:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KATE BUSH - LIVE AT THE HAMMERSMITH ODEON 1979
KATE BUSH - LIVE AT THE HAMMERSMITH ODEON 1979
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-02-15
CONCERTREGISTRATIE
Van de Engelse singer-songwriter Kate Bush was tot voor kort nauwelijks videomateriaal op een moderne drager beschikbaar. Daarin komt nu verandering met de dvd-release van Kate Bush – Live at the Hammersmith Odeon (1979), een concertregistratie die in 1981 op videoband verscheen en in 1994 opnieuw met als extra de cd-versie van het optreden. Het is tegelijk de enige opname van een Bush-liveconcert, want The Tour of Life is de eerste, maar ook de enige grote tour uit haar lange carrière. Op het programma staan hits en andere bekende liedjes uit haar eerste twee albums met als apotheose uiteraard Wuthering Heights waarmee ze in Engeland de eerste plaats in de hitparade bereikte en nadien de rest van de rockminnende wereld op de knieën kreeg.
 

Kate Bush was 16 toen ze in 1974 door David Gilmour van Pink Floyd werd ontdekt. Met de steun van platenmaatschappij EMI ontwikkelde ze haar act, studeerde dans en mime en trad met haar live band op in de Londense pubs. Ondertussen schreef ze de nummers voor het album Kick Inside dat in 1977 in de steigers werd gezet. Ter promotie van het album (1978) besloot EMI om het stevige rocknummer James and the Cold Gun als eerste single te releasen, maar Kate Bush stond erop dat het Wuthering Heights zou worden, kort nadien gevolgd door The Man with the Child in his Eyes, wat uitstekende keuzes bleken te zijn. Nog in 1978 verscheen haar tweede album Lionheart, dat een stuk lager scoorde; volgens Kate Bush omdat ze niet voldoende tijd had gekregen om het materiaal perfect af te werken. Dat leidde tot misverstanden met EMI, waarop de zangers besloot om de totale controle over haar carrière af te dwingen. Ze richtte Kate Bush Music op en haar eigen managementfirma Novercia en voor The Tour of Life-liveconcerten – waarvoor ze goochelaar Simon Drake als adviseur engageerde – hield ze de touwtjes stevig in handen door zelf in te staan voor de productie, de choreografie, het decor en de aanwerving van de muzikanten en het overige personeel.

 

The Tour of Life is niet zo maar een concert, het is een totaalproject waarin Kate Bush een aantal songs uit Kick Inside en Lionheart combineert met dans en theater, complexe lichteffecten en spooky decors in samenwerking met twee dansers en een als clown verklede violist. Zelf zit ze voor elk nummer in een andere vermomming, waarbij de zgn. headset – een voor die tijd zelden gebruikt technisch hulpmiddel – haar een grote vrijheid op het podium garandeert tijdens het dansen. Voor de montage is bovendien beeldmateriaal van stromend water, vuur en witte rook gebruikt en regelmatig worden verschillende beeldopnamen gecombineerd waardoor een dromerige en sprookjesachtige sfeer wordt opgeroepen die uitstekend past bij haar ijle en engelachtige sopraanstem.

 

De muziek van Kate Bush is de eclectische combinatie van zeer diverse stijlen: klassieke muziek, etnische en folkmuziek, pop- en rockinvloeden, alternatieve en art rock stromen in haar songs op een natuurlijke manier door elkaar waardoor een gevoel van surrealisme en melodrama nooit ver uit de buurt is, mede door het gebruik van exotische instrumenten zoals de balalaika en de didgeridoo. Gemakshalve noemt men haar werk een toegankelijke versie van progressieve rock wegens het experimentele karakter van de composities, maar uiteindelijk is dat niet meer dan een verdienstelijke poging om de unieke wereld van Kate Bush te beschrijven.

 
Tracklist:
01. Moving
02. Them Heavy People
03. Violin
04. Strange Phenomena
05. Hammer Horror
06. Don't Push Your Foot on the Heartbrake
07. Wow
08. Feel It
09. Kite
10. James and the Cold Gun
11. Oh England My Lionheart
12. Wuthering Heights
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze dvd is niet echt goed. Je hebt de indruk naar een oude vhs-band te kijken. Het beeld is meestal wazig en de felle belichting in heel veel fragmenten versterkt dat effect. In de gemonteerde fragmenten (water, vuur, etc.) valt het onscherpe beeld minder op en soms zorgt het zelfsvoor zeer aparte effecten, zoals de groene dansers die er soms uitzien als doorzichtige schimmen op de achtergrond. Feit is dat anno 1979 videoregistratie nog in een beginstadium stond en liveregistratie sowieso een heikele onderneming was wegens de vele onvoorziene en onvoorzienbare omstandigheden. Het geluid is er een stuk beter aan toe, maar dat heeft men dan ook met moderne technieken onderhanden kunnen nemen, zodat u het zelfs in een 5.1-formaat kan beluisteren (wat een beetje zinloos is, want in een concertzaal luistert u naar stereo). Het resultaat mag er zijn!
 

Ondertussen wordt ook de cd van het Hammersmith Odeon-concert apart en tegen een zachte prijs aangeboden.

 
EXTRA’S
U kan de muziek apart selecteren en beluisteren.
 
CONCLUSIE
Als u kiest voor een perfecte beeldkwaliteit, dan kan u deze dvd beter niet in huis halen, want de opname is meer dan 30 jaar oud en dat is er duidelijk aan te zien. Anderzijds is dit een unieke release, want van Kate Bush is weinig beeldmateriaal verschenen. De BBC heeft ooit een aantal videoclips uit Top of the Pops op dvd uitgebracht, maar die release is moeilijk op de kop te tikken.cover
Studio: Immortal

Regie: Keith MacMillan
Met: Kate Bush, Brian Bath, Alan Murphy, Paddy Bush, Ben Barson, Kevin McAlea, Del Palmer, Preston Heyman, Glenys Groves, Liz Pearson, Gordon Patterson

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
1979

Leeftijd:
AL

Speelduur:
53 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
712177060986


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels DTS
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Aparte toegang muziekscore

Andere recente releases van deze maatschappij