:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 13
13 (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-08-20
FILM
Vince is een elektricien wiens familie het allesbehalve makkelijk heeft. De ziekenhuisrekeningen voor vader stapelen zich op en het gezin staat op het punt om z'n huis te verliezen als hij toevallig een klant hoort over de mogelijkheid om tonnen geld te verdienen op slechts één dag. Als de man in kwestie plots overlijdt aan een overdosis drugs, vindt Vince een brief met instructies en een gsm-bericht. Hij besluit om zich voor te doen als de druggebruiker in de hoop dat hij genoeg geld kan verdienen om de toekomst van zijn familie veilig te stellen, maar wat hij niet beseft is dat hij zich in een dodelijk spelletje Russische roulette begeeft waarbij een hoop rijken zwaar geld inzetten op de spelers...

13 is een remake van Babluani's eigen 13 Tzameti, vertaald voor een Hollywoodpubliek dat geen Frans spreekt. Met acteurs als Jason Statham, Mickey Rourke en 50 Cent op de cover verwacht je dat de actie en de gevechten van het scherm zullen springen, maar dat kan je beter vergeten. 13 gaat over spanning... de spanning die gecreëerd wordt bij het inbrengen van een kogel in een revolver, het ronddraaien van de kamer en de hoop dat hij niet afgaat als de man achter je de trekker overhaalt. De atmosfeer van de film is zeer gespannen en met elke ronde die passeert gaat die spanning alleen maar omhoog tot op het moment dat de “wedstrijd” gedaan is. En dan wordt het duidelijk dat er geen winnaars zijn. Een bericht dat zeer sterk overkomt en toont dat er veel nagedacht is over deze film, ondanks het zeer simpel opgezette concept. 

Als je op zoek bent naar iets anders dan de gemiddelde actiefilm die gevuld is met speciale effecten, dan is 13 zeker een titel die je een kans kan geven.

BEELD EN GELUID
13 speelt zich vooral binnen af in een afgezonderd huis en komt zeer goed over. We hebben geen echte problemen opgemerkt in de beeldkwaliteit en al bij al kunnen we zeker niet klagen dankzij het goede contrast en het hoge niveau van detail. De film is zeer ingetogen en dat geldt eveneens voor het geluid. Het niveau van detail is ook hier goed met veel focus op dialogen en enkele effecten zoals het spinnen van de kogelkamers. Wat je ook mogelijk zal opmerken en de atmosfeer ten goede komt, is dat de effectieve schoten een heel stuk zachter zijn dan je zou verwachten. Geen overbodige effecten om de knallen harder te laten klinken, een gewone “plof” is meer dan genoeg om de spanning nog wat op te voeren. Leuk!

EXTRA'S
Geen.

CONCLUSIE
Zoals gezegd is 13 geen alledaagse actiefilm waarvan er 13 in een dozijn zijn. Alles draait compleet om een simpel gegeven (gaat hij af of niet?), waarbij de spanning dankzij goed film- en acteerwerk ten top wordt gedreven. Geen absolute topper, maar wel een film die eens wat anders is dan de gemiddelde Hollywoodblockbuster en dus de moeite om te bekijken.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Géla Babluani
Met: Alexander Skarsgård, David Zayas, Emmanuelle Chriqui, Jason Statham, Mickey Rourke, Ray Winstone, Sam Riley

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045222505


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij