:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EASTERN PROMISES
EASTERN PROMISES (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-26
FILM
Mocht je in de jaren 70 aan de Canadese regisseur David Cronenberg hebben gezegd dat hij ooit zou uitgroeien tot één van de meest gerenommeerde cineasten van de afgelopen decennia, dan zou de man je waarschijnlijk nooit hebben geloofd. De maker van eigenzinnige horrorfilms zoals The Brood, Scanners of Rabid kreeg amper voet aan de grond. Het was pas toen Videodrome een gigantisch cultsucces werd dat de filmwereld langzaam aan inzag dat Cronenberg een bijzonder filmmaker is. Zijn werk gaat meestal over de donkere kant van de mens, Crash of Dead Ringers zijn daar mooie voorbeelden van. Een film die eigenlijk niet in dat rijtje thuishoort is Eastern Promises. Niet dat de film niet donker is, Eastern Promises kan je best omschrijven als een ijzersterke misdaadfilm die bovendien uitgroeide tot één van Cronenbergs meest succesvolle prenten. Heel wat critici gaven in 2007 de film een plaats in hun lijstje van beste tien en naast een twintigtal prijzen op diverse filmfestivals, werd Viggo Mortensen zelfs terecht voor een Oscar genomineerd.

Het verhaal dat is geschreven door Steven Knight die ook Dirty Pretty Things en de Statham-knokfilm Hummingbird op zijn cv heeft staan, speelt zich in het Russische maffiamilieu in Londen af. De jonge verpleegster Anna Khitrova (Naomi Watts) krijgt op de spoedafdeling een hoogzwangere vrouw binnen. De Oekraïense moeder overleeft de bevalling niet en laat een baby achter. Anna is er zo het hart van in dat ze besluit om voor het pasgeboren kind te zorgen. Ondertussen heeft ze bij de overleden moeder een dagboek gevonden. Omdat Anna zelf geen Cyrillisch schrift kan lezen geeft ze het dagboek door aan de Russische vriend van haar moeder. De inhoud ervan is choquerend. De jonge tienermoeder werd gedrogeerd en daarna brutaal verkracht. In de maffiawereld doe je evenwel niks ongestraft. Leider Semyon (Armin Mueller-Stahl) stuurt twee van zijn mannetjes op haar af. Zijn zoon Kirill (Vincent Cassel) is een onbezonnen sadistische psychopaat, terwijl er met zijn chauffeur Nikolai (Viggo Mortensen) nog wel nog kan worden gepraat. Anna wordt voor de keuze gesteld: het dagboek met daarin de geheimen of het leven van haar familie.

David Cronenberg schuwt geenszins de brutaliteit. Zo is de gevechtsscène in de sauna er eentje die niet zou misstaan in The Godfather. De Canadese cineast maakt van zijn protagonisten sadistische zwijnen. Het zijn geen typetjes uit Hollywoodthrillers, maar wel gevaarlijke gekken die je in iedere grootstad kan aantreffen en dat maakt de filmervaring nog meer beangstigend. De misdadigers kennen geen moraal, het enige wat voor hen telt is het vergaren van geld en het respecteren van de eigen codes. Deze malafide kerels worden prima vertolkt door Cassel en Viggo Mortensen. Cronenberg wist na A History Of Violence dat er meer in Mortensen zat dan zijn rol als Aragorn uit de Lord Of The Rings-trilogie, terwijl Cassel sinds de controversiële Franse culthit Irréversible het toonbeeld werd van de acteur met het perfecte boeventronie. Ook Naomi Watts schittert wederom, ik zou zelfs durven beweren dat de blondine samen met Ellen Page de beste Amerikaanse actrice van de laatste tien jaar is. En als ze dat niet is, dan weet Naomi wel verdomd goed hoe ze ideale filmrollen moet kiezen.

Een zeer realistische en sadistische aanpak, maar vooral het besef dat dit soort criminaliteit niet ver van je bed staat, zorgt ervoor dat Eastern Promises een film is die de kijker genadeloos bij de keel grijpt. Een absolute aanrader dus.

BEELD EN GELUID
Eastern Promises is één van de eerste Blu-ray-releases die Entertainment One uitbrengt. Ondertussen staat dit distributiehuis garant voor feilloze transfers tegen een goedkope prijs (weliswaar bijna altijd zonder extra's), maar toch waren de eerste releases vaak de gevreesde RCV-transfers (kijk maar eens naar de belabberde versie van bijv. Gangs Of New York en je weet wat we bedoelen). De beeldkwaliteit van Eastern Promises is evenwel meer dan behoorlijk. Mooie kleuren, alles scherp omlijnd en weinig of geen filmgrain. De klank is ook bevredigend, ofschoon het nog altijd vreemd aanvoelt om een Amerikaanse ster als Viggo Mortensen Russisch te horen mompelen.

EXTRA'S
Op de dvd-versie die destijds door RCV is uitgebracht en die door William is besproken staan nog wat extra's. Helaas zijn die op de Blu-ray één voor één gesneuveld.

CONCLUSIE
Eastern Promises is zonder twijfel één van de meest toegankelijke films van David Cronenberg. Het brutale verhaal werd overal gelauwerd en Viggo Mortensen ontving er bijna een Oscar voor. Door het extreme geweld ligt deze film tamelijk zwaar op de maag, toch is het er eentje die je niet mag missen. Kopen is de boodschap.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: David Cronenberg
Met: Naomi Watts, Viggo Mortensen, Armin Mueller-Stahl, Vincent Cassel, Jerzy Skolimowski, Doña Croll, Raza Jaffrey, Sinéad Cusack, Josef Altin, Mina E. Mina, Aleksandar Mikic, Sarah-Jeanne Labrosse, Lalita Ahmed, Badi Uzzaman

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045220716


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij