:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIXTH SENSE, THE
SIXTH SENSE, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-11-26
FILM
Niemand had ooit durven denken dat de Amerikaanse debuutfilm van de Indische regisseur M. Night Shyamalan zo’n groot succes zou worden. Op het eerste zicht lijkt de film geen blockbusterelementen te bevatten -een overdaad aan speciale effecten en overdonderende actiescènes- maar dat weerhield een heleboel mensen niet om de film toch te gaan bekijken. De mond op mond reclame en de mysterieuze sfeer rond de prent deden hun werk prima. The Sixth Sense is duidelijk een film waarvan je op voorhand niet of zelfs geen informatie naleest op internet of in dagbladen. Eén verkeerd woord en de pret kan bedorven zijn. Ondanks dat de halve wereld ondertussen het verhaal en de ontknoping kent, gaan we hier niet te veel prijsgeven, je weet maar nooit dat er ergens nog een brave ziel rondloopt die de film niet kent of nog niet gezien heeft. Bruce Willis speelt de rol van de gelauwerde kinderpsychiater Malcolm Crowe. Op een avond komt hij met zijn vrouw thuis en merken ze dat er op de slaapkamer ingebroken is. Een bijna naakte man komt bevend en wenend uit de badkamer en slingert een aantal verwijten naar Crowe. De man blijkt een oud-patiënt van hem, Vincent, die nooit van zijn ziekte is genezen en het beu is om met de pijn verder te leven. Plots schiet hij Crowe neer waarop hij zichzelf van het leven berooft. Eén jaar later gaat Crowe op bezoek bij de kleine en schuchtere Cole Sear (een uitstekende rol van Haley Joel Osment) die een groot geheim met zich meedraagt. Hij kan dit blijkbaar met niemand delen en dat heeft niet alleen emotioneel maar ook fysische gevolgen. Zijn moeder is ten einde raad, maar haar zoontje lost geen woord. Ook op school raakt Cole hierdoor soms in de problemen. In Crowe vindt hij dan gaandeweg een vertrouwenspersoon en beetje bij beetje raakt de band tussen beiden hechter. Regisseur Shyamalan kan teren op een ijzersterke cast en een subliem verhaal, waarvan de ontknoping in de film zelf verweven zit! En toch zijn er een groot aantal mensen die de film zeer voorspelbaar vonden. Desondanks is dit een uiterst geslaagde thriller die rustig naar de finale ontknoping voortkabbelt en menig kijker weet te bekoren en sprakeloos achterlaat.


BEELD EN GELUID
In vergelijking met de eerste release is er op het eerste zicht niet zo heel veranderd aan de beeldkwaliteit. Het anamorfische 1.85:1 beeld blijft gelukkig behouden en oogt iets gedetailleerder en scherper dan zijn voorganger. Voorts is het contrastniveau prima al merk je soms wat grain. Naast een Dolby Digital 5.1-track bevindt er zich op deze dvd-release nog een DTS geluidstrack. Beiden klinken voortreffelijk zonder echt te imponeren. Het blijft een dialoogfilm waarbij de beschikbare kanalen slechts af en toe in werking treden.


EXTRA’S
De DVD van The Sixth Sense die Buena Vista twee jaar geleden uitbracht, was toen al een mooie release om in je collectie te plaatsen. Met de onlangs uitgebrachte Deluxe Edition gaat men nog een stapje verder. Alle extra’s vinden we terug op het tweede schijfje. Eén goede raad: bekijk deze extra’s nadat je de film hebt bekeken. In het geval van The Sixth Sense bevatten ze heel wat spoilers!


“Reflections From The Set” (38 min.) is een documentaire die een blik werpt achter de schermen en de kijker wegwijs maakt hoe de film tot stand is gekomen. Dit alles wordt uiteraard vergezeld van de nodige interviews met onder meer regisseur M. Night Shyamalan die onder meer enkele plotaanwijzingen uit de doeken doet. In de tweede en tevens nieuwe documentaire “Between Two Worlds” (37 min.) gaat men dieper in op bovennatuurlijke fenomenen en de betekenis van leven en dood. Aan de hand van interviews met scenaristen als William Peter Blatty (The Exorcist) en Bruce Joel Rubin (Ghost, Jacob’s Ladder). Tenslotte is er nog een derde featurette “Moving Pictures: The Storyboard Process” (15 min.) waarin een aantal storyboardtekeningen vergeleken worden met de uiteindelijke scènes in de film.


Regisseur M. Night Shyamalan geeft een kort woordje uitleg bij drie verwijderde scènes en het alternatief einde. In de featurette “Music and Sound Design” (6 min. 30) bespreken zowel de regisseur als de componist James Newton Howard op welke manier men te werk is gegaan om de passende muziek bij de scènes te kiezen.”Reaching The Audience” (3 min. 30) behandelt de reacties van publiek en de pers na het grote succes van de film. De meeste spoilers worden uit de doeken gedaan in “Rules And Clues” (6 min.) waarin de kijker duidelijk wordt gemaakt dat de film reeds vele aanwijzingen bevatte die naar de ontknoping konden leiden. Sleutels als het ware die aan de aandachtige kijkers stukjes van de puzzel prijsgeven. Bij een tweede kijkbeurt van de film kan je al deze elementen rustig ontcijferen, het loont zeker en vast de moeite. Om af te sluiten krijgen we nog een trailer, twee TV spots en informatie over cast en crew.

CONCLUSIE
Moet je The Sixth Sense nog ontdekken, doe dat dan gelijk met deze puike dvd! Beeld en geluid zijn dik in orde en de extra’s werden ten opzichte van de eerste release hier zelfs nog wat aangedikt. Een aanrader!


cover
Studio: Buena Vista

Regie: M. Night Shyamalan
Met: Bruce Willis, Toni Collette, Olivia Williams, Haley Joel Osment

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875941085


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Tsjechisch, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• THX Optimizer
Disc 2:
• Reflections From the Set
• Between two worlds
• The Storyboard process
• Verwijderde scènes
• Music and Sound Design
• Reaching The Audience
• Rules And Clues
• Publicity
• Cast en crew info

Andere recente releases van deze maatschappij