:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAFE
SAFE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-27
FILM
Het moet worden gezegd, anno 2012 is Jason Statham de enige (jonge) acteur die nog gelooft in de ouderwetse actiefilm. Waarschijnlijk kunnen de trouwste fans de filmografie van deze stoere vechtjas niet bijhouden, want om de drie maanden duikt er in de videotheek wel een nieuwe release van hem op. In deze ellenlange lijst vind je uiteraard heel wat rommel terug, maar ook al konden heel wat critici er niet mee lachen, toch moesten zelfs de grootste Statham-haters met tegenzin toegeven dat Safe nog zo slecht niet is. 

Als je in een actiefilm Russisch hoort praten dan is de kans bijzonder groot dat het om malafide personages gaat en dat is in deze actieknaller niet anders. De Russische maffia zit in de straten van New York achter het jong Chinees meisje Mei (Catherine Chan) aan. Het hoogbegaafde kind is op jonge leeftijd door maffiabaas Quan Chang (Reggie Lee) geadopteerd omdat zij de moeilijkste cijfercombinaties uit haar hoofd kan leren, wat uiteraard zeer handig is als je een kluis wil kraken. Natuurlijk is zo'n wonderkind met belangrijke informatie een geliefd doelwit voor andere misdaadorganisaties. Net op het moment dat het meisje uit de handen van de Russen kan vluchten, kruist ze het pad van Luke Wright (Jason Statham). In een vorig leven was Luke een rechtgeaarde politieagent, maar omdat hij niet langer deel wilde uitmaken van het corrupte team heeft hij het politieleven vaarwel gezegd. De rest laat zich gemakkelijk raden, want inderdaad, Luke ontfermt zich over het meisje. Vooraleer hij echter in zijn opzet slaagt moet hij wel eerst een kogelregen van anderhalf uur zien te overleven, of wat dacht je?

Tja, het is waar, wie over een goed geheugen beschikt zal zich beslist nog herinneren hoe in 1998 Bruce Willis in Mercury Rising eveneens een uiterst intelligent kind uit de klauwen van enkele misdadigers moest redden. Statham mag het dan wel van de daken schreeuwen dat Safe één van de grootste risico's uit zijn carrière is, toch is het resultaat niet meer dan een doorsneeactiefilm, maar wel eentje van de goede soort! Dat Safe boven de gemiddelde Statham-vehikels uitsteekt is zonder twijfel te danken aan regisseur Boaz Yakin, het maatje van Eli Roth die kassuccessen als Remember The Titans en Prince Of Persia: The Sands Of Time op zijn naam heeft staan. Niet dat Yakin een geniale cineast  is, wel heeft hij de beste ingrediënten uit de traditionele actiefilm gehaald en er iets uiterst spannend van gemaakt. Natuurlijk is het verhaal zeer ongeloofwaardig, maar geen mens die iets anders verwacht wanneer hij een Statham-prent bekijkt, niet? Wie van goede wil is (en voor sommige kijkers zal dat wel moeilijk zijn bij dit soort films) kan in Safe zelfs een beetje de sfeer van oude Friedkin-films opsnuiven

Wie van actie houdt, zal zich beslist de vingers aflikken bij dit leuke niemendalletje en zelfs indien je alle vertrouwen in deze spierbundel hebt verloren, kunnen we toch stellen dat de film zowel letterlijk als figuurlijk een knaller is.

BEELD EN GELUID
Alles oogt uiterst scherp en er is nooit een spoor van filmgrain of van wazige beelden op deze uitstekende transfer merkbaar. De kleuren zijn natuurgetrouw en de verschillende locaties in New York zijn briljant in beeld gebracht. Zoals dat op de meeste Blu-ray-releases die op Entertainment One worden uitgebracht het geval is, is ook het geluid van deze actiefilm er eentje van de bovenste plank. Wie van oorverdovend geknal houdt kan meteen de knop van zijn homecinema een flinke ruk naar rechts geven.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Safe is misschien niet meer dan een doorsneeactiefilm, wel is het er eentje van de goede soort. Statham is in topvorm en ofschoon het scenario op een blauwdruk van Mercury Rising lijkt, zal geen enkele actieliefhebber het zich beklagen dat hij zich deze film heeft aangeschaft.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Boaz Yakin
Met: Jason Statham, Catherine Chan, Robert John Burke, James Hong, Anson Mount, Chris Sarandon, Joseph Sikora

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045229334


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij