:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK II - THE WRATH OF KHAN
STAR TREK II - THE WRATH OF KHAN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-02-02
FILM
Drie jaar na The Motion Picture, de eerste Star Trek speelfilm die wat ons betreft een beetje onderschat werd, mag de bemanning van de Enterprise opnieuw opdraven, dit maal onder een regie van Nicholas Meyer, een nieuwkomer in het Star Trek universum. De man had tot dusver één film op zijn palmares staan en was zeker geen Trekkie. Doch heeft zijn stijl en aanpak gezorgd voor een uiterst vermakelijke en spannende film, één van de betere zoniet de beste uit de reeks met de originele Enterprise crew, en zeer toegankelijk voor niet kenners van de series. Kirk en de zijnen gaan de strijd aan met een zekere Khan (schitterend vertolkt door Ricardo Montalban), een intelligente doch aartsgevaarlijk individu. Khan is het resultaat van een experiment waarbij mensen genetisch gemanipuleerd werden. In een vorig leven werd hij door Kirk (William Shatner) gevangen genomen en naar een verlaten planeet verbannen. Khan’s vrouw stierf een gruwelijke dood en nu wil hij Kirk de rekening presenteren. Wanneer de USS Reliant in opdracht van het onderzoekscentrum Regula 1 een planeet onderzoekt om de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek te testen, beseffen ze niet dat deze planeer bewoond is. De op wraak beluste Khan en zijn bende gijzelen de crew van de Reliant en zenden een vals bericht naar de USS Enterprise die terstond ter hulp snelt…


BEELD EN GELUID
Beeld- en geluidskwaliteit zijn ondanks de ouderdom van het materiaal best bevredigend te noemen. Het 2.35:1 anamorfische beeldformaat is behoorlijk goed al zijn er enerzijds wel een aantal scènes die kwalitatief minder goed ogen vanwege de aanwezigheid van grain en kleine printbeschadigingen. Anderzijds heb je scènes die met dergelijke minpunten dan weer niet te kampen hebben. Heel af en toe merk je wel dat een bepaald shot niet helemaal scherp oogt, en tijdens één scène verspringt het beeld een fractie van een seconde (en dat is niet tijdens de layer change). De Dolby Digital 5.1-track klinkt meer dan behoorlijk, waarbij alle kanalen ruim aan bod komen waar van toepassing. Heel af en toe klinken de dialogen wat scherp en hol, gelukkig hebben wij dat in slechts een handvol scènes kunnen vaststellen.


EXTRA’S
Elke Star Trek film zou een waardige behandeling krijgen op dvd en met deze tweede film uit de reeks komt Paramount haar belofte nog steeds na. Net als bij The Motion Picture krijgen we hier op het eerste schijfje een informatieve audiocommentaar van de regisseur. Nicholas Meyer praat moeiteloos een track vol en verschaft de kijker een heleboel interessante feiten over de productie van de film. Dé Star Trek specialist en kenner bij uitstek Michael Okuda deelt zijn onmetelijke kennis via een tesktcommentaar. Hij licht onder meer de scènes toe die in deze director’s cut aangepast zijn ten opzichte van de oorspronkelijke bioscooprelease. Captain’s Log (27 min.) is een boeiende documentaire waarin cast en crew terugblikken op de productie en waarin Shatner duidelijk maakt dat hij niet op de hoogte was van een mogelijke terugkeer van Spock in een volgende film. Designing Khan (24 min.) toont het ontwerp van de verschillende decors, de creatie van de ruimteschepen en de kostuums van de Star Trek bemanning en Khan’s bende. Visual Effects (18 min) handelt zoals de titel al doet vermoeden over de speciale effecten die in de film gebruikt werden. Twintig jaar geleden bleek het niet zo vanzelfsprekend om deze effecten te creëren, maar toch is men er in geslaagd enkele baanbrekende effecten in scène te gieten. Greg Cox en Julie Ecklar, Star Trek fans van het eerste uur en auteurs van fictieverhalen, vertellen in The Star Trek Universe (29 min.) over hun hobby die uitgroeide tot een full-time job. In 1982 werden voor de promotie van de film enkele interviews (11 min.) opgenomen met William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelly en Ricardo Montalban. De heren vertellen wat over hun personage en het succes van Star Trek. Tenslotte vinden we nog storyboard tekeningen terug voor 13 scènes uit de film en een bioscooptrailer.


CONCLUSIE
Star Trek II The Wrath Of Khan is zonder twijfel één van de betere films uit de serie en koppelt actie, humor, spanning en drama moeiteloos aan elkaar. Ontspannend entertainment dus, niet enkel voor de Star Trek fans, maar van harte aan te bevelen aan elke filmliefhebber. De technische presentatie op dvd is goed rekening houdend met de ouderdom van het materiaal. De interessante extra’s zorgen voor de kers op de taart.


cover
Studio: Paramount

Regie: Nicholas Meyer
Met: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Nichelle Nichols, Ricardo Montalban, Kirstie Alley

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557006


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Audiocommentaar
• Tekstcommentaar
• Captain’s Log
• Designing Khan
• Visual Effects,
• The Star Trek Universe
• Original Interviews
• Storyboard Archives
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij