. Begeleid door een fotomontage van deze gebeurtenissen.


DISC 4:
• Interactieve aanvalsscène (28 min.): hier kan je enkele aanvalscènes bekijken met vier multi-angles (film, op de set, storyboards, combinatie van drie multi-angles) en eveneens keuze uit zeven audiotracks (Dolby Digital 5.1, geluid van op de set, filmmuziek, geluidseffecten, commentaar van visuele effecten supervisor Eric Brevig, commentaar van storyboardtekenaar Robbie Consing, commentaar van overlevenden van Pearl Harbor).
• Animatie van de aanval (5 min. 45): de aanvalscène op Pearl Harbor werd gevisualiseerd nog voor het script klaar was. Deze animatie (met commentaar van onder meer Michael Bay) overtuigde zowel de filmstudio als het Amerikaanse leger om mee te werken aan de film.
• Destructie in beeld (22 min.): een interactieve uitleg over de special effects met Michael Bay en Eric Brevig
• Voorbereidingen in militair trainingskamp (22 min.): als voorbereiding op hun rol nam de cast (Josh Hartnett, Ben Affleck, Ewen Bremner, Alec Baldwin) deel aan een korte maar zware training in een U.S. Army opleidingskamp.
• Fotogalerijen: tonen nooit eerder vertoonde foto’s en schetsen van het productieontwerp, geschiedenis, storyboards, make-up speciale effecten, achter de schermen bij Industrial Light & Magic en beelden van de publiciteitscampagne.


Easter eggs (verborgen extra’s) ontbreken vanzelfsprekend niet. Wie het geduld niet heeft om ze zelf op te sporen, kan hier terecht. Eén van de easter eggs toont het verschil tussen widescreen en pan & scan. Wij hebben er alvast enkele screenshots bijgevoegd ter illustratie.

En tenslotte vinden we binnenin het doosje een boekje terug met een korte bespreking van het bonusmateriaal door Michael Bay, een brief met de toespraak van Franklin D. Roosevelt en vier postkaarten.

Alle extra’s, met inbegrip van de audiocommentaartracks, worden optioneel Nederlands ondertiteld!


CONCLUSIE
Pearl Harbor is een uitermate geschikte film om je thuisbioscoop te demonstreren: het beeld is van zeer goede kwaliteit, maar het is zoals te verwachten de uitmuntende DTS geluidstrack die de show steelt. Bonusmateriaal is in talrijke getallen aanwezig én één voor één bijzonder interessant. Alles bij elkaar (met easter eggs) tellen wij maar liefst 15u25 aan extra’s. Daar ben je een heel weekend zoet mee! Jammer dat we onze lofbetuigingen niet voor de film kunnen doortrekken. Liefhebbers van dit genre films (een mix van romantiek en oorlogsdrama) zitten met Pearl Harbor op de juiste plaats, aan de anderen de raad om toch maar even te huren vooraleer aan te kopen. Diegenen die de eerste dvd-release reeds in hun bezit hebben, kunnen met een gerust hart “upgraden” naar deze hoogwaardige 4-disc-versie, je zal er geen seconde spijt van hebben!


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Michael Bay
Met: Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Alec Baldwin, Tom Sizemore, Jon Voight, Cuba Gooding Jr.

Film:
5/10

Extra's:
10/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
184 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711875941450


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Easter eggs
Disk 1 & 2:

• 3 Audiocommentaren
Disk 2:
• Journey to the Screen: Making Of Pearl Harbor
• Internationale Bioscooptrailer
Disk 3:
• Draaiboek van de productie
• Faith Hill Muziekvideo
• Super 8mm Montage
• Interactief Tijdsbeeld
• Documentaire “One Hour Over Tokyo”
• Herinneringen van Pearl Harbor verpleegster
Disk 4:
• Interactieve aanvalsscène
• Animatie van de aanval
• Interactieve uitleg over special effects
• Voorbereiding acteurs in militair kamp
• Fotogalerijen

Andere recente releases van deze maatschappij