:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAINT LAURENT
SAINT LAURENT
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-04-01
FILM
Tijdens de Algerijnse oorlog (1954-1962) wordt de jonge Yves Saint Laurent in dienst geroepen, maar na 20 dagen afgevoerd naar een psychiatrisch ziekenhuis wegens een zenuwinzinking. Mede daardoor wordt hij door het modehuis Dior ontslagen. Z’n partner Pierre Bergé besluit om samen een modehuis op te richten, want de combinatie van zijn zakelijk inzicht en Yves’ creatieve geest, moet tot een succesvolle formule leiden, en dat gebeurt ook. Maar al na enkele jaren blijkt dat Yves Saint Laurent, schuchter en gemakkelijk depressief, het moeilijk heeft om het helse tempo van lente-, zomer- en herfstcollecties te volgen. De Amerikaanse investeerders stellen moeilijke vragen, zien het nut niet van haute couture, terwijl met pret-à-porter (confectie) zo veel meer geld kan worden verdiend, etc. Pierre Bergé geeft evenwel geen millimeter toe, want hij beseft dat YSL een gouden merknaam is, waarmee hij de wereld kan veroveren en ook die droom wordt uiteindelijk werkelijkheid. En om de stress te counteren en z’n creativiteit te stimuleren, stort Yves Saint Laurent zich in de wereld van drugs en alcohol en zoekt hij het gezelschap van andere mannen op...

 

Mocht u een biografisch portret verwachten over de Franse modegod, dan bent u aan het verkeerde adres, want regisseur Bertand Bonello beperkt z’n aandacht tot de periode 1965-1977, een belangrijk moment in het leven van Yves Saint Laurent, want precies dan valt hij opnieuw ten prooi aan depressie en komt het voortbestaan van het voorzichtig opgebouwd imperium in gevaar. Dat de zaak niet failliet gaat, komt bijna helemaal op het conto van zijn minnaar Pierre Bergé, die hem naar Marokko stuurt, waar hij in alle rust een nieuwe collectie kan voorbereiden. Ondertussen wordt alles op alles gezet om de merknaam YSL internationale bekendheid te geven en het risico te spreiden door een parfumlijn te ontwikkelen, een handtassencollectie te ontwerpen en de Amerikaanse markt te veroveren met zowel haute couture als goedkopere confectie.

 

Regisseur Bertrand Bonello maakt een controversieel portret over Yves Saint Laurent en bijgevolg heeft hij niet op de goedkeuring van Pierre Bergé mogen rekenen én werd hem de toegang tot privédocumenten en ander belangrijk materiaal geweigerd. Je kan je voorstellen dat niet iedereen gelukkig is met het beeld dat Bonello ophangt van Saint Laurent als een promiscue en aan medicijnen verslaafde man, maar de regisseur houdt zich wellicht in voldoende mate aan de realiteit waardoor een juridisch dispuut met Bergé is voorkomen. Bergé zelf heeft trouwens geen reden tot klagen, want hij komt uit deze film te voorschijn als de man die op elk moment het zakenimperium uit de gevarenzone houdt en Yves Saint Laurent ook altijd verdedigt in de ellenlange discussies met de Amerikaanse investeerders.

 

De documentaire duurt ruim 2 uur, maar als gevolg van het hoge verteltempo en de waterval van anekdotes, vliegt Saint Laurent voorbij. De enige scène die niet helemaal bevredigt is de vergadering van Pierre Bergé met de Amerikaanse investeerder over de te volgen koers op de Amerikaanse markt én de toekomst van de merknaam YSL (die Bergé wil reserveren voor de haute couture). Voor de rest is deze film zeer onderhoudend en interessant. Gaspard Ulliel (Paris Je T'aime, 2006; Un Long Dimanche De Fiancailles, 2003) brengt een verdedigbare interpretatie van het hoofdpersonage, zonder dat hij vervalt in pure imitatie, en Jérémie Renier (Un Amour À Taire, 2005; Nue Propriété, 2006) is zonder meer een uitstekende Pierre Bergé.

 
BEELD EN GELUID
In een film over de modewereld verwacht je perfecte en veelzijdige kleuren en die krijg je als kijker ook te zien. En dankzij de verschillende locaties (in Parijs en Marokko, het atelier, de privéwoning van Saint Laurent en de nachtclubs) is er sprake van een zeer divers palet, soms hard, ander keren zacht en zijig. De scherpte is optimaal en de transfer is uitstekend uitgevoerd. Het geluid staat in 5.1 en de soundtrack levert goede ondersteuning.
 
EXTRA’S
In het Interview met Regisseur & Cast komen de regisseur, de producer en de hoofdacteurs aan het woord, die vertellen over de personages en de keuze om de film te beperken tot de periode 1965-1977. Er wordt ook aandacht besteed aan de casting van de hoofdpersonages en het production design.

 
CONCLUSIE
Een biografisch portret is Saint Laurent niet, want dan bent u beter af met de documentaire Yves Saint Laurent: L’Amour Fou (2010) van regisseur Pierre Thoretton. In Saint Laurent belicht regisseur Berrand Bonello een sleutelperiode uit de carrière en het leven van de modekoning, en hij toont de kwetsbare kant van het karakter en de persoonlijkheid van de Franse modeontwerper. Het portret is niet altijd even fraai, maar schijnbaar wel realistisch.cover
Studio: Cinéart

Regie: Bertrand Bonello
Met: Gaspard Ulliel, Jérémie Renier, Louis Garrel, Léa Seydoux, Amira Casar, Aymeline Valade, Helmut Berger, Micha Lescot, Valeria Bruni Tedeschi

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414939885112


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interview met Regisseur & Cast

Andere recente releases van deze maatschappij