:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUSTIN AND THE KNIGHTS OF VALOUR
JUSTIN AND THE KNIGHTS OF VALOUR (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-06-04
FILM
Justin (Freddie Highmore) droomt ervan om ridder te worden, maar uitgerekend zijn vader Reginald (Alfred Molina) heeft daar preventief een stokje voor gestoken. Het rijk wordt sinds zijn ingrijpen geregeerd door een stel rechters dat om de haverklap nieuwe wetten verzint die met onmiddellijke ingang van kracht worden. Zelfs om over een paadje te lopen bestudeert men best vooraf even het wetboek en zoiets vuigs als riddertje spelen is zeker verboden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Justin is niet dadelijk van plan om in de voetsporen van zijn vader te treden en advocaat te worden, en ook zijn liefde Lara (Tamsin Egerton), die nauwelijks in hem geïnteresseerd is, zal moeten wachten tot hij een ridder is geworden. Justins grootmoeder (Julie Walters) merkt op dat het zwaard van de laatste van de grote ridders, Roland, Justins grootvader, nooit is teruggevonden, en het lijkt haar alvast een mooi doel om voor op queeste te gaan. Alhoewel de ridders worden geacht van de aardbol verdwenen te zijn, zitten er nog drie bejaarde exemplaren in een klooster: de uitvinder Braulio (Barry Humphries), de eerder somber aangelegde abt Legantir (Charles Dance) en de dappere Blucher (James Cosmo), de voormalige wapenbroeder van Roland.

En over het zwaard van Ronald gesproken: dát is in handen van de verbannen roofridder Heraclio (Mark Strong) beland, die Ronald eertijds heeft doodgestoken met zijn eigen zwaard. Heraclio wil ook dat de riddertijd zou herleven, maar dan wel met hemzelf aan het hoofd van een leger van roofridders. Hij plundert systematisch de gevangenissen van het land en biedt al het tuig van de richel aan om in zijn leger te komen vechten, zodat hij de koningin kan afzetten. En er is niet dadelijk een uitgebreide keuze qua ridders die het koninkrijk kunnen verdedigen voorhanden. Lara heeft weliswaar een nieuwe vriend, de heldhaftige (nu ja) Sir Clorex (Antonio Banderas), maar het ligt er vingerdik op dat de man een praatjesmaker is. Bovendien is Justins interesse voor Lara gesmolten als sneeuw voor de zon sinds hij de vlotte tavernedienster Talia (Saoirse Rohan) heeft leren kennen. Als het bericht hem bereikt dat Heraclio Clorex en Lara heeft gekidnapt, snelt de heroïsche Justin hen te hulp, zelfs al is hij zelf niet droog achter de oren en is zijn opleiding nog verre van voltooid.

Het is belangrijk om in het overaanbod van CGI het kaf van het koren te scheiden. Bepaalde obscure labels van meestal Braziliaanse of Oosteuropese origine vervuilen vaak de rekken met mockbusters die overduidelijk een graantje trachten mee te pikken van het succes van de grote bonzen uit de tekenfilmwereld. Zijn het geen Little Cars of Jets, dan schieten bij een release als Frozen toevallig net op het zelfde ogenblik de bewerkingen van Hans Christian Andersens sprookje als paddestoelen uit de grond. Justin And The Knights Of Valour probeert dan nog tenminste origineel te zijn, alhoewel binnen de krijtlijnen van de hedendaagse moraliserende familietekenfilm de manoeuvreerruimte wel érg beperkt is geworden en de film dreigt ondergesneeuwd te worden door de overkill aan producties.

Een goede graadmeter voor dergelijke films is de mate waarin grote namen bereid zijn om hun reputatie te verbinden aan een dergelijke tekenfilm. De Spaanse animatiefilm is daarenboven blijkbaar weer helemaal in. Na Las Aventuras De Tadeo Jones krijgen we alweer een film uit het zonnige zuiden die nadrukkelijk op de Engelstalige markt wordt geschoven, ditmaal zelfs zonder dat we het met een originele Spaanstalige titel moeten stellen. Antonio Banderas speelde voor deze film een voortrekkersrol en nam naast een eerder bescheiden stemrolletje de honneurs waar als één van de producenten. De film blaakt niet dadelijk van de originaliteit, alhoewel de als draak vermomde krokodil een verdienstelijke poging levert om de lachers op de hand te krijgen, maar op technisch gebied wordt de kloof met de grote Hollywoodanimatiestudio's meer en meer dichtgereden. Ten opzichte van pakweg een doorsnee Pixarfilm blijft de meerwaarde voor volwassenen eerder beperkt, wat onder meer resulteert in het feit dat ook deze film alweer niet in een Engelse dub in onze bioscopen heeft gedraaid. Bij een release op uw favoriet hometheatremedium blijkt dan toch weer elke keer dat een stemmencast met bekende Hollywoodnamen zoals Charles Dance, die momenteel het mooie weer maakt als Tywin Lannister in Game Of Thrones,toch elke keer een reden is om de originele film niet ongemerkt te laten passeren, al was het alleen al omdat uit alles blijkt dat de cast tussen al het ernstige werk zich wel eens een verzetje kan permitteren.

BEELD EN GELUID
Het is wellicht niet zo verstandig, zoals E1 Entertainment wel vaker doet, om de 2D- en de 3D-transfer op één (enkellaags) disk te proppen. Gezien de geringe lengte van de film is er echter hier geen probleem: de mooie kleurige transfer bevat geen zwakheden en de productie is van een zodanige kwaliteit dat er veel detail de CGI-animatie tooit. Ook aan de DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is zorg besteed: ondanks het feit dat het een Spaanse productie is, heeft men voor een cast van bekende Engelstalige acteurs gekozen, en de lipsychronisatie is dan ook gedaan in functie van deze laatste. De atmosfeer van de film doet sterk denken aan Dreamworks' culthit How To Train Your Dragon. De film oogt zo levendig en vrolijk als hij klinkt; ook op gebied van geluidsband is dit een productie waar de nodige financiële middelen in zijn gestoken. De Vlaamse dub dient enkel maar om de kinderen van een legertje derderangs soapacteurs aan gratis inkomtickets voor de avant-première te helpen, alwaar mama en papa met veel dédain komen verkondigen dat ze de film hoogstpersoonlijk zélf gemaakt hebben.

EXTRA'S
We vermelden nog terloops de verplicht te bekijken cross-promotionele trailers die eerder een kwelling dan een deugd zijn. De Nederlandse dubbing maakt ze bovendien onbekijkbaar.

CONCLUSIE
Een versheidsscore van 8% op de gevreesde Tomatometer is wel érg streng geoordeeld voor deze pretentieloze vertierfilm. E1 Entertainment houdt de aanschafprijs laag, en voor je met je ogen kan knipperen ligt een film als deze jammer genoeg stof te vergaren in de afprijsbakken.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Manuel Sicilia
Met: Antonio Banderas, James Cosmo, Michael Culkin, Charles Dance, Tamsin Egerton, Rupert Everett, Freddie Highmore, Stephen Hughes, Barry Humphries, Lloyd Hutchinson, Alfred Molina, Saoirse Ronan, Mark Strong, David Walliams, Julie Walters, Olivia Williams

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
6

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045240721


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij