:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KATE BUSH - 1979 TELEVISION SPECIAL
KATE BUSH - 1979 TELEVISION SPECIAL
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2016-03-02
CONCERTFILM
Documentaires en muziekvideo’s over en met Kate Bush zijn zeldzaam. Het label Immortal is er evenwel in geslaagd om met de BBC tot een akkoord te komen over de release van een tv-special met de Britse artieste, een zgn. kerstspecial die op 28 december 1979 is uitgezonden.

 

Kate Bush begon haar carrière in stijl, want haar debuutalbum The Kick Inside (februari 1978) was meteen een schot in de roos, aangestuurd door het succes van de single Wuthering Heights, die  naar de top van de Britse hitparade schoot. Het zou haar enige nummer 1-hit ooit zijn, maar album en single legden wel de basis voor een lang en succesvol traject in de muziekindustrie, want haar 8 daaropvolgende albums (tussen 1978 en 2011), plus de re-release Director’s Cut (een geremixte versie van materiaal uit The Sensual World en Red Shoes) en de compilatie van haar grootste hits (The Whole Story) nestelden zich met gemak in de Britse top 10 en de meeste zelfs in de top 5.
 

 

Toen Kate Bush deze tv-special opnam, had ze twee albums achter haar naam staan, The Kick Inside en Lionheart (november 1978), terwijl de voorbereidingen voor haar derde lp Never For Ever in de steigers stonden. De playlist bevat bijgevolg materiaal uit de beide eerste albums, maar Wuthering Heights zit er niét bij. Wél de tweede single The Man with the Child in his Eyes en zelfs Them Heavy People, dat om onduidelijke redenen nooit als single is uitgebracht. Uit Lionheart, het album waarover ze zelf niet echt tevreden was omdat het volgens haar wegens de druk van de platenmaatschappij té snel tot stand was gekomen,  brengt ze Symphony in Blue en Don’t Push Your Foot on the Heartbrake (de afsluiter van de special). En de kijkers kregen een voorsmaakje van haar vervolgalbum Never For Ever met de songs Violin, The Wedding List en Egypt. Ran Tan Waltz, de B-side van de 6de single-release Babooshka (juni 1980), en December Will be Magic Again, officieel de 8ste single-release (november 1980), stonden verrassend genoeg ook al op de playlist. Beide tracks verschenen nooit op een officieel Kate Bush-album.
 

 

Voor de tv-special zijn de composities opgedeeld in klassieke uitvoeringen aan de piano en prachtig gechoreografeerde dansoptredens waarvoor Kate Bush het gezelschap krijgt van twee mannelijke dansers. Het zijn prachtige miniatuurtjes waarin de hele fantasiewereld van de artieste (barokke kostuums, avant-garde dansen, performance art) tot leven komt en waarin ze bovendien bewijst een uitstekende danseres te zijn. En uiteraard mocht ook een gast niet ontbreken en dat is in dit geval Peter Gabriel. Hij brengt een kippenvelversie van Here Comes the Flood uit zijn debuutalbum Peter Gabriel (1977), waarvan hij altijd heeft beweerd dat de albumversie ‘over-produced’ was. Samen met Kate Bush zingt hij nadien nog de ballade Another Day. We vergeten uiteraard ook Gymnopédie No. 1 van Eric Satie niet, waarop de KT Bush Band-leden een toneeltje opvoeren, verkleed als contrabassen, en Wuthering Heights, waarvan u een instrumentale versie hoort tijdens de aftiteling.
 

 
 
BEELD EN GELUID
Gezien de leeftijd van het materiaal, mogen we niet te kritisch zijn, maar eigenlijk is deze tv-special redelijk van kwaliteit. Het beeld is vrij scherp en van storingen in helemaal geen sprake. De muziektrack staat in 5.1, maar dat is eerder een opgerekte stereotrack.
 
EXTRA’S
Geen

 
 
CONCLUSIE
Voor fans van Kate Bush is dit beslist een uitstekende aanvulling van hun collectie, mede omdat er twee composities uitgevoerd worden die nooit op een Kate Bush-album zijn verschenen. Leuke bijkomstigheid: deze special is ook op cd gereleaset.cover
Studio: Immortal

Regie: Roy Norton
Met: Kate Bush, Peter Gabriel

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2014

Leeftijd:
E

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712177063802


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen