:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLONY, THE
COLONY, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-04-03
FILM
Terwijl heel wat wetenschappers vruchteloos de alarmklok luiden door de mensheid erop te wijzen dat ze haar eigen planeet aan het verknoeien is, profiteren diverse filmmakers van deze paniek door ons te overdonderen met allerlei post-apocalyptische werkjes. Na de overdaad van zombiefilms (gewoon omdat niemand George A. Romero kan overtreffen) blijken alle huidige doemfilms zich in de te verwachten ijstijd af te spelen. Onlangs kon je in de zalen nog Snowpiercer van wonderkind Joon-ho Bong zien en nu is er (weliswaar rechtstreeks op dvd) The Colony van Jeff Renfroe, een man wiens enige noemenswaardige verdienste het inblikken van een aflevering van de SyFy-reeks Haven is.

Alhoewel je niet echt van je stoel zal vallen bij het lezen van dit (al bij al vervelend) script, kon Renfroe op heel wat troeven rekenen. Niet alleen bestaat zijn cast uit heel wat sterren, ook is deze horrorprent bijna volledig in het North American Aerospace Defense Command in Ontario opgenomen. Dat is een bunker waarin soldaten er moeten voor zorgen dat er geen vijanden over het luchtruim van de Verenigde Staten en Canada vliegen. Zeg nu nog eens dat je niks bijleert bij het lezen van onze artikels!

Minder interessant is het verhaal zelf. Blijkbaar heeft de mensheid de goede raad van mannen als Frank Deboosere in de wind geslagen. Op een dag is het begonnen te sneeuwen en heeft het nooit meer opgehouden waardoor de aardbol één grote ijsplek is geworden. De weinige sukkels die de catastrofe hebben overleefd verschansen zich in ondergrondse koloniën alwaar strenge regels gelden. Wie ziek wordt of gewoon niet de strenge wetten respecteert kan kiezen tussen een kogel of doodvriezen in het witte landschap. Kolonie 7 die onder het toezicht van Briggs (Laurence Fishburne) staat is er zo eentje. Mason (Bill Paxton) die zich in de kolonie bevindt, twijfelt steeds meer en meer aan het leiderschap van Briggs. Zo is hij helemaal niet tevreden als zijn leider naar Kolonie 5 wil trekken nadat die alarmsignalen heeft uitgezonden. Eens aangekomen ontdekken onze vrienden dat de andere overgebleven aardbewoners een middel hebben gevonden om hun honger te stillen: kannibaal worden!

Hoe hard mijn inspanningen ook zijn geweest om dit flauwe verhaal zo spannend mogelijk neer te pennen, weet iedere doorgewinterde horrorliefhebber dat je dit concept al in ontelbare andere (en tja, ook betere) films hebt gezien. Aan de acteurs ligt het niet. Hun talent wordt wel niet volop benut, toch doen oude rotten zoals Laurence Fishburne of Bill Paxton hun best. Wel zijn het wederom die aftandse CG-effecten die alles om zeep halen. Het digitale ijslandschap oogt ronduit saai en omdat het verhaal allesbehalve spannend is (mensen eten mensen op) is The Colony nogal vervelend. Pubers die nog nooit The Thing van John Carpenter hebben gezien zullen je wellicht proberen te overtuigen dat The Colony een niet te missen aanrader is. Filmfans die wel al de nodige prenten hebben verslonden weten dat dit kannibaalfestijn er eentje is om te archiveren in de categorie "leuk om te bekijken, maar wel om nooit meer terug te zien".

BEELD EN GELUID
Splendid Films verkoopt zichzelf wel als één van de leiders in het horrorgenre, jammer genoeg geldt dat niet voor de beeld- en geluidskwaliteit. Uiteraard mogen we niet uit het oog verliezen dat het meestal om spotgoedkope producties gaat, toch heb je maar zelden het gevoel dat er een Blu-ray in je lader zit. Echte storingen (op wat filmgrain na) zijn er niet te bespeuren, wel oogt alles lelijk en de digitale special effects zijn bij momenten ronduit potsierlijk.

EXTRA'S
De liefhebber moet zich tevreden stellen met een extraatje van tien minuten waarin je naast de verplichte (saaie) interviews, ook een kort kijkje achter de schermen krijgt. In het vakjargon wordt dat gewoon als schijfvulling bestempeld.

CONCLUSIE
The Colony is een Canadese productie die oogt als een moderne versie van The Thing. Echt onder de indruk waren we niet. De spelbreker was zowel het flauwe script als de onnozele effecten.coverStudio: Splendid

Regie: Jeff Renfroe
Met: Kevin Zegers, Laurence Fishburne, Bill Paxton

Film:
5,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549039352


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1
Duits DTS-HD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Behind The Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij