:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANIMALS UNITED
ANIMALS UNITED (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-10-06
FILM
Billy is een stokstaartje dat met volle teugen geniet van het leven in de Afrikaanse savanne. Terwijl de andere stokstaartjes harde werkers zijn, is Billy een nonchalante levensgenieter. Hij kan uren babbelen met zijn vriend, de leeuw Socrates, en golf spelen met gedroogde hyenadrollen. Ja, Billy weet duidelijk wat goed leven is. Dat hij, omwille van zijn aparte vachtkleur en zijn manier van doen de pispaal van de hele buurt is, kan hem niet zoveel schelen. Hij maakt zich ook niet te veel zorgen om de droogte die de streek treft, in tegenstelling tot zijn vrouwtje Bonnie. Zij heeft wel opgemerkt dat de dieren steeds verder moeten zoeken naar water. Nadat Billy zich voor de zoveelste keer aan een huishoudelijke taak onttrokken heeft en hiermee zijn gezin heeft teleurgesteld, is hij vastberaden alles goed te maken door water te halen. Hij trotseert zelfs de bizons en de neushoorns die ook strijden voor een poeltje. Maar zoals het meestal het geval is, verprutst hij de hele onderneming. Billy's hart breekt wanneer hij de teleurstelling van zijn zoontje Junior ziet. Maar hij is niet van plan bij de pakken te blijven zitten. Billy zal een reis ondernemen, hij moet en zal te weten komen waarom het water hun gebied nog niet bereikt heeft. Gelukkig krijgt hij hulp van Socrates.

Maar Billy is niet de enige die een grootse reis onderneemt. Ook de ijsbeer Sushi is ver weg van huis nadat haar afgebroken stukje ijs helemaal is afgedreven. Winifred en Winston - twee schildpadden - zijn ook onderweg. Zij zijn gevlucht voor een olielek die hun prachtige eiland bedreigt. En dan zijn er nog de kangoeroe en de Tasmaanse duivel die onderweg zijn naar Afrika. Al deze dieren treffen elkaar en komen onder de leiding te staan van de Franse haan Charles. Hij denkt een geweldig plan te hebben om hen allemaal naar het paradijs te brengen. Maar als ook zij stranden in Afrika, wordt het snel duidelijk dat ook hier nog maar weinig paradijs over is. Zij slaan de handen in elkaar met Billy en Socrates en gaan samen op zoek naar water. Billy en zijn vrienden staan echter voor een grote verrassing. Het dal tussen de bergen waarlangs het water normaal gezien de savanne bereikt, is helemaal afgesloten door een gigantische muur. Ze ontdekken dat de mens er niet in geslaagd is dit laatste stukje natuur ongemoeid te laten. Een rijke zakenman heeft er een super-de-luxehotel neergepoot. Het lijkt een ongelijke strijd, maar Billy zal zich niet zo snel gewonnen geven. Samen met zijn vrienden dringt hij binnen in het hol van de mens om terug te krijgen waar de savanne recht op heeft.

Animals United is een animatiefilm van Duitse makelij. Constantin Film Produktion beschikt niet over budgetten zoals Pixar, maar dit hoeft op zich geen bezwaar te zijn. Maar jammer genoeg moeten we voor deze film vaststellen dat hij  niet kan tippen aan pareltjes als Rio en Tangled. Voor de Engelse versie gaven onder andere James Corden (Billy), Billy Piper (Bonnie) en Stephen Fry (Socrates) hun stem aan één van de bewoners van het dierenrijk. De stemmen zijn door de bank niet slecht, maar ook niet verbazend goed. Maar goed, hier zullen de kleinsten onder ons zich zeker niet aan storen, des te meer gezien de Blu-ray ook een Vlaamse geluidstrack bevat. Wat ons meer stoorde, was de drammerige manier waarop de ecologische boodschap overgebracht wordt. Want uiteindelijk heeft de film maar één boodschap, namelijk dat we dringend meer zorg moeten dragen voor onze prachtige natuur. We zullen niet ontkennen dat dit een belangrijke boodschap is om te verkondigen, de vraag is alleen of Animals United de beste manier is om deze waarden door te geven.

BEELD EN GELUID
Hoewel het originele beeldformaat van Animals United 2.39:1 is, vinden we op de Blu-ray een 2.35:1-beeldformaat. Deze kleine afwijking valt echter niet op in het beeld. De beeldkwaliteit van deze animatiefilm is redelijk, maar haalt het niet naast andere recente producties. Er zijn uiteraard geen fouten in deze productie en de kleuren en contrasten zijn meer dan goed. Maar de verwende kijkers van vandaag zal het zeker niet ontgaan dat deze film toch net iets minder detail heeft dan andere animatiefilms. De Blu-ray-versie bevat niet alleen een 2D- maar ook een 3D-versie (real 3D, en ook een 3D-versie die op een gewone tv kan worden bekeken). Aangezien we niet over een 3D-tv beschikken (giften altijd welkom), hebben we de versie bekeken waarvoor de beruchte kartonnen brilletjes nodig zijn (waarvan er twee zijn bijgevoegd). Het 3D-effect dat met deze brilletjes bereikt wordt, is echt wel aardig. Maar wat wel bijzonder jammer is, is dat de mooie kleuren door de brilletjes helemaal verloren gaan. Bovendien zitten de brilletjes niet heel comfortabel (zeker niet voor de brildragende medemens). Dus voor diegenen onder ons die nog niet zo bescnhikken over een tv en Blu-ray-speler die 3D beelden kunnen afspelen, is de 2D-versie de beste. Het geluid is ook goed in orde. De aanstormende bizons, het stromende water, ... het klinkt allemaal goed. Bovendien zijn de dialogen helder en duidelijk. Dit geldt zowel voor de Engelse, Nederlandse en Vlaamse versie.

EXTRA'S
Jammer genoeg bevat deze Blu-ray alleen een aantal trailers vooraf.

CONCLUSIE
Jammer maar helaas, Animals United kan niet tippen aan andere animatiefilms van de voorbije jaren, noch op gebied van beeld, noch wat de verhaallijn betreft.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Reinhard Klooss, Holger Tappe
Met:

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045227722


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij