:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GUARDIANS OF THE GALAXY
GUARDIANS OF THE GALAXY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-12-28
FILM
1988. Meredith Quill (Laura Haddock), de moeder van de jonge Peter Quill (Wyatt Oleff) is nog maar net overleden wanneer Peter door een vliegende schotel ontvoerd wordt. De leider van de Ravagers, Yondu Udonta (Michael Rooker) kan zijn bemanning overtuigen om het jongetje níet op te eten. 26 jaar later is Peter (Chris Pratt) een gauwdief geworden die zichzelf Star-Lord noemt en die alles pikt wat niet te heet of te zwaar is. Op een verlaten planeet eigent hij zich een sfeer toe die hij in opdracht van Yondu moest pikken, maar hij botst op vreselijk veel weerstand van Korath (Djimon Hounsou), de acoliet van de galactische meesterschurk Ronan (Lee Pace). Peter besluit dat hij beter Yondu passeert en de waardevolle sfeer rechtstreeks zal proberen te verkopen aan zijn opdrachtgever, een antiquair die zich The Broker (Christopher Fairbank) noemt en zich op de kosmopolitische planeet Xander bevindt. Zodra deze verneemt dat Ronan zich ook voor de sfeer interesseert wil hij er niets meer mee te maken hebben en hij werkt Quill buiten.

 


Yondu heeft intussen een prijs op Peters hoofd gezet, en dat trekt natuurlijk de aandacht. Naast een duo premiejagers, een genetisch gemanipuleerde wasbeer die zich Rocket (Bradley Cooper) noemt en zijn kompaan, het ietwat dommige boomcreatuur Groot (Vin Diesel) krijgt Peter het ook aan de stok met Gamora (Zoe Saldana), een vertrouwelinge van Ronan. De autoriteiten van het Nova Corps, die de dienst uitmaken op Xander, schraapt het viertal bij elkaar en verscheept ze naar de gevangenisplaneet Kyln. Daar smeden ze een tijdelijk samenwerkingsverband en wordt het viertal een vijftal wanneer ook de geweldenaar Drax the Destroyer (Dave Bautista) zich bij het gezelschap voegt. Alle vijf zijn ze op de één of andere manier door Ronan bedrogen en ze besluiten om de krachten te bundelen. Ronan is een Kree en wil het eeuwenoude vredesverdrag met de Xanderianen verbreken en als het even kan deze laatste bevolkingsgroep gewoon uitroeien. Hij heeft daarbij de hulp ingeroepen van de machtige Thanos (Josh Brolin), die hem de vernietiging van Xander heeft beloofd in ruil voor de sfeer. Als die één van de zes Infinity Stones blijkt te bevatten, die de drager onbeperkte macht verschaft, besluit Ronan de steen voor zichzelf te houden en zijn wraak op de Xanderianen zélf uit te voeren, zonder Thanos' voorspraak. Door de opeenvolging van stommiteiten van de vijf voortvluchtige gevangenen komt Thanos in het bezit van de steen; het vijftal zal eerst hun onderling wantrouwen moeten overwinnen vooraleer ze Thanos moeten tegenhouden. En het contact met de autoriteiten van het Nova Corps verloopt stroef, want wie vertrouwt er nu een gauwdief, een moordenares, een wasbeer, een boom en een vechtmachine?

Rocket Raccoon: That's for if things get really hardcore. Or if you wanna blow up moons.
Gamora: No one's blowing up moons.
Rocket Raccoon: You just wanna suck the joy out of everything.

 


Of het van het begin de bedoeling was dat regisseur James Gunn de opmerkelijkste film van 2014 zou mogen afleveren lijkt me dubieus, maar met Guardians Of The Galaxy heeft hij het ietwat slabakkende Marvel-universum opnieuw een boost gegeven. De film is bedoeld als een opzet naar het zogenaamde Marvel Phase Two-universum, waarin de belevenissen van superhelden duidelijk de aardse perimeter zouden overstijgen. De bazen bij Disney - de naam is verdacht afwezig op het artwork van de Blu-ray - zagen aanvankelijk niet veel brood in het project omdat de Guardians niet dezelfde naambekendheid genieten als pakweg The Avengers, Captain America, Thor, Spiderman of de X-Men. Omdat de Infinity Stones al eens vermeld werden in Thor 2 en het personage Thanos al eens een cameo had in The Avengers besloot de studio toch maar de gok te wagen.

 


De gok heeft uiteindelijk opgeleverd, want Guardians Of The Galaxy is nù al een culthit. Verschillende factoren hebben hiertoe bijgedragen: de film neemt zichzelf al niet te ernstig en steekt geregeld de draak met zichzelf en het genre. Zo verzamelt het personage The Collector, vertolkt door Benicio Del Toro, onder meer prullaria uit andere Marvelfilms en prijkt in zijn collectie in een glazen stolp onder meer Howard The Duck, het hoofdpersonage uit de gelijknamige film uit 1986 die genadeloos flopte en bijna het einde van de Marvelfranchise inluidde - het gat in George Lucas' begroting was zelfs zodanig groot dat hij zijn tekenfilmstudio verkocht aan Steve Jobs, de studio die later zou uitgroeien tot Pixar. Peter Quills kostbaarste bezit is een walkman met een audiomix van extreem foute muziek uit de jaren 70 en de soundtrack die toepasselijk de Awesome Mixtape Vol. 1 is getiteld domineerde in 2014 de cd-verkoop, en was zelfs de eerste soundtrack bestaande uit archiefmateriaal die het tot nummer één schopte. Over de kwaliteit van de muziek kan getwist worden - volgens mij zouden zelfs de producenten van Q-Music die qua kwalitatieve normen al niet te hoog mikken in de grond kruipen van plaatsvervangende schaamte - maar het bezorgde de film alvast nóg meer naambekendheid.

 


De plot van de film zit vol gitzwarte humor; zo oppert Rocket Raccoon op een gegeven ogenblik dat hij voor de ontsnapping uit de Kyln-gevangenis het kunstbeen van een medegevangene nodig heeft. Wanneer Peter dit been dan na veel moeite bemachtigd heeft blijkt dit een grapje van Rocket te zijn geweest, want hij heeft het been helemaal niet nodig, hij wou alleen de gevangene in kwestie eens graag zien rondsukkelen op zijn éne, overblijvende been. Vin Diesel werd als stem van het boomwezen Groot gecast, en zijn dialoog bestaat uit welgeteld twee zinnen: Groot kan alleen maar "I AM GROOT" zeggen - slechts éénmaal in de film wijkt hij daarvan af - en toch kan de man hierbij zo veel verschillende intonaties op tafel gooien dat Groot makkelijk één van de sympathiekste personages uit de cast wordt.

 


Toch is een bitter randje nooit ver te zoeken: Rocket Raccoons bestaan is één aaneengerekt lijden omdat hij een in een laboratorium gekweekte freak is die nooit zijn plaats in de maatschappij zal vinden, ook al omdat creaturen zoals hijzelf overal met de nek bekeken worden, wat zijn cynisme verklaart. In een scène waarin hij in de gevangenis ontluisd wordt zien we onder zijn natgespoten vacht allerlei elektroden op zijn lichaam, de naweëen van een redelijk pijnlijke reeks experimenten. Peter waagt telkens op onverantwoorde wijze zijn leven voor zijn walkman omdat de cassette met zijn Awesome Mix Tape een laatste aandenken is aan zijn overleden moeder. Vin Diesels personage is een natuurwezen dat voortdurend het leven viert en zich manifesteert als licht in de duisternis telkens alle hoop verloren is. Niet toevallig heeft de acteur verklaard dat zijn rol als Groot voor hem een soort van therapie was na het schielijk overlijden van zijn boezemvriend Paul Walker. Gamora is de aangenomen dochter van Thanos - wat Thanos met haar echte vader heeft uitgespookt wordt niet vermeld, maar allicht zal het niet prettig geweest zijn. Worstelaar Dave Bautista is de zoveelste adept van deze sport (?) die zijn overstap naar het witte doek waagt, maar de man is blijkbaar een onontgonnen parel want de ruwe bonk heeft een zeer spirituele kant die zich gedurende de film maar langzaam ontwikkelt - het ras waartoe Drax behoort heeft absoluut problemen met het concept beeldspraak, wat voor een hoop grappige, maar ook gênante situaties zorgt. De vijf Guardians zijn emotioneel beschadigde individuën die in elkaar een nieuwe, onwaarschijnlijke familie hebben gevonden.

 


Feitelijk hangt de film aan elkaar van de slechte clichés die stuk voor stuk zijn gepikt uit andere films in het genre - Peter Quills Starlord is duidelijk geënt op Harrison Fords Han Solo uit Star Wars. Evenwel maakt de wervelende en energetische mix waarmee dit alles op het witte doek wordt getoond, gecombineerd met fantastische state-of-the-art speciale effecten en bijzonder goede vertolkingen van Guardians Of The Galaxy dé absolute topper van 2014. De grootste verdienste kan daarbij op conto geschreven worden van Chris Pratt, die met deze film en straks met Jurassic World wellicht eindelijk de modderpoel van de play for pay-films kan overstijgen waarin hij tot nog toe vast zat. Met Bradley Cooper, Zoe Saldana, Dave Bautista en zélfs Vin Diesel op de top van hun kunnen bevindt de man zich alleszins in benijdenswaardig gezelschap. De acteurs amuseren zich alleszins rot; in bijrollen ziet u onder meer John C. Reilly en Glenn Close als de hoeders van het Nova Corps, en in één van de talloze cameo's ziet u zelfs Lloyd Kaufman, de bezieler van het cultlabel Troma, die in de gevangenis van Kyln mee Gamora een potje aan het uitschelden is. Het universum van de Guardians is in geweldig evenwicht, de wereld met een myriade aan planeten en creaturen is zeer rijk en doet op goed twee uur waar de makers van Farscape vier seizoenen voor nodig hadden. Of het delicate evenwicht van Gunn een toevalstreffer is geweest of een teken van bijzonder grote kunde zullen we zien in 2017. Want... The Guardians Of The Galaxy will be back!, belooft de aftiteling ons.

 


BEELD EN GELUID
De transfer van Guardians Of The Galaxy is even bont, rauw en compromisloos als de wereld waarin de actie zich afspeelt noopt. Veel van de scènes zijn bleek en duister maar geweldig uitgewerkt; er is een scène waarin twee van de Guardians in het vacuüm van de ruimte geslingerd worden en op één beademingstoestel zijn aangewezen voor hen tweeën terwijl de ijskristallen zich op hun huid vormen. De scène onderstreept perfect de precisie waarmee het art department te werk is gegaan. De transfer kan perfect ook de opeenvolgende snelle scènes opvangen; de scène waarin Gamora en Nebula (Karen Gillan) met elkaar knokken is één van de meest dynamische vechtscènes die ik dit jaar heb gezien, en de snelle, jachtige sequens van bewegingen komt geweldig uit de verf. Screenshots nemen voor deze bespreking voelt dan ook aan als als kind in een snoepwinkel rondlopen. De DTS-HD MA 7.1-track is evenwichtiger dan ik gevreesd had. De motorgeluiden reverbereren vanuit de onderbuik van de ruimteschepen, het laservuur bij de frontale aanval op Xander is indrukwekkend en de geluidsmix staat volledig op punt - hiervoor kan je de pivotale scène waarin de Guardians zich in slagorde opstellen op de tonen van Cherry Bomb van The Runaways als representatief voor het geheel beschouwen. Door de ietwat rare subregio-indeling krijgen we naast een Engelse en een Franse dub op deze disk ook één in het Russisch en het Kazaks!

 


EXTRA'S
Qua bonusmateriaal laat Disney de laatste tijd geregeld steken vallen; ook Guardians Of The Galaxy moet de broodnodige duiding missen die deze film duidelijk nodig heeft. Het materiaal dát aanwezig is, is echter van goede kwaliteit. In het audiocommentaar laat regisseur James Gunn zich opmerken als gepassioneerde fan die de kneepjes van het genre méér dan voldoende beheerst om de meest doorwinterde fanboy van repliek te dienen. Cultfilms als deze zitten net alleen vol met speciale effecten en aliens, maar ook met easter eggs, connecties naar andere films, artistieke keuzes die puristen allicht zullen betwisten. James Gunn neemt de vlucht vooruit en heeft op zowat elke denkbare en ondenkbare vraag zijn antwoord klaar. De documentaire Guide to the Galaxy with James Gunn (20:56) probeert een deel van Gunns visie op het Guardians-universum te capteren, van de ietwat rare muziekkeuze over het scheppen van zijn opera-achtig aandoende ruimte wereld en de technische uitdagingen bij het filmen tot de achtergronden en de symboliek waar de film van doordrenkt is. 21 minuten is veruit te weinig om een dergelijk omvangrijke brok informatie te vatten en mijn vrees is dat deze documentaire slechts een dwarsdoorsnede is van een veel grotere documentaire die pas binnen een paar jaar het levenslicht zal zien en waarvoor we allemaal weer eens opnieuw in onze zak mogen duiken om te doubledippen. The Intergalactic Visual Effects (7:11) is een veeleer promotioneel aandoende featurette waarin castinterviews worden vermengd met een selectie van de spectaculairste special effects-shots, duidelijk met de bedoeling volk naar de bioscoop te lokken. Er volgen 5 verwijderde en uitgebreide scènes (met optioneel commentaar door James Gunn) (4:22) waarin de visuele effecten nog niet gefinaliseerd zijn. Aangezien de flow van de film nagenoeg perfect is zoals die is lijkt het me dat deze niet dadelijk veel aan het verhaal toevoegen en de exclusie gerechtvaardigd was. De Marvelfans krijgen in een sneak peek Exclusive Look at Marvel's Avengers: Age of Ultron (2:27) alvast een voorsmaakje van wat Marvel voor hen in 2015 in petto heeft: een Avengers-sequel waarin Scarlet Witch en Quicksilver hun opwachting zullen maken. Ik ben geen fan van een gag reel (3:54) en ook deze doet de film meer kwaad dan goed. De disk opent natuurlijk met verplicht te bekijken cross-promotionele trailers, één voor Captain America: The Winter Soldier en eentje voor een computerspelletje.
 
 

 
CONCLUSIE
Met Guardians Of The Galaxy verzet regisseur James Gunn duidelijk de bakens van de superheldenverfilmingen. Alhoewel de film essentieel dezelfde clichés bevat als elke andere film uit het genre is de manier waarop hij het geheel heeft uitgewerkt een oefening in virtuositeit die allicht ook enkele sceptici over de streep zal trekken omwille van de nagenoeg perfecte uitwerking. Kortom: een filmoverzicht over 2014 is per definitie incompleet zonder de Guardians. De bonussectie breekt geen potten maar de technische afwerking van deze Blu-ray is, om het met een term uit de ruimtevaart te zeggen, stellar.coverStudio: Disney

Regie: James Gunn
Met: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Christopher Fairbank

Film:
10/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418449742


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Kazachs Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Russisch, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar met regisseur James Gunn
• Documentaire "Guide to the Galaxy with James Gunn"
• Documentaire "The Intergalactic Visual Effects"
• 5 verwijderde en uitgebreide scènes (met optioneel commentaar door James Gunn)
• Sneak peek "Exclusive Look at Marvel's Avengers: Age of Ultron"
• Gag Reel
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij