:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN HORROR STORY - SEIZOEN 3 - COVEN
AMERICAN HORROR STORY - SEIZOEN 3 - COVEN
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-10-16
SERIE
Waar we in het eerste seizoen van American Horror Story terecht kwamen in een spookhuis en in seizoen twee opgesloten werden in een krankzinnigengesticht, worden we deze keer verwelkomd in de Academie van Miss Robichaux waar jonge heksen opgeleid worden om in alle veiligheid hun volle potentieel te kunnen bereiken. Zo ook Zoe Benson, een tiener wier eerste experiment met seks resulteert in de bloederige dood van haar vriendje. Gelukkig voor haar begrijpen haar ouders wat er aan de hand is en in plaats van te worden aangeklaagd voor moord wordt ze naar de Academie gestuurd waar ze opgevangen wordt door Cordelia Foxx die daar de leiding heeft en haar introduceert bij de andere inwonenden, voormalig kindsterretje Madison Montgomery, de menselijke voodoopop Queenie, en Nan die de gedachten van zowat iedereen kan opvangen.

Waar de Academie vroeger zeer succesvol was is het tegenwoordig een heel ander verhaal, gedemonstreerd door het feit dat er slechts drie jonge heksen aanwezig zijn in een gebouw waar in het verleden honderden meisjes leefden. Dat het niet zo goed gaat met de heksengemeenschap is ook Cordelias moeder Fiona opgevallen die als hoofdheks jarenlang genoot van haar krachten maar terugkeert naar de Academie om orde op zaken te stellen. Of is dat wel het geval? Het is immers algemeen bekend dat er om de zoveel tijd een nieuwe hoofdheks naar voren komt en die krijgt haar krachten ten koste van de vorige. En Fiona’s ouderdom begint langzaam maar zeker zijn sporen na te laten waardoor ze maar al te goed doorheeft dat haar tijd gekomen lijkt te zijn... iets waar ze absoluut niet naar uitkijkt.

Alsof de interne problemen van het heksenverbond nog niet genoeg zijn besluit Fiona om Marie Delphine LaLaurie te bevrijden, een vrouw uit de 19e eeuw die als wraak voor het doden van een van haar zwarte slaven van een voodoopriesteres het eeuwige leven gekregen heeft en dat in een doodskist moet doorbrengen. Fiona hoopt van Marie Delphine te weten te komen hoe ze haar eigen leven kan verlengen, maar de bevrijding zorgt ervoor dat het vredespact tussen de voodoopriesteres en de heksen geschonden wordt en een eeuwenoude strijd op het punt staat om los te barsten.

Waar we de vorige seizoenen van American Horror Story zeer positief ervaren hebben is dit derde nogal een tegenvaller. Het acteerwerk is wederom zeer hoogstaand, maar het verhaal kan gewoon veel minder bekoren deze keer. Het venijn en de onderlinge strijd tussen de jonge heksen, de zoektocht naar het eeuwige leven van Fiona, de strijd tussen de heksen en de voodoo-aanhangers,... het is allemaal wel leuk op een oppervlakkige manier, maar allesbehalve diepgaand en het kan niet echt blijven boeien. In plaats van meer diepgang te creëren in de personages en het hoofdverhaal zijn er een resem additionele personages toegevoegd en als je wat beter kijkt merk je al snel dat die weinig echt toevoegen aan het seizoen. Zo is er een organisatie van heksenjagers die het opneemt tegen onze heksen, de geest van een moordenaar die plots begint aan te pappen met Fiona, een of andere voodoogodheid die passeert en bijbelfanaten die in het huis naast de Academie intrekken. Allemaal leuk maar echt veel interessante wendingen leveren ze niet op.

Waar men voorheen ook verhaallijnen stukje bij beetje ontrafelde is er deze keer weinig waarover je je hoofd zal breken, behalve dan misschien wie de volgende opperheks zal worden, maar tegen dat we daaraan toe zijn merk je dat het je eigenlijk nog weinig kan schelen. En om je helemaal de kriebels te laten krijgen hebben de makers blijkbaar een of andere fascinatie omtrent Stevie Nicks want zij mag als voormalig lid van Fleetwood Mac langs komen, een nummertje zingen en je in slaap wiegen. Wij dachten dat zulke cameo’s beperkt bleven tot series waarin men nog wat opvulling nodig had voor het einde van een aflevering, maar hier wordt het gewoon halverwege gepresenteerd als een integraal deel van het seizoen terwijl ook dit gewoonweg niets toevoegt aan het verhaal.

BEELD EN GELUID
Het beeld van dit derde seizoen is technisch gezien goed, maar echt mooi om naar te kijken is het zeker niet altijd. De regisseurs spelen nogal wat met lenzen en focus waardoor je regelmatig al te softe en ongefocuste beelden te zien krijgt en je je begint af te vragen of je last hebt van dubbelzicht. De reden waarom we toch een score geven van 8/10 is dan ook puur omdat de transfer op technisch gebied geen probleem is. Over het geluid kunnen we positiever zijn want de 5.1-track levert goed werk met duidelijke dialogen die nooit overstemd worden terwijl er toch wel heel wat dynamiek in de track zit en er regelmatig effecten langs alle kanten op ons afgevuurd worden. En liefhebbers van Stevie Nicks zullen blij zijn omdat haar gezang perfect door de luidsprekers komt. Ook al hadden wij het liever zonder Stevie gezien...

EXTRA'S
De 16 minuten durende feature Enter the Coven geeft een overzicht van het hele seizoen met de te verwachten interviewfragmenten en beelden achter de schermen. Wel opletten want er zitten wel wat potentiële spoilers in deze feature dus beter deze achteraf pas bekijken. Zombie Halloween duurt een dikke tien minuten en gaat dieper in op de aflevering Fearful Pranks Ensue terwijl Meet Ms. Nola (net geen 12 min.) dieper ingaat op de locatie in dit seizoen, nl. New Orleans. 

CONCLUSIE
Seizoen 3 van American Horror Story is een serieuze teleurstelling in vergelijking met de vorige seizoenen. Dankzij een wederom schitterende Jessica Lange als opperheks en Kathy Bates als voormalige slavendrijfster is Coven niet gezakt.cover
Studio: Fox

Regie: diverse
Met: Angela Bassett, Emma Roberts, Evan Peters, Frances Conroy, Jessica Lange, Kathy Bates, Lily Rabe, Sarah Paulson, Taissa Farmiga

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
649 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626096108


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Enter the Coven
• Meet Ms. Nola
• Zombie Halloween
 

Andere recente releases van deze maatschappij