:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATES MOTEL - SEIZOEN 2
BATES MOTEL - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-10-20
SERIE
In het eerste seizoen van Bates Motel zagen we hoe Norman en zijn moeder Norma zich vestigden in het lieftallige plaatsje White Pine Bay waar ze een motel overnamen om alle zorgen van het verleden te vergeten. Oude zorgen maakten echter al snel plaats voor nieuwe want White Pine Bay bleek al snel allesbehalve idyllisch te zijn; door de economische crisis zijn verscheidene mensen in de stad overgestapt op de lucratieve teelt van cannabis en ook al zorgt dat voor nogal wat spanningen en geweld, de lokale sheriff laat het allemaal oogluikend toe omdat het stadje anders nog weinig voor zou stellen. Ondertussen kwam Norma erachter dat men van plan is om een nieuwe autoweg aan te leggen waardoor alle verkeer zou worden omgeleid waardoor hun motel weinig kans op overleven zou hebben, en zagen we hoe Norman duidelijk een breekbare psyche heeft die regelmatig onder druk komt te staan vanwege de toch wel ongezonde band met zijn moeder alsook externe gebeurtenissen waarbij hij zich genoodzaakt voelt om een persoon in zijn nabijheid te verdedigen.

Seizoen 2 begint waar het eerste eindigde, met de dood van Miss Watson en Norman die zich totaal niets meer herinnert van wat er gebeurd is vanaf het moment dat hij op het schoolbal met Miss Watson vertrokken is. Norma voelt dat er iets mis is met haar zoon maar probeert hem te allen koste te beschermen tegen de buitenwereld, wat Norman moeilijk kan begrijpen aangezien hijzelf immers totaal geen besef heeft van wat er gebeurd is. Ondertussen probeert Norma zich meer te verdiepen in het leven in het stadje om een manier te vinden om de bouw van de autoweg tegen te houden en dat resulteert in een alliantie met een van de families die zich bezig houdt met de cannabisteelt. Dat dit echter consequenties zal hebben voor haarzelf en haar gezinbeseft ze niet onmiddellijk. Ondertussen klimt Normans halfbroer Dylan op bij een concurrerende cannabisfamilie, maar dat gaat niet zonder slag of stoot en zorgt binnen het gezin Bates voor additionele spanningen die er niet minder op worden als Norma’s broer plots op de proppen komt en zij zich genoodzaakt ziet om enkele diep begraven geheimen over haar verleden prijs te geven.

Het klinkt nu wel alsof het over vanalles en nog wat gaat behalve over hoofdpersonage Norman Bates, maar de makers hebben de slimme keuze gemaakt om een goedgevulde omgeving te creëren waarin allerlei dingen gebeuren die rechtstreeks en onrechtstreeks hun invloed hebben op Norman. In plaats van dus gewoon te zien hoe Norman een pruik opzet en zich als zijn moeder voordoet, zien we hoe hij langzaam maar zeker beïnvloed wordt door alles wat rondom hem gebeurt en de uitwerking daarvan op hem. Zo krijgt hij in dit tweede seizoen al meer last van blackouts en wordt zijn eeuwig rustige façade al enkele keren doorbroken door plotse uitbarstingen van woede. Het masker van de doodbrave Norman begint stilaan barsten te vertonen en we krijgen al de eerste hints te zien van het monster vanbinnen. De serie gaat natuurlijk vooral over de neerwaartse spiraal waarin Norman zit, maar de ster is zonder twijfel Vera Farmiga. Als moeder Norma schittert zij gewoon in haar rol. Het is zeer duidelijk dat zij ook niet de meest stabiele persoon in de wereld is, maar ze kan zich nog net genoeg controleren om als “normaal” te worden beschouwd. Haar relatie met Norman is niet gezond te noemen, maar je kan moeilijk zeggen dat ze echt ziekelijk of obsessief is. Als je niet verder zou kijken dan je neus lang is zou je haar waarschijnlijk gewoon een beetje overbezorgd noemen, een moeder die gewoon het beste wil voor haar zoon. Het is net die precaire balans die Farmiga perfect in stand houdt en die ervoor zorgt dat – gecombineerd met de vele verhaallijnen en de goed uitgewerkte personages die invloed op elkaar hebben – Bates Motel zo interessant is om naar te kijken. En te blijven kijken.

BEELD EN GELUID
Het tweede seizoen van Bates Motel arriveert op Blu-ray met een zeer goede beeldkwaliteit waarbij compressiefouten algeheel afwezig zijn. Het niveau van detail is hoog en het kleurenpalet is goed aangepast aan de toon van de serie, waarmee we bedoelen dat het allemaal natuurlijk overkomt maar een beetje ingetogen. De serie heeft weinig nood aan grootse surroundeffecten maar slaagt er wel in om naast kristalheldere dialogen ook een actief geluid neer te zetten waarin discrete effecten en muziek een zeer wijde en actieve ervaring waarborgen.

EXTRA'S
De extra’s beginnen met Origins of a Psycho: Inside Bates Motel, waarin korte interviewfragmenten gedurende een twaalftal minuten gecombineerd worden met wat behind-the-scenesfootage om een soort van korte “making-of” te vormen. Daarnaast krijgen we nog twee After Hours specials over de premiere en de finale van het seizoen, maar alhoewel deze 21 minuten elk duren zijn ze weinig meer dan roddelfeestjes met cast en crew die weinig interessante informatie opleveren. Voorts zijn er ook nog wat verwijderde scènes.

CONCLUSIE
Seizoen 2 van Bates Motel is zo mogelijk nog beter dan het eerste. Verwacht geen over-the-tophorrorscènes of dolgedraaide actie maar ingetogen suspense die draait op gedragingen van personages die goed uitgewerkt zijn en perfect vertolkt worden. Hitchcock zou trots zijn mocht hij deze serie kunnen bekijken.coverStudio: Universal

Regie: diverse
Met: Freddie Highmore, Max Thieriot, Nestor Carbonell, Olivia Cooke, Vera Farmiga

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
420 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083005580


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Engels, Fins, Frans, Noors, Zweeds
Extra's:
• Origins of Psycho: Inside Bates Motel
• Bates Motel: After Hours – Season Two Premiere
• Bates Motel: After Hours – Season Two Finale
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij