:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THOR
THOR (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-12-18
FILM
De oppergod van de Asgard, de Alvader Odin (Anthony Hopkins) twijfelt of zijn zoon Thor (Chris Hemsworth) wel geschikt is om hem op te volgen. Wanneer de aartsvijanden van de goden van de Asgard, de ijsreuzen, onder leiding van koning Laufey (Colm Feore) er ei zo na in slagen om het magische kristal terug te stelen waarmee Odin ze onder de knoet kan houden, meent de heethoofdige Thor dat een strafexpeditie tegen de ijsreuzen aan de orde is. Zijn onbezonnen gedrag kost de goden bijna de kop, en als straf wordt Thor naar de aarde verbannen. Thors doortocht naar onze dimensie gaat niet onopgemerkt voorbij: doctoranda Jane Foster (Natalie Portman) heeft zelfs haar promotor Erik Selvig (Stellan Skarsgård) opgetrommeld om de astronomische anomalieën met eigen ogen te komen aanschouwen. Van pure consternatie rijdt ze de Noorse halfgod overhoop, en moet hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voeren. Daar maakt Thor behoorlijk stennis, en tot overmaat van ramp is hij zijn machtige wapen, een hamer, kwijt. Op Asgard profiteert intussen zijn halfbroer Loki (Tom Hiddleston) van zijn afwezigheid om alvader Odin opzij te schuiven en zichzelf op de troon te hijsen.

Sinds de verfilming van Stan Lee's Spiderman draait het Marvelfabriekje in overdrive; het comic book-universum van Marvel is blijkbaar nog steeds niet opgedroogd, en na de ietwat cynischere Iron Man-films is het de beurt aan onze Noorse blonde krachtpatser om met zijn spieren te rollen, in afwachting van de ensemblefilm The Avengers waarin het hele Marvel-zooitje met elkaar de degens kruist. Het blijft voor ons nuchtere Europeanen, die met een compleet andere kijk op strips zijn opgevoed, toch nog even in het haar krabben dat ernstige acteurs als Anthony Hopkins en al even ernstige regisseurs als Kenneth Branagh blijkbaar met hetzelfde uitgestreken gezicht als waarmee ze Shakespeare naar het witte doek brengen, zich ten volle engageren voor verfilmingen van platte Amerikaanse pulpstrips. Toegegeven, het is een rare combinatie, maar ergens is er wel een logica in te ontwaren. Het Shakespeariaanse drama, compleet met koningsmoorden of tenminste pogingen tot, opgeblazen dialogen en veel gevoel voor pathos, is nooit ver weg in deze rijkelijk van speciale effecten voorziene actiefilm waarmee een ster als Chris Hemsworth uit de Australische soapserie Home And Away in Amerika wordt gelanceerd. De man heeft voorwaar een krachtige uitstraling en gevoel voor humor, getuige daarvan de scène waarin Thor met een uitgestreken gezicht in een dierenwinkel komt informeren naar de mogelijkheid om zich ter plekke een paard aan te schaffen. De film zal allicht het publiek in kampen verdelen: aan de ene zijde van het spectrum zijn er de die hard-stripfans die klaar staan om elke iets te liberale adaptatie van hun jeugdheld genadeloos neer te sabelen - nogal wat fans vonden het niet kunnen dat een Noorse god als Heimdall door een zwarte acteur werd vertolkt - en aan de andere kant zijn er de complete leken, voor wie hoofdpersonages die bliksemschichten naar elkaars hoofd slingeren en vechtscènes in slow-motion, uitgevoerd door een cast die in de opera de kleerkast van de uitvoering van Der Ring Der Nibelungen zijn gaan plunderen, te veel van het goede zijn. Uiteindelijk ligt de waarheid zoals steeds ergens in het midden: Thor is een entertainend actiespektakel waarin de filmkijker waar voor zijn geld krijgt, maar het meer kritische publiek dat een Oscarwaardige grote naam als Natalie Portman eerder associeert met Black Swan, lacht zich waarschijnlijk met dit soort films een bult.

BEELD EN GELUID

De nogal gevarieerde sets, van een met goud beklede hal van Asgard over de mistroostige rotsen van het land van de ijsreuzen tot de woestijn van New Mexico, komen allemaal redelijk goed uit de verf. Af en toe is het niet geheel onvermijdelijk om het CGI-karakter van de film te ontwaren, en de film is nogal donker van toon waardoor er hier en daar al eens een hoekje pleegt te ontbreken, maar Thor is een mooie beleving voor de huiskamer. Af en toe is de scherpte een beetje zoek, waardoor bijvoorbeeld de scènes waarin Thor en zijn gezelschap de wachtpost van Heimdall moeten passeren, maar zaken als de huidtextuur, de detaillering aan wapenuitrusting en de ijzeren reus die de aarde in de vernieling komt storten, zijn best wel in orde. De lichte grain geeft het beeld een filmische aanblik mee, wat altijd mooi meegenomen is. De DTS-HD MA 7.1-track is dynamisch en enorm luid, en breekt alleszins potten op gebied van sound design. Waar het op het eerste zicht een ongenuanceerd zooitje lijkt, wanneer bijvoorbeeld in de openingsscène de ijsreuzen en de goden in een mêlée vrolijk op elkaar inhakken, wordt er nogal snel om het bij goddelijke termen te houden orde in de chaos gecreëerd; de strafexpeditie die Thor en zijn vrienden ondernemen bevat fijne details, bij Thors verbanning naar de aarde horen we een magnetische storm door de atmosfeer razen, en de vuur uitademende Destroyer klinkt zeer gericht. De dialogen zijn goed gericht en duidelijk, en de muziektrack klinkt evenwichtig.

EXTRA'S

Het bonusmateriaal is wat gefragmenteerd, maar best aardig. De audiocommentaartrack van Kenneth Branagh is welbespraakt, en de regisseur laat duidelijk merken dat hij voeling heeft met de wereld van stripverfilmingen. Branagh weidt uitvoerig uit over de casting, de speciale effecten en de parallellen met het serieuzere werk als Shakespeareverfilmingen. In de kortfilm Marvel One-Shot: The Consultant (3:57) worden de diverse plotlijnen uit het Marvel-universum aan elkaar genaaid, om dan naadloos over te gaan in Road To The Avengers (2:57), een filmpje waarin de voornaamste hoofdrolspelers van de verschillende films onder het goedkeurend oog van regisseur Joss Whedon elkaar ontmoeten op het stripfestival Comic Con in San Diego in 2010. Een algemene making of-documentaire vinden we in From Asgard To Earth (19:42), een overzicht waarin we in de wereld van de strips worden ondergedompeld en onder meer informatie krijgen over locaties, kostuums en sets. In Our Fearless Leader (3:18) mag de cast zonder enige vorm van externe dwang (?) de loftrompet steken over de capaciteiten van Kenneth Branagh als regisseur. De casting van Oscarwinnaars Natalie Portman en Anthony Hopkins alsook van de vooralsnog geen Oscarwinnaar Chris Hemsworth wordt onder de loep genomen in Assembling The Troupe (4:44). Zelfs over Thors hamer Mjolnir staat er een featurette Hammer Time (6:14) op de disk. Dan volgt een dolcumentaire over de extensieve make-up die acteur Colm Feore voor zijn rol heeft moeten laten aanbrenge in Creating Laufey (5:33). Music Of The Gods (2:05) bekijkt het werk van componist Patrick Doyle, en in A Conversation (2:23) bespreken the one and only Stan Lee, coproducer Craig Kyle en auteur J. Michael Straczynski Thor. De disk bevat dan nog 11 verwijderde scènes (24:34), een teaser (2:34) en een trailer (2:32), alsook een trailer voor de geanimeerde Avengers-film (1:19).

CONCLUSIE

Thor kijkt aangenaam weg, en staat op een mooie Blu-ray. Helaas blijven de Paramount-releases in onze contreien redelijk duur, maar niets staat het importeren uit de UK in de weg.coverStudio: Paramount

Regie: Kenneth Branagh
Met: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Colm Feore, Ray Stevenson, Idris Elba, Kat Dennings, Rene Russo, Anthony Hopkins

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
U.K.

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051368222431


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Noors, Deens, Fins, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack door regisseur Kenneth Branagh
• Kortfilm "Marvel One-Shot: The Consultant"
• Documentaire "Road to the Avengers"
• Documentaire "From Asgard to Earth"
• Documentaire "Our Fearless Leader"
• Documentaire "Assembling the Troupe"
• Documentaire "Hammer Time"
• Documentaire "Creating Laufey"
• Documentaire "Music of the Gods"
• Documentaire "A Conversation"
• 11 verwijderde scènes
• Teaser trailer
• Theatrical trailer
• Avengers Animated trailer

Andere recente releases van deze maatschappij