:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPARKS
SPARKS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-05-23
FILM
Het eerste wat ik vroeger als fervente filmliefhebber deed als ik een prent wilde bekijken, was de score op IMDb raadplegen. Helaas, sinds deze (nog altijd indrukwekkende) database ook de ultieme speelplaats van tienduizenden kleuters is geworden die zich aan CG-effecten vergapen, zijn die cijfers niet langer meer een maatstaf. Als ze dat ooit al waren! Het zal dan ook niemand verbazen dat tegenwoordig een gedrocht als Sparks met zo maar eventjes zeven punten aan de haal gaat.

Naar eigen zeggen werd maker Christopher Peter Folino geïnspireerd toen hij de biografie van Steve Jobs las. Lekker in jezelf geloven en je van niemand iets aantrekken, dus. Folino ging wel zeer ver in zijn DIY-theorieën, want hij gaf zijn twaalfjarige dochter de job van uitvoerend producer. Of het nu al dan niet de schuld van het kind laten we in het midden, wel maakte Folino van zijn film een zooitje van jewelste. Sparks is nochtans niet zijn debuut. Eerder regisseerde hij Gamers: The Movie, waarin vier vrienden het wereldrecord van een Dungeons & Dragons-achtige videogame probeerden te breken. Inderdaad, ook niet bepaald een onderwerp om je slaap voor te laten. Als basis voor Sparks gebruikte Folino zijn stripverhaal dat in eigen beheer is uitgebracht. Tot zijn grote verbazing kon hij op een paar bekende koppen (die weliswaar niet kunnen acteren) rekenen zoals: Chase Williamson (John Dies At The End), Ashley Bell (The Last Exorcism), Clancy Brown (Highlander, The Shawshank Redemption) en Jake Busey (ja, de broer van!).

Op het net las ik ergens dat iemand Sparks het ideaal huwelijk vindt tussen Double Indemnity (de film noir-klassieker van Billy Wilder!) en Watchmen. Nou moe! We weten ook wel dat niet iedere scenarist over het talent van Paul Schrader beschikt, maar de schrijvers maken het in Sparks toch wel echt bont. De dialogen lijken zo uit een aflevering van The A-Team te komen en het verhaal is op zijn zachtst uitgedrukt nogal sullig: in de jaren 40 sloeg een meteoor in het stadje Rochester in. De meteoriet was radioactief waardoor een paar stedelingen genetisch gemanipuleerd werden. Deze superhelden noemden zich The Rochester 13. Je had er een paar die de goede kant kozen zoals bijv. Ian Sparks (Chase Williamson) en Lady Heavenly (Ashley Bell), maar net zoals in de saga van George Lucas had je ook individuen die voor de duistere kant kozen zoals Archer (Clancy Brown), de hondsbrutale Sledge (Jake Busey) en seriemoordenaar (William Katt). En jawel, de goede zielen nemen de strijdbijl op tegen de slechte tegenstanders!

We zijn te hard, want het verhaal van pakweg The Dark Knight Rises is ook niet meer dan dat? Misschien wel, maar Folino bezit gewoonweg niet het talent om een superheldenfilm te maken. Alles lijkt ronduit onnozel, zelfs het pakje van heldin Lady Heavenly lijkt op een carnavalpak dat vrouwen dragen die denken dat ze MegaMindy zijn! Het enige wat leuk is aan Sparks zijn de kartonnen decors omdat die een heel klein beetje de herinnering oproepen aan Sin City. Maar meer zit er in dit vehikel niet, hoor.....

BEELD EN GELUID
Deze release is een misser op alle vlakken. Niet alleen is Sparks zo wat de slechtste film die ik ooit in mijn handen kreeg sinds ik mijn hart aan onze site heb verpand, ook de beeldkwaliteit slaat nergens op. Op het eerste gezicht zou je denken dat de Image-releases vrij goedkoop zijn, zoals bijv. die van Indies dat zijn. Maar neen hoor, voor deze rommel betaal je in Engeland al gauw 15 euro. De kwaliteit is ronduit afschuwelijk. Niet alleen omdat deze superheldenfilm een goedkope productie is, want dat zouden we nog vergeven. Wel omdat de kleuren in elkaar vloeien, de achtergrond nooit duidelijk is en ook omdat het geluid allesbehalve goed is. Er zijn wel geen storingen, maar je moet wel de volumeknop helemaal opendraaien mocht je iets van de (weliswaar debiele) dialogen willen verstaan. Als je daar het feit bij optelt dat deze disk geen ondertitels heeft, dan weet je wat je te wachten staat!

EXTRA'S
Jawel, beste lezer, deze onzin heeft ook nog een bonus. In Behind The Scenes krijg je een kijkje achter de schermen. Nou ja, het is meer een samenraapsel van interviews, waarin iedereen denkt dat hij aan het kunstwerk van zijn leven bezig is. Je vraagt je alleen maar of ze dat nu menen of niet, ik vrees van wel....

CONCLUSIE
Mocht je ooit op IMDb lezen dat Sparks de superheldenfilm is die je moet zien, geloof die woorden dan niet. De stijl doet denken aan Sin City, maar daarmee is alles gezegd.


cover
Studio: Image Entertainment

Regie: Christopher Folino
Met: Chase Williamson, Ashley Bell, Clancy Brown

Film:
1/10

Extra's:
1/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2013

Leeftijd:
15

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Behind The Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij