:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANNIE LENNOX - LIVE IN POLAND 1995
ANNIE LENNOX - LIVE IN POLAND 1995
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2016-08-17
CONCERTFILM
6 jaar na de Val van de Berlijnse Muur, staat de Schotse Annie Lennox op 28 augustus 1995 op het podium in de Noord-Poolse badstad Sopot. De concertzaal is uitverkocht en de Poolse fans reageren uitbundig als hun idool op het gigantische theatervloer verschijnt. Het IJzeren Gordijn heeft duidelijk niet kunnen voorkomen dat ze op de hoogte zijn van de muziekcultuur in West-Europa, want ook de Eurythmic-hits uit de eerste helft van de jaren 80 worden vlotjes herkend. Op het moment van het Poolse concert staat Lennox’ tweede soloalbum Medusa (1995) op nummer 1 in Engeland en Canada en van haar debuut Diva (1992) zijn wereldwijd miljoen exemplaren verkocht, waarmee ze bewijst een succesvolle carrière op te kunnen bouwen na de Eurythmics-periode met David Stewart. Van een risico was trouwens geen sprake, want als leverancier van de meeste muziekscores voor Eurythmics, was Annie Lennox sowieso de sterkste partij in die band, terwijl ze de reacties van de markt al een keertje had getest met de single Put a Little Love in Your Heart (1988), een duet met Al Green, dat de tweede plaats in de Amerikaanse hitparade bereikte. Maar daarmee was de samenwerking met David Stewart niet te einde, want na een stilte van 10 jaar verscheen in 1999 het album Peace, het negende en allerlaatste van Eurythmics.

 

Maar in 1990 besloten Annie Lennox en David Stewart dat het tijd was voor wat anders. Ze hadden er een succesvolle maar helse periode opzitten: 8 albums in acht jaar tijd en een oneindig aantal optredens. Stewart begon filmscores te schrijven en Lennox nam de tijd voor een baby. Twee jaar later verscheen haar eerste solo-album Diva dat naar de top van de Engelse hitparade schoot dankzij de singles Why en Walking on Broken Glass, die op het concert in Polen uiteraard niet mochten ontbreken, terwijl nog drie andere tracks uit dat album een plaatsje kregen: Money Can’t Buy it (waarmee het concert opende) en meteen daarna Legend in My Living Room en het kittige Little Bird.

 

Persoonlijk vind ik No More I Love You’s één van de sterkste songs uit Lennox’ solocarrière, een compositie die ze voor een keer niet zelf schreef, maar leende van The Lover Speaks, die er in 1986 een bescheiden hitje mee hadden in Engeland (#58). Het is een bloedmooie ballade die overigens perfect bij haar eigen composities aansluit en die ze op een onnavolgbare manier uitvoert, ook tijdens dit concert in Polen. Daarna was het tijd voor twee Eurythmic-hits, want als Paul McCartney zijn eigen Beatles-composities mag spelen, dan mag Annie Lennox dat uiteraard ook doen: het aanstekelijke Who’s That Girl? (1983) werd gevolgd door het prachtige Here Comes the Rain Again (1984), allebei uit het derde album Touch. Vervolgens bracht Lennox een imponerende cover van Bob Marley’s Waiting in Vain (uit diens album Exodus, 1977) en een stomende versie van You Have Placed a Chill in My Heart (1988) uit het album Savage, dat de Poolse fans liet opveren alsof ze waren gestoken door een wesp.
 

 

Van de lange instrumentale outro maakte Annie Lennox gebruik om zich in verse kleren te hijsen. Uit het album Medusa zong ze nog de prachtige ballade Don’t Let it Bring You Down en de hel brak opnieuw los toen Sweet Dreams (Are Made of This) de zaal werd ingestuurd. Na een lang applaus kwam Lennox nog een keertje terug voor een bloedmooie versie van Why uit haar debuutalbum Diva, waarmee ze het Poolse publiek op een rustige manier huiswaarts stuurde.

 

 

TRACKLIST
1 Money Can’t Buy It
2 Legend in my Living Room
3 No More I Love You’s
4 Who’s That Girl
5 Here Comes the Rain Again
6 Waiting in Vain
7 Little Bird
8 Walking on Broken Glass
9 You Have Placed a Chill in My Heart
10 Don’t Let it Bring You Down
11 Sweet Dreams (Are Made of This)
12 Train in Vain
13 Why
 

 
BEELD EN GELUID
Technisch is de opname niet perfect. De close-ups zijn redelijk vaag, de ruimere opnamen zijn al even troebel. Deze Immortal-dvd is schijnbaar van een videoband overgenomen en niet van de originele mastertapes van het concert. Bovendien vonden de makers het nodig om van dit concert een 65 minuten durende videoclip te maken, want geen enkel beeldfragment wordt langer dan 3 à 4 seconden aangehouden. Na een tijdje werkt dat visuele vermoeidheid in de hand. We zagen een drietal beeldstoringen, maar die zouden weleens tot de originele opname kunnen behoren. Een opname van Annie Lennox’ zangeressen terwijl ze net niét zingen, is natuurlijk een te vermijden fout. Het geluid is er beter aan toe, maar een 5.1-geluidstrack in een concertzaal is natuurlijk larie.
 
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Een mooi concert uit de begindagen van Annie Lennox’ solocarrière, maar technisch is de opname niet naar de normen van deze tijd.cover
Studio: Immortal

Regie: -
Met: Annie Lennox

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
4/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2013

Leeftijd:
AL

Speelduur:
65 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712177063017


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen