:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG DOCTOR'S NOTEBOOK, A
YOUNG DOCTOR'S NOTEBOOK, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-01-13

SERIE
Sinds Harry Potter definitief tot het verleden behoort, gaat het zoals verwacht moeilijk met de carrière van heel wat van de acteurs uit de franchise. Om geheel begrijpelijke reden loopt het voor Emma Watson wel op wieltjes, maar met Daniel Radcliffe is dat heel wat anders. Je kan niet zeggen dat de gewezen tovenaar er niets voor wil doen. The Woman In Black was een halfgeslaagde Hammer-film en onlangs kon hij zelfs met Kill Your Darlings de liefhebbers van auteurcinema overtuigen. Maar toch ziet het ernaar uit dat ook Radcliffe het slachtoffer van het gevreesde Luke Skywalker-syndroom wordt.

Gelukkig kan Radcliffe vandaag nog kieskeurig zijn bij het uitkiezen van rollen. Een van de leukste is waarschijnlijk die van een jonge anonieme Russische dokter die na het beëindigen van zijn studies aan de universiteit in Moskou in 1934 naar het boerengat Muryovo wordt gestuurd. De arme drommel weet niet wat hem overkomt. Zowel de lokale bevolking als het ziekenhuispersoneel kunnen niet begrijpen waarom de communistische leiders hun met zo'n broekventje hebben opgezadeld. In het ziekenhuis ontmoet de arts de meest vreemde figuren: verpleegster Anna (Vicki Pepperdine), die maar niet uitgepraat raakt over de vorige arts, de nymfomane vroedvrouw Pelageya (Rosie Cavaliero) en een krankzinnige tandarts (Adam Godley). Het zijn niet alleen de verpleegkundigen aan wie wat loszit, ook de dorpelingen zijn stuk voor stuk vreemde vogels. Het hele dorp lijdt aan syfilis. Van het slikken van doeltreffende medicijnen is geen sprake, het enige wat de patiënten willen is een lekkere hoestsiroop.

A Young Doctor's Notebook bestaat uit vier afleveringen die elk zo'n 22 minuten duren. De verhaaltjes zijn gebaseerd op een reeks kortverhalen van de Russische auteur en toneelscenarist Mikhail A. Bulgakov die tevens arts was. Hoe surrealistisch al zijn vertellingen ook klinken, toch gaat men ervan uit dat zijn literair werk autobiografisch is. Jon Hamm die de meeste televisiefanaten wel uit Mad Men zullen kennen, is een grote fan van Bulgakov. Toevallig vernam hij dat er plannen waren om deze kortverhalen te verfilmen (ook al wist men toen nog niet of het een speelfilm of een serie zou worden). Omdat Hamm zo'n fervente liefhebber is, wilde hij absoluut aan de verfilming ervan meewerken. Hamm werd uiteindelijk niet alleen hoofdrolspeler, maar ook producer. Hij was het die Daniel Radcliffe over de streep trok om mee te werken aan deze serie. Echt moeilijk was dat niet, want de jonge Brit was (zonder dat Hamm dat zelf wist) ook een aanhanger van Bulgakovs werk.

Het resultaat mag er best zijn. Ofschoon twintig minuten net iets te kort is om een behoorlijk verhaal te vertellen, is
A Young Doctor's Notebook toch al bij al een geslaagd huwelijk tussen een zwarte komedie en traditionele Hammer-horror. Sommige scènes zijn zelfs ronduit huiverwekkend, of wat dacht je van een amputatie met een botte zaag die zo'n vier minuten duurt, of het trekken van een rotte kies dat in een bloedbad ontaardt? Je kan de makers misschien wel verwijten dat ze meer aandacht aan de sfeer hebben geschonken (een mooie referentie is The Addams Family) dan aan de inhoud van de scenario's, toch zal A Young Doctor's Notebook er bij iedere horrorliefhebber ingaan als zoete koek. Of Radcliffe daarmee Harry Potter achter zich kan laten is een ander paar mouwen...

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze serie, die door de Amerikaanse betaalzender Ovation is uitgebracht, is van uitmuntende kwaliteit. Alle details (en dat zijn er heel wat!) zijn tot in de puntjes verzorgd en doen ons regelmatig aan een BBC-kwaliteitserie denken. De adembenemende landschappen en prachtige decors ogen majestueus op dit blauwe schijfje. Ook het geluid bezit alle troeven om van een parel te kunnen spreken.

EXTRA'S
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit het nut van bonusmateriaal bij televisieseries heb begrepen. Toegegeven, het heeft er hoogstwaarschijnlijk alles mee te maken dat zulke extra's vaak je reinste schijfopvulling zijn. Het extra filmpje Behind The Scenes vraagt weliswaar slechts 12 minuten van je leven, toch zit ik opnieuw met diezelfde vraag: wie heeft er baat bij zo'n extra? Juist ja, Daniel Radcliffe-fans die alles over hun idool willen weten. Of het allemaal leerrijk is of niet laten we aan jullie fantasie over!

CONCLUSIE
Fans van Daniel Radcliffe, die hun idool opnieuw in een donkere gedaante willen zien verschijnen, zullen beslist tevreden zijn over A Young Doctor's Notebook. Een leuke serie met vaak bloederige scènes die er gerust mag zijn. Het blijft alleen jammer dat je in twintig minuten maar weinig spanning kan opbouwen, maar we hebben zeker meer dan eens gelachen!
coverStudio: Splendid

Regie: Alex Hardcastle
Met: Jon Hamm, Daniel Radcliffe, Adam Godley, Rosie Cavaliero, Vicki Pepperdine, Tim Steed

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4006448510046


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Duits DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Behind The Scenes (12 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij