:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEBT, THE
DEBT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-04-15
FILM
Sarah Gold staat voor een belangrijk moment in haar leven. Onder grote belangstelling van de pers wordt immers haar boek voorgesteld, eentje met wel een heel speciale betekenis voor Sarah aangezien ze daarin het verhaal vertelt over haar moeder Rachel Singer. Meer dan dertig jaar voordien, in 1965, was Rachel een Mossad-agente. Samen met twee andere jonge agenten, Stephan en David, moet Rachel proberen om de beruchte oorlogsmisdadiger Dieter Vogel op te pakken. Vogel, die ook wel de chirurg van Birkenau genoemd wordt, deed gruwelijke onderzoeken tijdens Wereldoorlog II. Nadien verdween hij spoorloos. Na jaren van onderzoek heeft de Mossad eindelijk Vogels locatie kunnen bepalen. De chirurg werkt als gynaecoloog in Oost-Berlijn. Om hem te kunnen benaderen is de hulp van een vrouw nodig en zo komt de mooie Rachel bij het team terecht. Zij en David moeten zich voordoen als een koppel dat te kampen heeft met vruchtbaarheidsproblemen. Op deze manier kan Rachel de chirurg van Birkenau in het oog houden en kunnen ze hun plan om de man te kidnappen en af te voeren naar Israël beginnen te plannen. Omdat Vogel met de nodige omzichtigheid moet worden benaderd, is het een werkje van lange adem. Ondertussen wonen de drie jonge mensen samen in een oud appartement in de stad en van het ene komt noodzakelijkwijs het andere. Hoewel er duidelijk gevoelens zijn tussen David en Rachel, is het uiteindelijk de extraverte, macho-achtige Stephan die een wilde nacht beleeft met Rachel. Wanneer het trio eindelijk groen licht krijgt van z'n opdrachtgevers om het plan uit te voeren, loopt alles aanvankelijk vrij vlot. Rachel kan de gynaecoloog overmeesteren en de agenten slagen erin Vogel af te voeren naar een parkeerplaats naast de treinsporen. Als alles goed gaat, zullen ze daar hulp krijgen om Vogel uit Oost-Berlijn te smokkelen. Jammer genoeg loopt vanaf daar hun plan dramatisch mis. Ze worden betrapt en zien zich genoodzaakt om te vluchten. De oorlogsmisdadiger nemen ze mee en sluiten ze op in hun appartement. Terwijl ze wachten op nieuwe instructies van hogerhand, doen ze al het nodige om hun gevangene zo goed mogelijk te bewaken en zo weinig mogelijk contact met de man te hebben, wat lang niet altijd gemakkelijk blijkt te zijn. Wanneer Vogel uiteindelijk toch een gevoelige snaar weet te raken bij David, loopt de zaak pas echt uit de hand. De aandacht die uitgaat naar Sarahs boek legt bij Rachel, David en Stephan oude wonden bloot en Rachel realiseert zich meer dan ooit dat ze nog een schuld te vereffenen heeft, niet alleen tegenover zichzelf, maar ook om de waarheid de nodige eer aan te doen.

In The Debt wisselen twee tijdsframes elkaar af. Enerzijds volgen we het verhaal van de drie jonge Mossad-agenten in Berlijn en anderzijds krijgen we de publicatie van Sarahs boek te zien meer dan dertig jaar later. Als jonge agenten zien we Jessica Chastain als Rachel, Marton Csokas (Lord of the Rings) als Stephan en Sam Worthington (Avatar) als David. Hun oudere versies worden vertolkt door respectievelijk Helen Mirren, Tom Wilkinson en Ciaran Hinds. Hoewel de hoes van deze film uitpakt met steractrice Helen Mirren onder de castleden, is haar rol toch eerder beperkt. De film speelt zich immers grotendeels af in de jaren zestig. Dat stoorde ons echter niet in het minste. The Debt is een ijzersterke film geworden waarin de twee verhaallijnen goed tot hun recht komen. Voor de sterke acteerprestaties hoef je trouwens niet alleen naar Helen Mirren te kijken, de rest van de cast moet immers niet voor haar onderdoen. Hoewel er af en toe gewisseld wordt tussen de twee tijdspannes, doet dat geen afbreuk aan de spanningsopbouw in het verhaal. The Debt is dan ook een film die je aan het scherm gekluisterd houdt.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is over het algemeen zeker goed. Er is met de nodige zorg een onderscheid gemaakt tussen de beelden van de twee verhaallijnen. Door het kleurengebruik alleen al kan je als kijker duidelijk zien dat het verhaal een stap terug gaat in de tijd. Het enige wat stoort is dat sommige beelden van o.a. het vliegtuig toch wel van mindere kwaliteit zijn. Uiteraard zijn die beelden niet van groot belang in de film, maar het is toch wel jammer dat er hier niet wat meer aandacht aan is geschonken. Voor het overige vinden we een foutloze overdracht naar Blu-ray. Het geluid is ook zeer verzorgd. De dialogen zijn duidelijk en helder wat natuurlijk wel nodig is voor een praatfilm als deze. Daardoor komt overigens het 5.1-surroundgeluid iets minder tot zijn recht, maar dat wil niet zeggen dat het van mindere kwaliteit zou zijn.

EXTRA'S
Bij wijze van extra is het vooreerst mogelijk om de film te bekijken met audiocommentaar van regisseur John Madden producent Kris Thykier. Voorts vinden we nog drie korte extra's die jammer genoeg niet al te veel voorstellen. Een kijkje in The Debt (3'17"), Elk geheim heeft een prijs: Helen Mirren in The Debt (3'17") en De Berlijn-Affaire: De driehoeksverhouding als spil in The Debt (2'19") hebben immers heel wat overlappingen. In deze sowieso al korte extra's wordt heel wat beeldmateriaal uit de film opnieuw getoond en bovendien zien we dezelfde fragmenten drie keer opnieuw verschijnen. Daarom moeten we zeggen dat het bonusmateriaal toch eerder teleurstellend is.

CONCLUSIE
The Debt is een ijzersterke film geworden. Wie zich verwacht aan een actiefilm zal echter van een kale reis terugkeren. The Debt is immers in de eerste plaats een psychologische thriller die het meer moet hebben van de dialogen en de sfeer dan van de eigenlijke actie. Maar laat dit u niet tegenhouden om deze film een kans te geven. Een aanrader!


cover
Studio: Universal

Regie: John Madden
Met: Helen Mirren, Sam Worthington, Jessica Chastain, Tom Wilkinson

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582849004


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Japans, Chinees, Koreaans
Extra's:
• A Look Inside The Debt 
• Every Secret Has a Price: Helen Mirren in The Debt (Featurette)
• The Berlin Affair: The Triangle at the Center of The Debt (Featurette)
• Feature Commentary with Director John Madden and Producer Kris Thykier (SD)

Andere recente releases van deze maatschappij