:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUSPIRIA
SUSPIRIA
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-11-18
FILM
Susy Banyon (Jessica Harper), een Amerikaanse studente, komt op een stormige nacht aan op het vliegveld in Duitsland. Een taxi voert haar naar een prestigieuze balletschool waar ze verwacht wordt. Maar als ze ter plekke aankomt, wordt haar de toegang ontzegd door een bange stem. Op de weg terug ziet ze een meisje in paniek wegrennen. De volgende ochtend gaat ze opnieuw naar de school. Eenmaal binnen wordt ze ingelicht door de onderdirectrice dat een meisje vermoord werd. Ze krijgt ook te horen dat haar kamer door de omstandigheden nog niet klaar geraakt is. Bijgevolg moet ze buiten de school een kamer delen met medeleerling Olga (Barbara Magnolfi). De volgende dag, tijdens haar eerste dansles, voelt ze haar wat slap. Haar woorden zijn nog niet goed koud of ze stort pardoes in elkaar! Vanaf dan moet ze op aanraden van de dokter in de school verblijven en een speciaal dieet volgen. De meest bizarre en schrikwekkende gebeurtenissen volgen elkaar vanaf nu in een hels tempo op...


Na het ultieme horrormeesterwerk Deep Red (1975) waren de verwachtingen uiteraard zéér hoog gespannen voor de opvolger van Italiaans regisseur Dario Argento. De opvolger werd Suspiria. En het moet gezegd dat de fans tevreden kunnen zijn! We moeten eerlijk zijn dat de film het hoge niveau van Deep Red niet overtreft of zelfs maar evenaart. Maar Suspiria wordt door de fans en de gevestigde pers net als Deep Red beschouwd als één van de beste horrorfilms ooit gemaakt. En dat is toch niet niks. Suspiria bevat wederom een meesterlijke score door de band Goblin (Deep Red, Dawn Of The Dead) die een groot deel van de angstige sfeer weergeeft. Een andere troef zijn de meesterlijk kleurcomposities die Dario Argento creëert. De cast levert degelijk werk af, maar de show wordt toch wel gestolen door hoofdrolspeelster Jessica Harper (Stardust Memories, Minority Report). Deze dame levert een dijk van een prestatie af als Susy Banyon. Het is ook wel leuk dat genreveteraan Udo Kier (End Of Days, FearDotCom) opduikt in een klein rolletje. Wij horen u al zeggen: "Wat is er dan minder dan bij Deep Red?" Antwoord: het verhaal. Er valt op sommige momenten geen touw aan vast te knopen. Ervaren Argento-kijkers (zoals wij onszelf beschouwen) zullen het hier wat minder moeilijk mee hebben dan Jan Modaal, maar ook wij fronsten soms toch onze wenkbrauwen waar sommige plotwendingen naartoe leidden. En dat haalde soms wel even de spanning uit de film. Maar de minpuntjes wegen niet op tegen de vele goede punten, dus u kan gerust zijn dat topregisseur Argento hier wederom een meesterwerk heeft afgeleverd.


BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische beeld is van een goede kwaliteit. Het beeld is voldoende scherp en bevat levendige kleuren. Wel bevat de print af en toe wat minieme beschadigingen en wat filmgrain, maar dat neemt nergens het kijkplezier weg. Een meer dan bevredigende beeldkwaliteit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track bevat een redelijk ruim geluidsbeeld en de dialogen zijn goed te verstaan. Spijtig genoeg bevat de track wat lichte ruis en hebben we op 00:26:30 een tik ontdekt die er niet thuishoorde. Je kan ook kiezen voor een Engelse DTS-track. Deze bevat ietsjes meer richting en detail, maar het verschil is zéér klein! Spijtig genoeg bevat deze net als de Dolby Digital 5.1-track dezelfde tik en ook wat lichte ruis. Maar gezien het bronmateriaal en de ouderdom van de film kunnen we spreken van een bevredigende geluidskwaliteit. Zeker als je weet dat verschillende andere versies te kampen hebben met een niet-synchrone DTS-track, iets wat gelukkig bij de Benelux-versie niet het geval is.


EXTRA’S
Buiten cross-promotional trailers voor Mulholland Drive, Gosford Park en L’Ours is er niets aan te treffen. De Amerikaanse uitgave van Anchor Bay bestaat uit twee goed gevulde glimmende schijven en de originele soundtrack, en dan besef je dat dit wederom een gemiste kans is. Spijtig!

CONCLUSIE
Suspiria is een sfeervolle en geslaagde horrorfilm van horrormaestro Dario Argento. Vele horrorfans beschouwen Suspiria, samen met Deep Red, terecht als het beste werk van Argento. A-Film bracht de film uit in de ongeknipte versie en met een degelijke beeld- en geluidskwaliteit. Spijtig genoeg worden we niet getrakteerd op enige extra’s.


cover
Studio: A-Film

Regie: Daria Argento
Met: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bosť, Barbara Magnolfi, Udo Kier

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1977

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777001844


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij