:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAGNOLIA
MAGNOLIA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-25
FILM
I have a feeling, one of those gut feelings, that I'll make pretty good movies the rest of my life. (Paul Thomas Anderson)

In afwachting van het Oscarkanon dat The Master ongetwijfeld zal worden, is het zeker geen slecht idee om terug te grijpen naar het vroegere werk van Paul Thomas Anderson, een regisseur die een onuitwisbare stempel op de hedendaagse filmgeschiedenis heeft gedrukt. Deze Amerikaan wordt ondertussen vergeleken met de allergrootste cineasten. In hun artikels verwijzen filmkenners immers naar grootheden als Jean Renoir of Max Ophüls als ze het over Anderson hebben omdat hij net als deze illustere mannen steeds met een bewegende camera werkt. Na Boogie Nights (een film die ondergetekende steevast in zijn top tien aller tijden plaatst) regisseerde Anderson Magnolia, een cinefiele parel waarmee hij zelfs het grote publiek wist te bereiken.


Het sleutelwoord van deze drie uur durende film is "toeval". De vraag is alleen of toeval wel echt bestaat en nog belangrijker: wie bepaalt of iets toeval is of niet? Is het niet zo dat gebeurtenissen die op het eerste gezicht los staan van elkaar wel degelijk met elkaar verbonden zijn? Paul Thomas Anderson illustreert deze theorie met enkele (ook op het eerste gezicht) banale situaties: een politieagent wordt verliefd op een vrouw die om hulp belt, een televisiepresentator verneemt dat hij kanker heeft, een jongetje rebelleert tegen zijn vader omdat die van hem een bolleboos in televisiequizzen wil maken. De kleine dingen van het leven zeg maar, die echter wel van groot belang zijn voor de protagonisten. Veel over het scenario vertellen zou alleen maar zonde zijn, want de kracht van Magnolia is net dat je van de ene verrassing in de andere valt en met een grootmeester als Anderson resulteert zoiets in een cinematografisch meesterwerk dat iedere zichzelf respecterende cinefiel moet hebben gezien. Het zijn grote woorden, maar een film als Magnolia verdient dat nu eenmaal (en jawel, we hebben het dan nog niet eens gehad over There Will Be Blood !).


Het is ongelofelijk om te zien op welke cast de toen nog onbekende Paul Thomas Anderson kon rekenen. De grootste verrassing is zonder twijfel Tom Cruise die voor één keer niet de verwezenlijking van de Amerikaanse droom speelt zoals we hem kennen uit zijn blockbusters. Naast karakterkoppen als een ingetogen Philip Seymour Hoffman, een hilarische William H. Macy en een geniale John C. Reilly (die we onlangs nog in Carnage van Polanski zagen), kon de cineast ook rekenen op een oude klasbak zoals Jason Robards. Het gebeurt zelden, maar in Magnolia is zowat elk personage perfect gecast en speelt elke acteur of actrice de pannen van het dak. Ofschoon Magnolia een zeer toegankelijke film is, is het wel eentje die een bittere nasmaak achterlaat, want in zijn surrealistisch hedendaags sprookje schuwt Anderson geenszins de melancholie en de zwaarmoedigheid. Neen, na Magnolia is het leven nooit meer hetzelfde, althans het cinefiele leven niet!


BEELD EN GELUID
Jammer genoeg is de beeldkwaliteit van deze parel niet meteen om van de daken te schreeuwen. Er is wel geen filmgrain aanwezig, maar wel zijn vele scènes onscherp en de close-ups zelfs een beetje wazig. Gelukkig is het geluid heel wat beter, niettegenstaande Magnolia een dialoogfilm is. De soundtrack is schitterend en Goodbye Stranger van Supertramp krijgt zowaar een andere betekenis.

EXTRA'S
Dankzij de Quality Film Collection op A-Film worden kwaliteitsfilms tegen een goedkope prijs aangeboden, maar jammer genoeg betekent dat ook dat de kijker het zonder extra's moet stellen.


CONCLUSIE

Je hoort het overal: Paul Thomas Anderson is een genie. Het is meer dan zo maar een boutade. Onmisbaar in elke filmcollectie.


cover
Studio: A-Film

Regie: Paul Thomas Anderson
Met: Tom Cruise, Melinda Dillon, Jeremy Blackman, Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman, Rick Jay, William H. Macy, Alfred Molina, Julianne Moore, John C. Reilly, Jason Robards

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
181 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777049952


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans, Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij