:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 5
DEXTER - SEIZOEN 5
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-05-04
TV-SERIE
De plotse en gewelddadige dood van Rita was niet alleen een slag voor Dexter Morgan en zijn drie kinderen, maar ook voor de kijker, want Rita was in de loop van vier seizoenen niet alleen uitgegroeid tot een van de belangrijke personages in de serie, ze bood het hoofdpersonage ook de mogelijkheid om zich al doende menselijke eigenschappen als genegenheid, solidariteit en verantwoordelijkheid eigen te maken, kwaliteiten waarachter hij kon schuilen en zijn donkere kant verbergen, want Dexter mag zich dan wel de onofficiële rechtvaardige rechter van Miami wanen, in de ogen van de hoeders van de rechtsstaat blijven zijn gewelddadige en eigengereide acties tegen de misdadigers van deze wereld beslist onaanvaardbaar. Meestal zijn zijn slachtoffers seriemoordenaars of in elk geval tuig dat zich ten koste van onschuldige vrouwen en mannen heeft verrijkt of zich in een betere maatschappelijke positie heeft gemanoeuvreerd. Allemaal zijn ze aan hun straf ontsnapt als gevolg van procedurefouten, handigheden van hun duurbetaalde advocaten tijdens de procesvoering of wegens een gebrek aan bewijs, en meestal zijn ze nadien gewoon doorgegaan met hun criminele activiteiten. Als hij ze op het spoor komt, rekent Dexter met ze af, drukt ze een mes in het hart, snijdt hun lijk aan stukken en dropt het bewijsmateriaal in volle zee waar de golfstroom het meevoert naar de oceaan.
 
 
Seizoen 5 van Dexter begint na het telefoontje van Dexter aan de politie met de mededeling dat zijn vrouw vermoord is. Alles wijst in de richting van de Trinity Killer met wie Dexter op het einde van seizoen 4 heeft afgerekend. Maar hij heeft te lang geaarzeld en de seriemoordenaar is achter zijn identiteit gekomen en heeft wraak genomen op zijn gezin. Een onherstelbare fout met zware gevolgen. De beide kinderen van Rita uit haar eerste huwelijk nemen het Dexter kwalijk dat hij hun niet beter heeft beschermd en kiezen ervoor om bij hun grootouders te logeren. Een pijnlijk moment voor Dexter Morgan, maar wat moet hij met drie kinderen, een volle baan als bloedspattenspecialist en een hobby waarvoor hij bij nacht en ontij op stap moet? Zijn zus Debra zet een advertentie voor een babysit, interviewt 20 mannen en vrouwen en stelt hem uiteindelijk Sonia voor, een vrouw die tijd heeft om op Harrison te letten en die graag een centje bijverdient. Maar ze is streng en niet alleen voor de baby en dat zal Dexter geweten hebben.
 
 
Om zich af te reageren hakt Dexter een seriemoordenaar in mootjes die hij toevallig op het spoor is gekomen in de gehuurde verhuiswagen om zijn inboedel naar de flat van Debra te verhuizen na het vertrek van Rita’s zoontje en dochter. Maar hij is er niet helemaal met zijn gedachten bij, neemt risico’s en heeft flink wat tegenslag: in het huis van zijn slachtoffer stoot hij op de jonge mishandelde vrouw Lumen. Omdat ze hem gezien heeft is zijn anonimiteit in gevaar, maar ombrengen kan hij haar niet, want dat is tegen de tweede regel van de code: geen onschuldige lieden over de kling jagen. Zijn engelbewaarder (zijn overleden vader) waarschuwt hem tegen de mogelijke gevolgen, maar Dexter slaat zijn goede raad in de wind en haalt zich een pak ongemak op de nek. Ondertussen heeft zijn collega Quinn op het politiekantoor van Miami de robotfoto van een bekende van de Trinity Killer te pakken gekregen en hij meent dat de overeenkomst met Dexter treffend is. Hij start op eigen houtje een onderzoek en hoopt een foto van Dexter aan één van de nabestaanden van de Trinity Killer te kunnen tonen. Maar het FBI is tegen en ook zijn chef Maria LaGuerta vindt dat hij spoken ziet. Bovendien heeft hij haar autoriteit ondergraven en dus stuurt ze hem voor onbepaalde tijd naar huis, tot groot ongenoegen van Debra die een zaak van onthoofdingen toegewezen heeft gekregen waarbij ze hulp kan gebruiken. Op haar chef Batista hoeft ze niet te rekenen, want die riskeert een gevangenisstraf nadat hij tijdens een avondje stappen en na veel bier een collega van een ander departement in elkaar heeft getimmerd wegens een vulgaire opmerking over de seksuele bravourestukjes van zijn vrouw, Maria LaGuerta.
 
 
Eens te meer zit Dexter Morgan in moeilijke papieren, want langs alle kanten wordt het net dichtgetrokken. Hij wordt gedwongen om spitsroeden te lopen, om onder controle te krijgen wat zich moeilijk laat controleren omdat hij de loop der dingen niet zelf in de hand heeft en hij kan alleen maar hopen dat zijn belagers afgeleid worden door problemen waarin ze versukkeld zijn geraakt door overmoed of toeval. Maar bovenal heeft hij nood aan een beetje geluk, aan een kleine voorsprong om zijn betrokkenheid te verdoezelen of af te wentelen, liefst op individuen die hij kort voordien zelf het zwijgen heeft opgelegd en laten verdwijnen in de golven van de Atlantische golfstroom. Onschuldige getuigen zoals Lumen die Dexter tijdens het opruimen van een verkrachter meer dood dan levend in een achterkamertje vindt, doorkruisen zijn plannen. Het meisje heeft hem gezien en dus kan hij haar niet laten gaan. Maar hij kan haar ook niet vermoorden, want dat laat de code niet toe. Hij probeert haar de stad uit te werken naar haar geboortestad Minnesota, maar daarmee is Lumen het niet eens. Ze wil wraak nemen op haar verkrachters. Ze laat Dexter geen keus: hij moet haar helpen om minstens vier mannen over de kling te jagen. Als dat maar goed afloopt.
 
 
Uiteraard is het verdwijnen van Rita een hele evolutie in de Dexter-serie, maar haar vervanging door Lumen is een uitstekende zet van de scenaristen, want aan de ene kant werd het al in seizoen 4 duidelijk dat de Rita-verhaallijn compleet uitgemolken was, anderzijds zat het gezinnetje ook stilaan in de weg, al was het maar omdat het Dexters hobby hypothekeerde en hem te vaak aan dezelfde locatie kluisterde. In Lumen vindt hij een vrouw die net zo beschadigd is als hijzelf en in haar vastberadenheid om haar belagers te vermoorden herkent hij dezelfde innerlijke verbetenheid die hem een grote doos met bloedstalen heeft opgeleverd. Bovendien is Julia Stiles een aantrekkelijke actrice met een heel eigen stijl en ze creëert met Lumen Ann Pierce een personage dat aantrekkelijk, onafhankelijk en veel minder bezitterig is dan Rita. Dexter en Lumen vormen een perfecte combinatie en dat heeft Dexter zelf ook begrepen, want voor het eerst verdraagt hij een getuige tijdens de voorbereidingen van een moord en Lumen mag zelfs helpen bij het ophangen van het plastic en nadien bij het dumpen van de zwarte zakken in zee.
 
Van een nog spannendere serie dan de vorige kan je moeilijk spreken, want met seizoen 4 was een niveau bereikt dat nog moeilijk te verbeteren is. Daarom pakken de makers het anders aan: ze beknibbelen op de tijd tussen het moment waarop Dexter zijn slachtoffers verdooft en dat waarop zijn collega’s van de Miami Police Force hem op heterdaad betrappen. Dat doen ze uiteraard niet, maar het is een kwestie van seconden en de spanning die daardoor wordt gecreëerd zit op sommige ogenblikken tegen de grens van het verdraaglijke. Ook de nachtelijke tochtjes met de boot en het dumpen van de zwarte zakken komt in dit seizoen weer onder vuur te liggen, want op het moment dat Dexter en Lumen het in stukken gehakte lichaam van één van haar verkrachters over boord zetten, zit een heel eind verder op de kade een privédetective met een joekel van een lens foto’s te maken van hun bizarre bezigheid. In opdracht van Quinn.
 
 
Van een serie als Dexter verwacht je niet dat de scenaristen na 48 afleveringen nog in staat zijn om originele en bloedstollende verhaallijnen te ontwikkelen, maar ze doen het wel en omdat Dexters privéleven nu minder aandacht behoeft, is er ruimte om de rest van de cast weer wat meer voor het voetlicht te laten treden. Lt. Maria LaGuerta krijgt het twee keer hard te verduren, want een undercoveractie loopt bijna mis door toedoen van haar jaloerse echtgenoot Sgt. Angel Batista en als een groots opgezette actie in een nachtclub niet verloopt zoals gepland, vallen er twee onschuldige slachtoffers en verschillende gewonden. Een vette kluif voor de pers en LaGuerta’s directe baas wil natuurlijk koppen zien rollen. Als hoogste in graad is de luitenant uiteraard het logische slachtoffer, maar ze slaagt er wonderwel in om een schorsing af te wenden: Debra Morgan betaalt de rekening.
 
Mocht u m.a.w. genoten hebben van de vier eerdere seizoenen van Dexter, dan is Dexter seizoen 5 beslist opnieuw spek voor uw bek. De actie speelt zich allemaal een beetje meer binnenskamers af, maar dat kan toeval zijn wegens de keuze van de onderwerpen. Doch lijken vallen er in Dexter nog altijd bij de vleet, zij het niet altijd door zijn toedoen, maar dat was niet anders in vorige seizoenen, en de schuldigen krijgen nog altijd hun verdiende loon, hoewel het een paar keer weinig scheelt en hoe Dexter met de kuiperijen van zijn collega Quinn afrekent – waarover hij heel lang in het ongewisse blijft – dat blijft tot op het einde van het seizoen een goed bewaard geheim. Quinn is overigens het zwakste personage in de serie, vooral omdat hij niet zoals de gestoorde Vince Masuka voor de grappige en seksueel getinte oneliners zorgt, maar omdat hij meestal alleen maar wat rondhangt, Debra probeert te versieren en voor de rest over veel vrije tijd én geld lijkt te beschikken waardoor hij Dexter kan laten bespioneren door een privédetective. Niemand zal treuren mochten de scenaristen besluiten om Joey Quinn in seizoen 5 af te voeren, maar de kans is klein want met dat personage valt geen fatsoenlijke cliffhanger te componeren.
 
 
BEELD EN GELUID
Ook in dit vijfde seizoen blijft de beeldkwaliteit van deze successerie uitstekend, met felle tinten in de buitenopnamen en een getemperd palet met lange schaduwen in de vele donkere scènes. De zwartniveaus zijn zonder meer behoorlijk en de detaillering blijft altijd intact. De 12 afleveringen zijn opnieuw verdeeld over vier disks in twee dunne slipcases. De muziek van componist Daniel Licht is bij momenten donker en unheimisch en ze past perfect bij de sfeer die de makers op willen roepen.
 
EXTRA’S
Fans van Dexter weten ondertussen dat Paramount nooit erg veel extra materiaal ter beschikking stelt. Seizoen 5 moet het doen met zo’n dertig minuten. In Making of a Scene (16 min.) op disc 2 wordt één van de cruciale scènes uit seizoen 5 in de kijker geplaatst. Producer, regisseur en monteurs vertellen er alles over: van het schrijven van de scène over de decorkeuze, het effectieve production design, de postproductie (montage), de onelineproductie (definitieve montage), de afwerking van het geluid en uiteindelijk de definitieve beeld- en geluidcorrectie. Het wordt een interessante tour waarin de betrokkenen uitvoerig ingaan op de problematiek (hoe herleid je 4 uur beeldmateriaal tot een scène van 3 minuten?) en demonstreren hoe ze de honderden verschillende omgevingsgeluidjes gemaakt, opgenomen en gemixt hebben. In Sounds of Splatter (7 min.) demonstreert geluidsspecialist Fred Judkins hoe hij het geluid heeft gevonden voor het afhakken van een hoofd, het spatten van het bloed en het kraken van nekwervels tijdens de fatale houw met een machete. In Dexter’s Kill Room (3 min.) leiden Michael C. Hall en de productiecrew u rond in de decors waarin Dexter zijn slachtoffers in stukken hakt, waarbij voor seizoen 5 een heel nieuw type moordkamer ontwikkeld is, want de cruciale scène speelt zich af in een hotelkamer. Grafisch ontwerper Ty Mattson vertelt in Interview with the Artist (5 min.) over zijn serie van 5 affiches die hij voor de Dexter-serie ontwikkelde en die  als afgeleid commercieel product verkocht wordt.
 
 
Op disc 4 van Dexter seizoen 5 staan 20 Vragen aan de makers en de cast over het slot van seizoen 4 (de plotse en onverwachte dood van Rita) en de gevolgen voor het nieuwe seizoen. Uit de antwoorden blijkt dat de producers en de schrijvers een perfect beeld hebben van het karakter Dexter Morgan en dat ze zeer behoedzaam te werk gaan tijdens het uitwerken van het scenario. Uit de reacties van de cast – opgenomen tijdens de eerste afleveringen van seizoen 5 - blijkt dat niemand verteld is wat er in het nieuwe seizoen te gebeuren staat. Ook voor de acteurs is het telkens een verrassing en ze leggen er de nadruk op dat de makers totale geheimhouding eisen op straffe van juridische sancties. Ter afsluiting is er nog een Fotogalerij en Get Connected biedt u de mogelijkheid om via Facebook en Twitter na te genieten van deze serie.
  
CONCLUSIE                               
Dexter seizoen 5 is opnieuw een serie die de grenzen aftast van wat mogelijk is in een tv-reeks zonder dat de kijker ook maar één ogenblik twijfelt aan de geloofwaardigheid van de hoofdfiguur, de uitgebreide nevencast of het scenario. Michael C. Hall heeft de kneepjes van het vak uitstekend in de vingers en zijn Dexter Morgan wordt menselijke voor zijn omgeving, maar tegelijk ook harder en meedogenlozer voor degenen die in aanmerking komen voor liquidatie volgens de regels van de code. In de ander rollen ziet u opnieuw een uitstekende Jennifer Carpenter als Dexters zusje Debra, een iets minder grappige of op de voorgrond tredende C.S. Lee als Dexters collega op de bloedspattenafdeling, Vince Masuka, de uitstekende Lauren Veléz als Dexters chef Maria LaGuerta en David Zayas als haar immer goedgeluimde echtgenoot Angél Batista.
 
 
Dexter seizoen 5 is zonder twijfel de spannendste van de vijf series, want door de dood van zijn echtgenote Rita maakt Dexter Morgan een rouwproces door dat tot niet eerder verkende situaties leidt. De spanning is bij momenten nauwelijks te verdragen en de serie is beslist een uitdaging voor wie meent Dexter na vier seizoenen door en door te kennen. De schrijvers van de serie laten niets aan het toeval over en uit de gesprekken in de Extra’s blijkt dat iedereen de regels over totale geheimhouding respecteert. Dexter als het beste bewaarde geheim in tv-land.cover
Studio: Paramount

Regie: John Dahl, Ernest R. Dickerson, Romeo Tirone, S. J. Clarkson, Keith Gordon, Steve Shill
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Desmond Harrington, C.S. Lee, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar, Julia Stiles

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
601 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714865507513


Beeldformaat:
1:85.1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels voor gehoorgestoorden
Extra's:
• Making-of een Scène
• Het Geluid van Bloedspatten
• Dexter moordkamer
•  Interview with Artist Ty Mattson
• 20 Vragen
• Fotogalerij
• Get Connected

Andere recente releases van deze maatschappij