:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - HALLOWEEN SPECIAL
SIMPSONS, THE - HALLOWEEN SPECIAL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-10-14
INLEIDING
Sinds het tweede seizoen hebben de makers van The Simpsons er een punt van gemaakt om elk jaar Halloween (31 oktober) een aflevering te maken die niet honderd procent strookt met de continuïteit van de reeks. In dergelijke afleveringen is Bart bijvoorbeeld een afschuwelijk monster dat iedereen zijn wil kan opleggen, is Marge een vampier, wordt Homer opgevreten door weerwolf Ned Flanders, is Maggie een buitenaards wezen of zit Lisa tot het einde der tijden gevangen in één van haar eigen wetenschappelijk experimenten. Elke dergelijke "Treehouse Of Horror"-aflevering bestaat uit drie kortere verhaaltjes. Vaak worden hierbij bekende horrorfilms geparodieerd, zoals The Shining, Nightmare On Elm Street, Child's Play of The Twilight Zone, maar ook meer conventionele prenten zoals 2001 A Space Odyssey, Harry Potter of King Kong, en zelfs TV-programma's als The Jerry Springer Show moeten het ontgelden. Onveranderlijk wordt er in elk van deze Halloween-specials een rol toebedeeld aan de éénogige aliens Kodos en Kang, altijd er op uit om de mensheid te vernietigen of toch op zijn minst aan hun superieure (nu ja...) ras van Rigel IV te onderwerpen. Kenners catalogeren de Treehouse Of Horror-afleveringen als de beste van de hele reeks, net omdat de realiteit nog dat éne kleine duwtje extra over de rand van de waanzin krijgt. Na The Simpsons Film Festival en The Simpsons Backstage Pass, met telkens 4 afleveringen die zich rond één centraal thema (respectievelijk film en muziek) situeren, krijgen we nu een selectie van vier willekeurige Halloween-specials, daterend van 1994 tot 2001.


AFLEVERINGEN
- Treehouse of Horror V (1994)
The Shinning: De Simpsons gaan het huis van Mr. Burns bewaken tijdens diens afwezigheid; wanneer er geen TV en geen bier blijken te zijn, verandert Homer in een maniak met een bijl die zijn familie wil afslachten. Bart heeft een telepatische gave, "The Shinning", waarmee hij Groundskeeper Willie ter hulp kan roepen.
Time And Punishment: Homer verandert per ongeluk een kapotte broodrooster in een tijdmachine. Door het verleden te veranderen, komt hij in een alternatief heden terecht, waarin Ned Flanders de onbetwiste alleenheerser is over een Orwelliaanse wereld, die hij naar zichzelf modelleert. Okeli-dokely? Niet echt: Homer probeert op tal van manieren de tijd terug in zijn voordeel om te buigen.
Nightmare Cafetaria: Directeur Skinner heeft een oplossing gevonden om de overbevolking in het strafstudielokaal en een vermindering van het budget voor de refter in een klap op te lossen: de leerkrachten van Springfield Elementary bekeren zich tot het... kannibalisme. De Sloppy Jimbo's en Uterbraten volgen elkaar in hels tempo op. En hoe minder leerlingen er nog op school zitten, hoe dikker de leerkrachten worden.


- Treehouse of Horror VI (1995)
Attack Of The 50 Feet Eyesores: Homer steelt een gigantische donut van een reclamebord, maar de Lard Lad komt tot leven tijdens een onweer, en het ding wil zijn donut terug! Al snel wordt Springfield overspoeld door gigantische reclameborden die dood en vernieling zaaien De enige die de wereld kan redden is charmezanger Paul Anka.
Nightmare On Evergreen Terrace: Na een ongelukje met een gasbrander zweert Groundskeeper Willy op zijn sterfbed om in hun dromen alle kinderen van de school komen lastig te vallen. Eerste slachtoffer is Martin Prince... Bart en Lisa bedenken een plan om in hun dromen met Willie de confrontatie aan te gaan.
Homer^3: Homer vlucht in een driedimensionale wereld, om alweer een misselijkmakend bezoekje van Patty en Selma te mijden. Alleen zit hij vast en kan niet meer terugkeren. Bart snelt hem te hulp, en ook hij wordt met verstomming geslagen als hij de wonderen van de driedimensionale wereld aanschouwt. Tot stand gekomen met de medewerking van Pacific Data Images (Antz, ...)


- Treehouse of Horror VII (1996)
The Thing And I: Op de zolder van de Simpsons blijkt Hugo, een Siamese tweelingsbroer van Bart te zitten, die bij de geboorte van hem werd gescheiden, en bij wijze van humane oplossing al jaren vastgeketend zich moet voeden met vissenkoppen. Door de nieuwsgierigheid van de kinderen breekt Hugo los, en hij zint op wraak omdat hij jarenlang verwaarloosd als een beest is behandeld.
The Genesis Tub: Lisa creëert een nieuwe wereld door haar wetenschapsproject, een tand in cola oplossen, en de inwoners ervan beschouwen Lisa en Bart als de ultieme versie van Goed en Kwaad. Met een verkleinmachine halen ze Lisa naar hun wereld, in de hoop dat zij hen kan redden van Bart, die maar wat graag Lisa's wetenschapsproject door het toilet zou spoelen.
Citizen Kang: De eenogige ruimtewezens Kodos en Kang ontvoeren Bill Clinton en Bob Dole (en per ongeluk ook Homer), en ze nemen de plaats van de onfortuinlijke presidentskandidaten in. Homer wil de wereld ervan overtuigen dat de kandidaten feitelijk vijandig gezinde aliens zijn, maar hij lukt er maar niet in. Wanneer hij eindelijk de aliens kan ontmaskeren, blijkt het Amerikaans kiessysteem de bedreigde aardbewoners parten te spelen.


- Treehouse of Horror XII (2001)
Hex And The City: Homer vernielt een bureau van een waarzegster. Ze vervloekt hem, zodanig dat iedereen die hem na is, gedood wordt of verminkt. 's Anderendaags 's morgens heeft Marge een baard, Bart een rubberen nek, Lisa het lijf van een paard en Maggie het lijf van een lieveheersbeestje. En oh ja, Lenny en Carl worden verpletterd in Moe's Bar. De enige manier om haar tegen te houden is een Ierse kabouter...
House Of Wacks: De Simpsons nemen een volautomatische huishoudmachine in huis. De Hal 9000-achtige computer knapt alle vervelende klusjes op, tot groot genoegen van de familie Simpson. Hij wordt verliefd op Marge en probeert Homer te elimineren.
Wiz Kids: Op de nieuwe Springfield Basisschool voor Tovenaars - een Harry Potter-ripoff - leren de kinderen kikkers in prinsen veranderen. Lisa is de beste leerling van de klas, en Bart is stikjaloers op haar. Bovendien willen Lord Montymort en zijn assistent Slithers Lisa een hak zetten, en hij kan Bart overtuigen om mee te helpen. Bart krijgt echter spijt van zijn daad.


BEELD EN GELUID
Net als bij The Simpsons Film Festival en The Simpsons Backstage Pass is het geluid in tegenstelling tot de boxsets alweer niet opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1-track, en heeft men het oorspronkelijke audioformaat op 2.0 gehouden. Niet dat dat erg is; er zit voldoende dymaniek in de verschillende scènes; kijk of beter luister maar eens naar de inleiding van Treehouse Of Horror VII, waarin Homer in plaats van de Halloween-pompoen zichzelf in brand steekt... Vermits het hier over allemaal recentere afleveringen gaat, is de kwaliteit merkelijk beter dan de oudere releases, hetgeen bij een aflevering als Treehouse Of Horror XII pas echt goed merkbaar wordt. Een zeer strak beeld dus, stabiele heldere kleurvlakken met zoals steeds een beperkt pallet, zoals altijd wel wat interlacing, en hier en daar een paar artefacts. Onze tenen krullen wel in een pijnlijke hoek omhoog van de afschuwelijk slechte vertaling. Zo worden in "The Shinning" enkele Amerikaanse televisie-hosts vertaald naar enkele van hun (Noord-)Nederlandse collega's, en ook namen als Lard Lad kregen een Nederlands alternatief. En wat te denken van Terreinbewaker Willie? Laat die Engelse namen toch gewoon staan! Wat ons helemaal heeft doen steigeren was de inleiding van Treehouse Of Horror XII: er valt een stuk toren op een graftombe van de voorvaderen van Mr. Burns. Op het mausoleum staat het woord "BURNS" dat in de ondertiteling wordt vertaald als "BRANDWONDEN". Voor vertaling een dikke buis; gelukkig dat die uitschakelbaar is.


EXTRA'S
De menu's zijn opnieuw zeer overzichtelijk maar statisch, bevatten een plaatje van Mr. Burns als Dracula, uit een Halloween-aflevering die helemaal niet op deze disc staat. Opnieuw ontbreekt een optie om de afleveringen achter elkaar te spelen. Op The Simpsons Film Festival stond een compilatie van Troy McClure-footage, en op The Simpsons Backstage Pass hetzelfde met Otto de buschauffeur. Deze keer is het - logischerwijze, eigenlijk - de beurt aan iedereens favoriete aliens, Kodos en Kang, met - hoe kan het ook anders - fragmenten uit andere Halloween-afleveringen, zoals die met Jerry Springer. De meerwaarde van dit 3 minuten durende compilatiesegmentje is uiterst beperkt.


CONCLUSIE
De Halloween-afleveringen zijn elk jaar weer zowat de beste uit de reeks. Vooral Homers tijdreis uit Treehouse of Horror V en uiteraard het 3D-geanimeerd stukje uit Treehouse of Horror VI zijn terecht klassiekers. Kopen? You bet!


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
94-01

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012474


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars
Extra's:
• Featurette over Kodos en Kang

Andere recente releases van deze maatschappij