:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARMED AND DANGEROUS
ARMED AND DANGEROUS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-01
FILM
"Just remember, when you pull the trigger, the bullets come out going very, very fast. So make sure to keep the weapon pointing away from you. Now that's about it. You are now armed... guards. God help us all." (Meg Ryan als Maggie Cavanaugh)

Armed And Dangerous uit 1986 is een komedie die de meeste mensen wellicht niks zal zeggen. Dat deed het ook niet toen die in de zalen kwam, want het werd een gigantische flop en critici spaarden hun scherpe pen niet. Terecht, want hoewel deze titel best nog wel lekker wegkijkt en mits wat goede wil nog wel onder te brengen is als een matige komedie die een must is voor John Candy-fans, ziet het resultaat eruit als een zooitje waar veel te veel aan gesleuteld werd. Het project van deze film lag in feite al een hele tijd op tafel en werd geschreven met in het hoofd John Belushi en Dan Aykroyd als hoofdrolspelers. Het kwam er nooit van, want Belushi stierf in 1982 aan een overdosis drugs. De regie zou John Carpenter voor zijn rekening nemen, maar Dan Aykroyd liet verstaan dat hij zonder John Belushi geen interesse meer had in het maken van deze film, en hiermee verdween ook de naam van Carpenter van het toneel. Uiteindelijk kwam men bij John Candy terecht en hoopte men om Tom Hanks als Candy's tegenspeler te krijgen, maar die zat met een overvolle agenda, waarop John Candy dan maar zijn maatje (en veel mindere acteur) Eugene Levy voordroeg. Voor de regie koos men Mark L. Lester die eerder zijn diensten bewees met Class Of 1984, de Stephen King-verfilming van Firestarter en natuurlijk ook de Arnold Schwarzenegger-classic Commando. Zou moeten lukken denk je dan, maar Harold Ramis, die het script schreef, schaamde zich achteraf zo diep over het resultaat dat hij niets meer met de film wilde te maken hebben en hij vroeg aan Columbia om zijn naam van de affiche te verwijderen.
Het verhaal is op zijn zachtst gezegd een beetje stom, maar dat kun je wel van meerdere '80's-komedies zeggen. Per abuis wordt agent Frank Dooley (John Candy) beschuldigd van het stelen van een televisietoestel. De rechter heeft geen oor naar zijn verweer en de arme man wordt op staande voet ontslagen. In de rechtbank ontmoet hij advocaat Norman Kane (Eugene Levy). Net als Frank is ook hij voor het ongeluk geboren, want zijn cliënt bedreigt hem met de dood als hij hem niet uit de gevangenis kan houden. De rechter houdt het op een vreemd akkoord en is bereid om de gangster een grotere straf geven dan voorzien, maar dan wel op voorwaarde dat Kane zich nooit nog in de rechtbank als advocaat laat zien. Dooley en Kane ontmoeten elkaar later opnieuw wanneer ze allebei voor een baantje bij een bewakingsfirma solliciteren, maar ook daar loopt alles (hoe kan het ook anders) fout.
Het probleem is niet zo zeer de cast, alhoewel zowel Eugene Levy als Robert Loggia zich zonder gêne zondigen aan belabberde overacting. Candy is zoals altijd dezelfde onhandige knuffelbeer, hoewel je onmogelijk kan beweren dat dit zijn beste film is. Het grootste struikelblok is dat de makers gewoon geen grenzen kenden. Het is overduidelijk dat men van Armed And Dangerous iets wilde maken dat in het verlengde van Beverly Hills Cop lag, maar in het laatste half uur word je zo nodeloos overdonderd door auto’s die ergens tegenaan botsen dat het alle effect mist, en dat er niet veel meer overblijft dan een chaotische knoeiboel.

BEELD EN GELUID
Oorspronkelijk werd deze film uitgebracht door Columbia, maar omdat de film niet zo’n groot succes was (en tegenwoordig maar weinig mensen nog weet van hebben) werden de filmrechten doorverkocht naar Image die deze titel alleen maar in de VS uitbracht en dan nog op een regiogebonden Blu-ray. De release is vrij goedkoop te vinden (zo’n tien dollar) en bevat Engelse ondertitels. Qua kleuren en details heb je hier het allerbeste. Alles ziet er flashy '80’s uit, zelfs het kapsel van Meg Ryan. De geluidsband is een zeer verzorgde 2.0 en een funky soundtrack van Maurice White, de oprichter en zanger van Earth, Wind & Fire.
EXTRA'S
Er staat geen enkele bonus op deze release, zelfs geen trailer.

CONCLUSIE
Armed And Dangerous is een aangename '80's-komedie met een paar geslaagde grappen, hoewel het bij momenten op een uit de hand gelopen zooitje lijkt, en wat het in werkelijkheid ook was.coverStudio: Image Entertainment

Regie: Mark L. Lester
Met: John Candy, Meg Ryan, Eugene Levy, Kenneth McMillan, Brion James, Jonathan Banks

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1986

Leeftijd:
13

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
014381724257


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
Spaans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij