:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WELCOME TO ME
WELCOME TO ME
Bespreking door: Michael2 - Geplaatst op: 2015-09-11
FILM
Borderline personality disorder oftewel BPD is waar Alice Klieg (Kristen Wiig) mee door het leven moet, waardoor ze onder andere emotioneel labiel en impulsief blijkt te zijn, wat dus absoluut geen lachertje is. Daar komt nog bij dat ze besloten heeft om te stoppen met haar medicatie, wat een grote impact heeft op zowel haarzelf als op haar omgeving. Het geluk laat haar echter niet volledig in de steek, want dankzij de loterij wint ze maar eventjes 86 miljoen dollar. Dat rijkdom en BPD niet de perfecte combinatie zijn, wordt al snel duidelijk als ze beslist om in een casino in Las Vegas te gaan wonen. Ook haar psychiater Daryl Moffet (Tim Robbins) wordt meteen duidelijk gemaakt dat ze zijn hulp niet meer nodig heeft, aangezien ze nu toch geen aanspraak meer kan maken op een uitkering. Zowel haar beste vriendin Gina (Linda Cardellini) als haar ex Ted (Alan Tudyk) en haar ouders proberen haar nog wat te begeleiden en te beschermen tegen zichzelf, maar dat blijkt al gauw tevergeefs.
als Alice en Gina samen naar een studio-opname van een tv-show gaan, komt Alice op zeker moment in de schijnwerpers te staan. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om alle aandacht op te eisen, waardoor Gabe Ruskin (Wes Bentley) de controle verliest over zijn eigen liveshow. Samen met zijn broer Rich (James Marsden) bezit hij de zender en die ziet wel mogelijkheden met Alice. Zodra  ze een gesprek heeft met de twee broers, wordt het duidelijk dat ze heel graag een talkshow wil presenteren, net zoals haar groot idool Oprah Winfrey, maar dan wel een wekelijkse show die twee uur duurt en alleen over haar gaat. Ze schrijft direct een cheque van 15 miljoen dollar uit aan Rich om dit project te verwezenlijken. Niemand van het team vindt het een goed idee, maar omdat de studio in financiële nood zit, twijfelt Rich niet en geeft hij Alice vrij spel. Met andere woorden, geld opent alle deuren. Als dat maar goed komt.

Welcome To Me
kan moeilijk kiezen tussen drama en zwarte komedie, waardoor het resultaat vis noch vlees is en dus in geen van beide genres kan uitblinken. Als je niemand kent die BPD heeft, is het enorm moeilijk om je te verplaatsen in Alices positie. Haar manier van denken en handelen is zo absurd en abstract dat je amper kan meeleven met het personage. Natuurlijk is het erg dat ze lijdt aan BPD, en daar zal je als kijker dan ook empathie voor hebben, maar omdat haar wereld zover van de jouwe staat, zal je op geen enkel moment meegezogen worden in de film. Het verhaal eist dat nochtans wel, want een miljonair met BPD die een tv-show mag maken, leidt op zijn zachtst gezegd tot speciale taferelen. Of wat dacht u bijvoorbeeld van gehakttaarten bakken, reconstructies van persoonlijke trauma’s en het castreren van honden, live op televisie? Inderdaad, waarschijnlijk net hetzelfde wat ik erover denk, met gefronste wenkbrauwen tot gevolg.
Helaas wordt dit allemaal niet grappig genoeg gebracht, maar bijna eerder bloedernstig, wat het voor Alice ook wel is, maar bij de kijker een eerder awkward gevoel opwekt. Af en toe passeert er daadwerkelijk iets grappigs, maar die momenten zullen hoogstens voor een glimlach zorgen.
Kirsten Wigg (Her, The Secret Life Of Walter Mitty) brengt het er alleszins goed vanaf, want zo’n rol spelen lijkt me toch geen evidentie. Ze wordt goed ondersteund door een cast met een paar bekende namen zoals Tim Robbins (Mystic River, Arlington Road) en James Marsden (X-Men, The Loft), maar het feit blijft dat dit een alternatieve film is waarvoor je je moet kunnen openstellen.

BEELD EN GELUID
Hier valt weinig bijzonders over te zeggen. Zodra de film begint, is er wat detailverlies en ruis omdat de actie zich op dat moment afspeelt in Alices donkere appartement. Bijna al de andere scènes zijn overdag of in de studio gefilmd, en dan komt de knotsgekke show mooi tot zijn recht met een leuk kleurenpalet en duidelijke details. Het geluid is vanwege het genre onopvallend, maar de dialogen zijn helder en duidelijk verstaanbaar.
EXTRA’S

Geen.

CONCLUSIE
Mensen die al te maken hebben gehad met BPD, zullen misschien bepaalde situaties herkennen waardoor ze zich beter kunnen inleven. Bij mij was dat alleszins niet het geval. De film en de personages lieten mij eigenlijk koud, alhoewel ik op het einde toch een traantje moest wegpinken. Hmm, over emotioneel labiel gesproken!cover
Studio: Universal

Regie: Shira Piven
Met: Kristen Wiig, Wes Bentley, Tim Robbins, James Marsden, Joan Cusack, Linda Cardellini, Jennifer Jason Leigh, Alan Tudyk

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
AL

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083032265


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij