:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SATURDAY NIGHT FEVER
SATURDAY NIGHT FEVER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-10-27
FILM
Saturday Night Fever, nog altijd dé discofilm bij uitstek, heeft 25 jaar na z'n release nog bijna niks van z'n charme ingeboet. Net nu de revival van de disco in volle opmars is (cfr. de Antwerpse Red & Blue Studio 54) komt een dvd-uitgave op het juiste moment. Plateauzolen, stroboscopen, de discobol: zowel voor mensen die het allemaal meemaakten en hun tweede jeugd nogmaals willen beleven alsook voor de jongeren die zich willen spiegelen aan al dit ongeremd discogeweld en aan de fashionstatement. Kortom, maak kennis met de film die een generatie beïnvloedde en van Travolta in één klap een Hollywoodlegende maakte.

Brooklyn, 1970. We ontmoeten Tony Manero, al wandelend in z'n ongegeneerde vloeiende stijl door een werkmanskwartier springt hij onmiddellijk in het oog. Mocht hij geen pot verf bij zich dragen zou je denken dat hij binnen de 5 minuten een dancing binnenstapt. Maar nee, Tony is op weg naar z'n werk: plateauzolen, flashy rood hemd, keurig zwart pakje en wereldbekende muziek van de Beegees op de achtergrond: de toon is onmiddellijk gezet. Charmeur in hart en nieren, een natuurlijke leider en 'king of the dancefloor'. Tony is echter veel te kortzichtig en leeft van dag tot dag. Hij heeft een nutteloze en slechtbetaalde job, kan met moeite de eindjes aan elkaar knopen en leeft nog thuis waar hij het al evenmin makkelijk heeft. Inspiratie heeft hij enkel op de dansvloer waar hij dé man is: gratie, sensualiteit en het publiek in extase brengen is z'n ding. Eenmaal uit de disco steken de alledaagse problemen terug de kop op en zo kabbelt Tony's leven en dat van z'n vrienden verder.

Een danswedstrijd met als hoofdprijs 500$ zal hier verandering in brengen. Tony gaat hiervoor op zoek naar een nieuwe danspartner en zal die vinden in Stephanie, een karaktervolle meid die naast haar dansgave vooruit wil in het leven en zich wil distantiëren van het werkmansmilieu rondom haar. Zijn vrienden vinden haar snobistisch maar Tony zelf begint zich voor het eerst vragen te stellen wat hij wil in het leven en hoe z'n toekomst er zal uitzien.

BEELD EN GELUID
Een goeie opkuisbeurt ditmaal door Paramount Home Entertainment. Niet fantastisch, maar gezien de leeftijd van de film begrijpelijk. Af en toe grain en (veel) rode vlekken maar over het algemeen mogen we best tevreden zijn met deze 1.78 anamorfische transfer (kijk maar eens naar de beeldkwaliteit van de deleted scènes om te zien welke inspanning gedaan werd om de print te herstellen). Met de huidige technieken is dit volgens ons de beste printkwaliteit die er van deze 25-jaar oude prent kon gemaakt worden.
Ook het geluid propte men in een 5.1-kleedje en het moet gezegd, ook hier goeie punten gezien de ouderdom. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Flashdance, waar de achterste kanalen hol klinken, krijgen we bij deze film een meer dan voldoende surround-ervaring voorgeschoteld. Ook de muziek, de hartslag van deze film, klinkt zodanig helder en aantrekkelijk dat je woonkamer, mits enkele decoratieve aanpassingen, makkelijk kan omgetoverd worden tot een klassieke discotheek !

EXTRA'S
Regisseur John Badlam werd opgetrommeld om deze dvd-uitgave te voorzien van een commentaartrack en hij kwijtte zich met veel brio van z'n taak. Van begin tot einde veel interessante informatie en nergens een leeg moment. Scène per scène wordt uit de doeken gedaan en je voelt echt dat deze regisseur helemaal opgegaan is in het maken van Saturday Night Fever. De beste extra op deze uitgave is ongetwijfeld de halfuur durende 'Behind the music'- featurette waarin we niet alleen interviews met acteurs en regisseur voorgeschoteld krijgen, maar waarin ook de disco-hype zelf onder de loepe wordt genomen. We maken zelfs het volledige proces mee van idee tot post-productie en lancering van de film in december 1977. Deleted scenes bij oude films is een zeldzaam iets maar hier krijgen we er toch 3: Tony en Stephanie in de wagen, Tony's vader die z'n job terugkrijgt en Tony bij Stephanie thuis. Al de extra's zijn optioneel nederlands te ondertitelen.

CONCLUSIE
De discoklassieker die je moet gezien hebben, al is het maar voor de muziek. Een meer dan behoorlijke technische fiche gezien de leeftijd van de prent met een kleine maar vrij intessante set aan extra's. Een verpakking die even flashy is als de film zelf (maar gevoelig voor vingers) zet aan tot kopen. De fans moeten niet aarzelen, nieuwkomers raden we een huurbeurt aan. You should be dancing, YEAH !


cover
Studio: Paramount

Regie: John Badham
Met: John Travolta, Karen Gorney, Barry Miller, Joseph cali, Donna Pescow

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1977

Leeftijd:
AL

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557082


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Commentaar door de regisseur
• Behind the music-featurette
• 3 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij