:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACK TAYLOR
JACK TAYLOR
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-05-01
SERIE
Detectives vind je bij de vleet, maar kan je de naam van ook maar één Ierse speurneus opnoiemen? Zo ja, dan is de kans groot dat vele liefhebbers van het genre met Jack Taylor op de proppen zullen komen. De lotgevallen van deze koppigaard zijn door Ken Bruen geschreven. Ondertussen zijn er al negen boeken verschenen die over het Kanaal met diverse prijzen zijn bekroond en er als zoete broodjes verkopen. Omdat iedere beroemde speurneus recht heeft op zijn eigen televisiereeks, zijn ook Taylors avonturen verfilmd. De eerste film ging drie jaar geleden op TV3 in première. De reeks werd later in België op Canvas uitgezonden en nu verzamelt Lumière vijf langspeelfilms in een box. We gebruiken heel doelbewust de term langspeelfilm, want een episode die ruim negentig minuten duurt verdient zo'n titel. In deze box vind je de volgende vijf afleveringen: The Guards, The Pikemen, Magdalen Martyrs, The Dramatist en Priest.


Toen de reeks voor het eerst op het scherm kwam, werd heel wat kritiek op het personage Jack Taylor (Iain Glen) gespuid. Hij zou niet alleen bulken van de platgetreden clichés, ook was de serie naar verluidt weinig of niet vernieuwend. En kijk, laat dat nou net het sterkste punt van de reeks zijn! Het was zelfs zo dat Iain Glen (The Iron Lady en Game Of Thrones) de rol van Jack Taylor aanvaardde omdat die hem aan ouwe knarren als Philip Marlowe of Jack Gittes (de beroemde flik uit Chinatown van Polanski) liet denken. De misdaden spelen zich af in Galway, Jacks geboortedorp aan de Ierse westkust. Het is de ideale plek voor Jack om er zich als privé-detective uit te leven. Als geen ander kent hij de straatjes, alsook de handel en wandel van de dorpsbewoners. In een vorig leven was Jack agent bij de Garda Siochana (de Ierse politie), maar nadat hij in een dronken bui een belangrijke minister liet stoppen werd hij uit het korps gezet. Zoals alle echte Ieren (over clichés gesproken!) drinkt Jack zich iedere avond ladderzat. Hij verdient zijn brood met het opknappen van allerlei klusjes als speurneus. Het gaat vaak om opdrachten waaraan de politie zich niet wil wagen. Wegens zijn verleden heeft hij nog goede banden met oude politievrienden, vooral de hulp van Kate Noonan (Nora-Jane Noone) is welkom.


Hoe klein het dorpje ook is, toch gebeurt er zeer veel. Zo plegen er op een bepaald moment heel wat jonge meisjes zelfmoord, alhoewel een uitgebreid onderzoek iets heel anders aan het licht brengt (The Guards). Er is een burgerwacht die net iets te ijverig werkt (The Pikemen), er is geweld in de kerk (Magdalen Martyrs) en er is zelfs een priester die van seksueel misbruik is beschuldigd en onthoofd wordt teruggevonden (Priest). Ofschoon de norse speurneus qua kijkcijfers niet tegen het succes van zijn Scandinavische collega's kan opboksen, staat hij toch garant voor spannende misdaadverhalen. Taylor is geen "moderne agent" die het speurwerk via de computer oplost, wel dwaalt hij de straten af in de hoop om bruikbare informatie te vergaren. Taylor is misschien net iets te veel het stereotype dat we kennen uit de Dirty Harry-verhalen (hij zit aan de drank, hij is een onverbeterlijke keikop, zijn familieleven is ronduit desastreus en hij is een onuitstaanbare betweter), doch voel je na een tijdje sympathie voor de Ier. De scenario's zijn misschien wel te veel op clichés gebaseerd, doch is iedere aflevering zijn volle negentig minuten waard. Dat is in de eerste plaats aan Iain Glen (ook al is hij een Schot) te danken. Glen is de ideale acteur om gestalte aan Taylor te geven. We kunnen niet beweren dat Jack Taylor het neusje van de zalm onder de detectiveseries is, want daarvoor is de huidige concurrentie nu eenmaal veel te groot. Desalniettemin kunnen crimeliefhebbers met een gerust hart deze vijf kwaliteitsvolle misdaadthrillers aan hun collectie toevoegen. Niks nieuws onder de zon, maar het blijft je wel acht uur boeien.BEELD EN GELUID
Het mag worden gezegd dat de Lumière-releases (zowel op dvd als Blu-ray) altijd tot in de puntjes zijn verzorgd. Dat siert zo'n klein label en dat geldt ook voor deze box. De kleuren zijn wel (te) overwegend grijs en sommige achtergronden een beetje te wazig, toch vind je geen enkel defect. De geluidsband is glashelder, ofschoon er niks spectaculairs uit je boxen knalt. Trouwens, het zal ons worst wezen, maar in Ierland was men heel wat minder opgetogen over het feit dat een rasechte Schot plots Iers sprak.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze box.

CONCLUSIE
Er blijft (gelukkig) maar geen einde komen aan de golf van nieuwe detectives. De vijf Ierse televisiefilms die eerder op Canvas te zien waren zijn nu mooi in een box gebundeld. Jack Taylor is wel niet meteen de meest beklijvende speurneus van het moment, doch bezitten deze films genoeg kwaliteit om de liefhebber van het genre ruim acht uur aan het scherm te kluisteren. Jack Taylor is een conservatieve (en misschien zelfs wat oubollige), maar wel kwaliteitsvolle detectivereeks.


cover
Studio: Lumière

Regie: Diverse regisseurs
Met: Iain Glen, Killian Scott, Nora-Jane Noone, Tara Breathnach, Frank O'Sullivan

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019006716


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij