:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEVERLY HILLS COP I
BEVERLY HILLS COP I
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-08-11
FILM
Stel je voor: Sylvester Stallone in de rol van praatzieke Axel Foley. Het lijkt haast ondenkbaar maar bijna was dit een feit. Producenten Don Simpson en Jerry Bruckheimer hadden hun oog laten vallen op Stallone die zodanig veel wijzigingen aan het scenario aanbracht (meer actie, meer geweld, minder komedie) dat de productie veel te kostelijk zou worden. Stallone haakte af om zijn ideëen en plannen in de aktiefilm Cobra te verwezenlijken. Stand-up comedian Eddie Murphy werd reeds opgemerkt in Saturday Night Live, 48 Hrs. en Trading Places en naar voren geschoven om de rol van Axel Foley te vertolken. Met twee sidekicks als Judge Reinhold en John Ashton was de cirkel rond.

Foley is detective bij de politie van Detroit. Hij handelt meestal niet volgens het boekje waardoor zijn aanpak niet altijd in de smaak valt van zijn chef. Dat neemt niet weg dat Foley geen goed agent is, integendeel, zijn acties leveren meestal wel succes op. Op zekere dag ontmoet hij een oude kameraad, Michael Tandino, die net uit de gevangenis werd vrijgelaten. Hij heeft een tijdje in Los Angeles doorgebracht en is nu in het bezit van Duitse obligaties die hij voor een bom geld wil verkopen. Dit is niet zonder de criminele organistaie gerekend waarvan hij de obligaties blijkbaar gestolen heeft. Tandino wordt echter koelbloedig neergeschoten. Foley is van plan om deze zaak tot op het bot uit te klaren en trekt naar Los Angeles. Hier botst zijn manier van werken met deze van de beschaafde en volgens het boekje handelende L.A.P.D. Al gauw krijgt hij het aan de stok met luitenant Andrew Bogomil (Ronny Cox) die hem laat schaduwen door Billy Rosewood (Judge Reinhold) en John Taggart (John Ashton). Ondanks de talloze waarschuwingen van de L.A.P.D. is Foley echter vastbesloten om de zaak uit te klaren en gaandeweg krijgt hij toch de broodnodige hulp van Rosewood en Taggert.

Beverly Hills Cop werd halverwege de jaren tachtig een groot bioscoopsucces en kreeg twee sequels die in kwaliteit telkens dieper wegzakten. Eddie Murphy draagt de film, zoveel is duidelijk, al moet gezegd dat Reinhold en Ashton hem perfect aanvullen. De film is best genietbaar, maar nooit echt spannend en bevat nogal wat ongeloofwaardigheden. Storend is dit echter niet, wat wel in het oog springt zijn de typische jaren tachtig kapsels, kledij en grote zonnenbrillen. Zelfs Judge Reinhold spreekt er in de Making Of op deze dvd vol afgrijzen over.

BEELD EN GELUID
De film mag dan al dateren uit 1984, de kwaliteit van het beeld is behoorlijk goed. Het anamorfische 1.78:1 beeldformaat (op de cover staat foutief 1.85:1 vermeld) oogt over het algemeen prima, maar toch merk je duidelijk de aanwezigheid van filmgrain, zonder dat dit als storend ervaren wordt. De nieuw geremixte Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) trekt zich aardig uit de slag doch klinkt wat beperkt, zeker de achterste speakers worden niet dikwijls aangesproken. Tevens mist deze track de nodige kracht vermits de subwoofer nauwelijks in de actie betrokken wordt en de enkele keren dat het wel het geval is, gaat hij niet voldoende diep door in de lage tonen.

EXTRA’S
Paramount heeft ervoor gezorgd dat deze release een aantal redelijk interessante extra’s meekrijgt die recent werden opgenomen. Zowel de audiocommentaar als de interviews zijn speciaal voor deze release verwezenlijkt. Mooi zo. We gaan van start met een audiocommentaar van regisseur Martin Brest. Aan het begin van de track haalt hij even aan dat het al een tijd geleden is dat hij de film nog gezien heeft. Dan voel je al nattigheid uiteraard. (Een beetje vreemd als je weet dat de man tijd zat heeft; sinds 1972 heeft hij nog maar zeven films geregisseerd en is momenteel aan zijn achtste bezig.) Tijdens zijn commentaar vallen er nogal wat stiltes waardoorje als kijker niet geneigd bent om de hele rit uit te zitten. En toch weet Brest af en toe wel interessante dingen te vertellen. Vervolgens heb je Cast en Crew Interviews (30 min.) waar we aan de hand van vele nieuwe interviews te weten komen hoe de productie van start is gegaan en hoe de cast en crew toen én nu terugkijken op deze ervaring. In Casting Beverly Hills Cop (9 min.) vertelt de casting director hoe men te werk is gegaan om de geschikte hoofdrolspelers te selecteren. Dat muziek een belangrijke rol gespeeld heeft in de film staat niet ter discussie. In The Music of Beverly Hills (7 min.) komen de componisten en leden van cast en crew aan het woord waarbij de main theme van de film wordt toegelicht. Leuke feature is de Location Map. Selecteer één van de zeven locaties en de production designer geeft een kort woordje uitleg bij de gekozen locatie. Om af te ronden krijgen we een fotogalerij en een bioscooptrailer voorgeschoteld.

De audiocommentaar wordt enkel in het Engels of Duits ondertiteld, de overige extra’s (uitgezonderd van de trailer en de fotogalerij) eveneens in het Nederlands.

CONCLUSIE
Beverly Hills Cop is een leuke en ontspannende film, verwacht geen grootse cinema, dan ben je hier wel aan het verkeerde adres. De presentatie op dvd is meer dan behoorlijk en de niet onaardige extra’s maken dit toch wel een release die de fans best in huis halen.


cover
Studio: Paramount

Regie: Martin Brest
Met: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Ronny Cox

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
AL

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556788


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Roemeens, Arabisch, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Cast & crew interviews
• Casting featurette
• Muziek featurette
• Location Map
• Fotogalerij
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij