:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONVICTION
CONVICTION (BLU-RAY)
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-10-09
FILM
Conviction vertelt het waargebeurde verhaal over de onwrikbare toewijding van een zus aan haar broer. Als Kenny (Sam Rockwell uit Moon), de oudere broer van Betty Anne Waters (Hilary Swank uit Freedom Writers), gearresteerd wordt voor moord en in 1983 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wordt, wijdt Betty Anne, echtgenote en moeder van twee kinderen, haar leven aan het terugdraaien van de veroordeling. Overtuigd van de onschuld van haar broer worstelt Betty zich door school- en uiteindelijk rechtenstudie in een 18 jaar durende missie om Kenny uit de gevangenis te krijgen.
 

Het grote pluspunt aan deze film zijn de meer dan voortreffelijke acteerprestaties. Hilary Swank is na enkele eerder ontgoochelende filmkeuzes (P.S. I Love You en Amelia) weer helemaal op dreef in het soort rol dat ze perfect weet te belichamen, namelijk het recht uit het leven gegrepen vechterstype. Haar acteerprestatie is subtiel en erg overtuigend en ze gaat nooit over-the-top in de emotionele scènes. Sam Rockwell bewijst opnieuw dat hij een bijzonder veelzijdige acteur is die een brede waaier van emoties kan vertolken. Vooral in de scènes die zich binnen de gevangenismuren afspelen wisselt hij probleemloos af tussen gevoelens van wanhoop en grote vreugde. Kenny is allerminst een sympathiek personage, maar we leven toch met hem mee omdat Rockwell een grote kwetsbaarheid in zijn vertolking legt. De oprechte chemistry tussen broer en zus is aandoenlijk. Juliette Lewis maakt indruk met haar korte verschijning als trailertrashgetuige die mee het lot van Kenny bezegelde. Andere noemenswaardige vertolkingen komen van Melissa Leo als de hardvochtige agente die Kenny inrekent en Minnie Driver als de meelevende vriendin van Betty Anne.
 

Helaas is het verloop van de film erg voorspelbaar en wordt het screenplay op zo'n generieke manier vertaald dat we het gevoel krijgen naar een dertien-in-een-dozijn-televisiefilm te kijken. De gebeurtenissen in de film worden op non-lineaire wijze weergegeven met diverse flashbacks en flashbacks-binnen-flashbacks die soms onnodig afleiden van de essentie van de film terwijl ze eigenlijk een grotere emotionele betrokkenheid moeten teweegbrengen. Het gebrek aan uitdieping van de personages tracht men te camoufleren door een overdaad van melodramatische scènes waarvan slechts een handvol de juiste uitwerking hebben (bijv. de scène waarin Kenny na 18 jaar zijn dochter Mandy terugziet). Tijdens de aftiteling krijgen we te lezen wat er plaatsvond gedurende de verdere levensloop van de personages, maar ironisch genoeg worden we in het ongewisse gelaten over Kenny die amper zes maanden na zijn vrijlating op tragische wijze om het leven kwam na een ongelukkige val.
 
BEELD EN GELUID
Het betreft hier een dialoogfilm met veel close-ups. De beeldtransfer met originele aspect ratio van 1.85:1 garandeert over het algemeen scherpe details, accurate kleuren en een waarheidsgetrouwe look, al vonden we dat sommige scènes een beetje te soft overkwamen. Men kiest hier overduidelijk voor een onbewerkt, natuurlijk kleurenpalet. We konden geen compressiefouten in de transfer ontdekken. De meegeleverde, voornamelijk passieve DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack doet de vele dialogen helder klinken en is volledig vrij van storende factoren.

EXTRA'S
We vonden geen enkele extra terug op het schijfje. De film gaat meteen van start, er is zelfs geen sprake van een navigatiescherm.
 

CONCLUSIE
Het waargebeurde verhaal van de uitzonderlijk moedige en volhardende Betty Anne Waters die achttien jaar van haar leven opofferde voor haar ten onrechte veroordeelde broer, had hoogstwaarschijnlijk een grotere indruk nagelaten in de vorm van een documentaire. Dankzij de doorleefde vertolkingen van de cast - met Sam Rockwell op kop - stijgt de film toch nog net boven de middenmoot uit, maar haalt niet het niveau van gelijksoortige inspirerende real-life stories zoals Erin Brockovich, Changeling of The Hurricane. Beeld en geluid laten geen overweldigende indruk na, maar zijn desalniettemin van behoorlijke kwaliteit. Het complete gebrek aan extra's vonden we erg teleurstellend voor zo'n recent uitgebrachte film.coverStudio: A-Film

Regie: Tony Goldwyn
Met: Hilary Swank, Sam Rockwell, Minnie Driver, Melissa Leo, Peter Gallagher, Juliette Lewis

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777934685


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij