:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIMITLESS
LIMITLESS
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-09-13
FILM
Het leven van Eddie Morra valt in één woord samen te vatten, namelijk mislukking. Hij dacht het te maken als schrijver, maar hoewel hij een contract heeft, krijgt hij geen letter op papier. Op café gaan, zich thuis opsluiten,… niets geeft hem de nodige inspiratie. Uiteraard heeft zijn writer’s block gevolgen zoals geen inkomen. Zijn troosteloze appartement geeft perfect weer hoe erg het eigenlijk met hem gesteld is. En zelfs dit krot kan hij amper betalen. Voor zijn vriendin Lindy is de maat meer dan vol. Zij ziet geen toekomst meer met Eddie en dumpt hem.


Terneergeslagen slentert Eddie door de straten totdat hij, per toeval, zijn oude kennis Vernon tegen het lijf loopt.  Vernon is de broer van Eddie’s ex-vrouw Melissa en drugdealer. Hij beweert echter zijn leven gebeterd te hebben en de overstap gemaakt te hebben naar de farmaceutische industrie. Omdat Eddie zo diep in de put zit, wil Vernon hem wel helpen. Hij geeft hem een doorschijnend pilletje, NZT genaamd, dat nog niet te koop is op de markt, maar daar zal volgens Vernon snel verandering in komen. In eerste instantie is Eddie niet helemaal overtuigd, maar aangezien hij toch amper dieper kan zakken, besluit hij NZT een kans te geven.


Het effect is onmiddellijk en indrukwekkend. Van het ene moment op het andere verandert Eddie in een nieuwe, fel verbeterde versie van zichzelf. Vol energie begint hij zijn appartement op te ruimen, zijn huisbazin te verleiden en slaagt hij erin een aanzienlijk deel van zijn boek neer te schrijven. Alles wat hij ooit gezien, gehoord of gelezen heeft, ligt binnen handbereik en uiteraard kan hij daar handig gebruik van maken. Al snel ziet Eddie in dat NZT hem bij meer kan helpen dan bij het schrijven van een boek en dus heeft hij meer van de drug nodig. Hij spreekt opnieuw af met Vernon en is bereid zo goed als alles voor hem te doen, maar dat duurt niet lang: de volgende ochtend wordt Vernon vermoord. Eddie vindt Vernons voorraad NZT en besluit er gebruik van te maken. Met zijn nieuwe inzichten waagt hij zich op de beurs. En daar maakt hij al snel furore, in die mate zelfs dat een aantal grote bedrijven zijn naam kennen.


In een mum van tijd verandert de sjofele leegloper in een verzorgde, knappe en zelfzekere beursgoeroe. Uiteraard geeft ook Lindy Eddie een nieuwe kans en zo kan hij op spectaculaire manier zijn leven op alle vlakken naar zijn hand zetten. Eddie wordt steeds afhankelijker van NZT en neemt ook telkens meer van het goedje. Maar dan wordt duidelijk dat NZT niet zo onschuldig is als het lijkt. Hij merkt dat er steeds vaker delen van zijn dag weggeveegd zijn. Zo bevindt hij zich in een penibele situatie zonder dat hij enig idee heeft hoe hij daarin verzeild is geraakt. De oplossing lijkt eenvoudig en voor de hand liggend: Eddie moet afkicken. Dat is echter lang niet zo vanzelfsprekend. Niet alleen riskeert hij hiermee zijn luxeleventje in sneltreinvaart weer te verliezen, maar bovendien merkt hij al snel dat hij ook lichamelijk razendsnel achteruitgaat. Er zit niet anders op dan NZT te blijven slikken, hoewel hij er zich meer en meer bewust van wordt dat zijn voorraad pillen zeer beperkt is.

Limitless is een razendsnelle sciencefictionthriller die inspeelt op de mythe dat wij slechts een heel klein percentage van onze hersencapaciteit zouden gebruiken. Deze film brengt perfect in beeld wat de voordelen kunnen zijn van een middel als NZT, maar toont ook op een scherpe manier de keerzijde van de medaille. Over de acteerprestaties in Limitless hebben we niets dan lof. Hoofdrolspeler Bradley Cooper (die we ook al kennen uit The Hangover) slaagt er op schitterende wijze in zowat de hele film in zijn eentje te dragen. Zijn metamorfose van leegloper naar held is indrukwekkend. Ook Robert De Niro levert, zoals verwacht, mooi werk.

BEELD EN GELUID
De hoes van de dvd spreekt over een visueel spektakel en niets is minder waar. In deze film is er duidelijk nagedacht over het belang van kleuren en filmtechnieken om het verhaal te vertellen. Men slaagt er perfect in via kleuren en filmtechnieken weer te geven in welke toestand Eddie zich bevindt. De grijze, matte wereld van loser Eddie staat in schril contrast met de kleurrijke, glossy wereld van NZT. Eigenlijk vinden we het jammer deze film op dvd gezien te hebben, want we zijn eigenlijk bijzonder benieuwd wat deze prent op Blu-ray te bieden heeft. Voor het geluid kan er gekozen worden tussen een 5.1-audiotrack en stereogeluid. De 5.1-geluidstrack is degelijk, maar is niet altijd prominent aanwezig. 

EXTRA'S

De dvd bevat naast enkele trailers (Immortals, Monsters, The Fighter en die van Limitless zelf) nog een aantal heel leuke, maar jammer genoeg vrij korte extra’s. Allereerst is er de mogelijkheid om de film te bekijken met audiocommentaar van de regisseur. Voorts vinden we een Alternate ending (6 minuten). Dit alternatief einde is weliswaar leuk, maar het einde waarvoor in de film zelf gekozen is, sprak ons meer aan. In A man without limits zoomen we gedurende een zestal minuten in op Eddie. We komen meer te weten over de keuzes die gemaakt zijn in de vormgeving van het personage. Ook Taking it to the limit: the making of Limitless (11 minuten) is het bekijken waard. Het enige grote nadeel van de extra’s is dat ze geen van allen van Nederlandstalige ondertiteling voorzien zijn.


CONCLUSIE

Limitless is een ijzersterke film. In een razendsnel tempo word je als kijker meegesleurd van de ene gebeurtenis naar de andere. De aparte openingsscène van de film (die eigenlijk in het midden van de film plaatsvindt) weet meteen de aandacht van de kijker vast te grijpen. Vanaf dat moment zal je voor een honderdtal minuten aan het scherm gekluisterd blijven. Een echte aanrader.


cover
Studio: A-Film

Regie: Neil Burger
Met: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777934708


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Director's commentary
• Alternate ending
• Taking it to the limit: The making of Limitless
• A man without limits

Andere recente releases van deze maatschappij