:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COTTON CLUB, THE
COTTON CLUB, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-07-02
FILM
The Cotton Club
speelt zich af in de jaren 20 en 30 in New York City, waar Ierse, Joodse en Italiaanse maffiabendes op de vuist gaan om hun aandeel in de lucratieve, illegale alcohol- en drugshandel te bewaren of uit te breiden en de loterijen en het illegale gokken in handen te krijgen. Er vallen gewonden en doden en de Cotton Club, de chique nachtclub in hartje Harlem, waar een publiek van blanke gasten de beste zwarte acteurs en actrices van Amerika aan het werk kan zien, is een van de plekken waar de belangrijke beslissingen worden genomen en de ruzies beslecht. Eigenaar Owney Madden (Bob Hoskins) en z’n sidekick Frenchy Demange (Fred Gwynne) houden er de touwtjes in handen en de kleine dikke Ier laat niet toe dat het tot een oorlog komt tussen Italianen en joden in Harlem. Er is plaats voor iedereen en de zaken gaan uitstekend, zegt hij, en dus dwingt hij de opponenten desnoods om de vredespijp te roken op z’n kantoor, de duiventil op het dak van de Cotton Club.

 

De hele gang van zaken wordt opgehangen aan twee liefdesaffaires, waardoor een indruk wordt gegeven van de raciale verdeeldheid in Amerika in de jaren 20 en 30 én de manier waarop de maffia mensen aan zich probeerde te binden. De jonge muzikant Dixie Dwyer (Richard Gere) leren we kennen als hij bijna toevallig in een club het leven redt van gangster Dutch Schultz (James Remar). Die is onder de indruk en engageert de jongeman als pianist op een privéfeestje. Daar leert Dwyer de aantrekkelijk zangeres Vera Cicero (Diane Lane) kennen, een protegé van Schultz en een jonge vrouw met ambitie, want zij is tot alles bereid als het doel maar wordt bereikt: een eigen nachtclub in Harlem. Dat ze meteen op Dwyer verliefd zou worden, dat had ze evenwel niet ingecalculeerd. Sandman Williams (Gregory Hines) is een zwarte tapdanser die ervan droomt in de Cotton Club op te kunnen treden, waarin hij ook slaagt en er verliefd wordt op de zangeres/danseres Lila Rose Oliver (Lonette McKee), een mulattin die blank genoeg is om in de wereld van de blanken te functioneren, maar die daarvoor een hoge prijs betaalt.

 

Maar dat geldt ook voor Dwyer die door Dutch Schulz in dienst wordt genomen als chauffeur en waakhond van diens protegé Vera Cicero, en die pas veel later met de steun van Cotton Club-baas Owney Madden naar Hollywood zal verkassen en er een succesrijk acteur wordt, waardoor hij als een ster naar New York terugkeert. Vera Cicero heeft ondertussen haar doel bereikt, maar ze is ook veel meer het privébezit van Dutch Schulz geworden en als die haar ervan verdenkt een geheime relatie met Dwyer te hebben, komt niet haar, maar Dwyers leven in gevaar. Ondertussen probeert tapdanser Sandman Williams – hij is ondertussen uitgegroeid tot de grote ster van de Cotton Club – nog altijd om Lila Rose tot een relatie te bewegen, maar die vreest voor haar carrière, want als bekend wordt dat ze eigenlijk van gemengd bloed is, kan ze onderaan de ladder opnieuw beginnen. Voorwaar geen leuk vooruitzicht.

 

Ondanks de geruchten over een dreigend faillissement, de negatieve publiciteit en de al dan niet verzonnen verhaaltjes over gevechten op de set en misverstanden tussen castleden en de regisseur, maakte Francis Ford Coppola van Cotton Club een prachtig kostuumdrama. De verhaallijnen zijn misschien niet altijd even sterk en overtuigend, de manier waarop de regisseur de periode laat herleven, inclusief de toenmalige muziek en toneelacts, het is zonder meer subliem. Bovendien is zeer veel zorg besteed aan de karakters in de film, waardoor je als kijker zeer dicht bij de dramatische ontwikkelingen betrokken raakt. In Cotton Club wordt trouwens op hoog niveau geacteerd en dat is uiteraard ook leuk meegenomen, maar van een uitgelezen cast verwacht je ook niets anders. Richard Gere (Rhapsody In August, 1991; I’m Not There, 2007) is perfect gecast als de goeduitziende muzikant Dixie Dwyer, die z’n principes niet gauw opgeeft, en de acteur kan zelfs z’n muzikale kwaliteiten botvieren in deze film. De in 2003 overleden acteur Gregory Hines (White Nights, 1985) speelt de fenomenale rol van tapdanser Sandman Williams en je zou geloven dat hij een professionele danser uit de jaren 20 is. In een kleine rol ziet u een nog vrij jonge Nicolas Cage (als de broer van Dixie Dwyer), en een rustig acterende Diane Lane (Vera Cicero) in een visueel zeer aantrekkelijke rol. We herkenden hem nauwelijks, maar James Remar (voor altijd de vader van Dexter) speelt de rol van de gestreste angsthaas Dutch Schulz. Fred Gwynne (Ironweed, 1987) is op zijn beurt perfect gecast als de tweede man in de Cotton Club, en eerlijk is eerlijk: Bob Hoskins (Made In Dagenham, 2010; Mona Lisa, 1986) is zonder meer perfect als de spin in het centrum van het web: lief, charmant, dreigend en als het moet levensgevaarlijk en brullend als een leeuw.

 
BEELD EN GELUID
Ondanks het feit dat deze film 30 jaar oud is, is hij qua beeldkwaliteit nog altijd perfect met volle en prachtige kleuren die goed tot hun recht komen in het tot in de kleinste details gereconstrueerde decor van de originele Cotton Club en in de prachtige toiletten van de vrouwelijke hoofdfiguur en de danseressen in de club. In de handen van Francis Ford Coppola wordt Cotton Club niet minder dan een feest voor het oog en het is dan ook een zegen dat de versie op deze dvd al die schoonheid bevat. De muziek is van de hand van John Barry, die de originele muziekfragmenten met eigen composities verrijkt heeft zonder dat er sprake is van een stijlbreuk. Jammer genoeg is de film destijds in stereo opgenomen en heeft men besloten om de geluidsband geen upgrade te geven voor de dvd-release, een keuze die verdedigbaar is.

 
EXTRA’S
De Originele Bioscooptrailer.


 
CONCLUSIE
Naar Cotton Club kijkt u vooral voor de prachtige decors en de zo goed als perfecte acteerprestaties, want wat u inhoudelijk te zien krijgt, heeft u ondertussen ook al in Boardwalk Empire (2010-2013) uitgebreid kunnen bekijken. Maar Cotton Club blijft een bekijkbare, zij het niet echt meesterlijke Coppola-film.cover
Studio: Universal

Regie: Francis Ford Coppola
Met: Richard Gere, Gregory Himes, Diane Lane, LonetteMcKee, Bob Hoskins, James Remar, Nicolas Cage, Allen Garfield, Fred Gwynne

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582234495


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij