:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOTHAM - SEIZOEN 3
GOTHAM - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-10-20
SERIE
Als u al dacht dat u in het tweede seizoen van Gotham alles gezien had: denk dan nog maar eens na, want het kan nog behoorlijk gekker! Voor wie niet mee is: Gotham vertelt het origineverhaal van Batman/Bruce Wayne (David Mazouz), die in deze reeks nog een jonge snotneus is die nog aan de rokken van zijn butler hangt, maar dan vanuit het standpunt van agent Jim Gordon (Ben McKenzie), de last good cop in town. Jim wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen zijn neiging om alles volgens het boekje te doen en zijn gevoel voor rechtvaardigheid, dat met dat eerste meer dan eens in strijd is. Gotham verlaat in dit derde seizoen een beetje het donkerdere pad dat Christopher Nolan voorstond, en neigt een beetje meer naar het universum van Tim Burton, wat niet noodzakelijk een goeie zet is. De scenaristen verwachten van het publiek soms zéér veel rekbaarheid, onder meer wanneer ze een Bruce Wayne-kloon naar voor schuiven, of Penguin blijkbaar na de zoveelste moordaanslag meer levens blijkt te hebben dan een kat.

 


Fans van het Batmanverse kunnen zich echter verheugen op flink van achtergrondverhaal voorziene origin stories van onder meer Poison Ivy en Catwoman, alsook een eerste blik op Ra's al Ghul (Alexander Siddig). Ook biedt deze reeks meer dan eender welk Batman-epos uitdieping van de personages, gemengd met een flinke portie gore - er wordt niet op een onthoofding meer of minder gekeken. Naast Robin Lord Taylor als de sociopathische Penguin komt ook Cory Michael Smith, die in dit derde seizoen definitief transformeert tot The Riddler, meer op het voorplan. Eén en ander gaat weliswaar gepaard met een klein beetje (zeg maar heel veel) overacting. Ook een nieuwkomer als Benedict Samuel, die de Mad Hatter gestalte geeft, is in datzelfde bedje een beetje ziek. Gotham blijft echter een productie die weet te boeien, alhoewel de reeks iets te nadrukkelijk voor greenscreen is geschoten en daarmee ook wat Sin City-trekjes begint te vertonen.

 AFLEVERINGEN

Ook dit derde seizoen is opgesplitst in twee kleinere deelseizoenen, met een mid season break er tussenin.
 
Mad City
Met het uit elkaar vallen van de faciliteit Indian Hill, waar de knettergekke dokter Strange (BD Wong) experimenten uitvoerde op gevangenen, worden de straten van Gotham overspoeld door een bende gekken die allemaal over de één of andere speciale gaven beschikken. Jim Gordon, die gebroken heeft met de liefde van zijn leven, dokter Lee Thompkins (Morena Baccarin), heeft ontslag genomen bij het GCPD en verdient nu zijn kost als premiejager: er is namelijk een beloning uitgeloofd van 5000 dollar per uit Indian Hill ontsnapte die kan worden ingerekend. De grote vis, Fish Mooney (Jada Pinkett-Smith), blijft nog buiten schot, alhoewel er een prijs van één miljoen op haar hoofd staat. Jim moet toezien hoe Lee zich verlooft met Mario (James Carpinello), de zoon van gepensioneerde mafiabaas Carmine Falcone (John Doman), maar hij krijgt wel enkele avances van journaliste Valerie Vale (Jamie Chung), die in Jim blijkbaar méér ziet dan een interessante nieuwsbron.

 


De chaos in Gotham is echter compleet, en burgemeester Aubrey James (Richard Kind) wordt uitgedaagd door niemand minder dan Oswald Cobblepot (Robin Lord Taylor). De ex-misdaadbaas Penguin meent dat hij een goede tegenkandidaat voor het burgemeesterschap is, omdat hij als ex-crimineel weet hoe hij de straten van Gotham weer kan schoonvegen. Bovendien heeft hij de steun van het publiek, waardoor hij de verkiezingen wint. Eén van zijn eerste beleidsdaden is zijn vroegere kompaan Edward Nygma (Cory Michael Smith), die in het gekkenhuis van Arkham opgesloten zit wegens de moord op Kristin Kringle en een agent, genezen te laten verklaren, en Nygma wordt bevorderd tot Cobblepots campagneleider. Nygma valt voor de charmes van een bibliothecaresse, Isabella (Chelsea Spack), die als twee druppels water op Kristin lijkt, en meent dat het leven hem een tweede kans heeft geboden. Oswald is echter ook op een bizarre manier verliefd op hem, en als die de remmen van Isabella's wagen doorknipt en het meisje onder een trein terecht komt, gaat Edward een verbond aan met Barbara Kean (Erin Richards) en Tabitha Galavan (Jessica Lucas) om het rijk van de Penguin ten val te brengen...

 


Het grootste gevaar dreigt echter wanneer goochelaar/hypnotiseur Jervis Tetch (Benedict Samuel) ten tonele verschijnt. Tetch neemt Jim Gordon onder de arm om zijn verdwenen zus Alice (Naian González Norvind) op te sporen, die ook gevangen zat in Indian Hill. Alice heeft een afwijking waardoor mensen in contact met haar bloed gek worden, en ze is als de dood voor haar broer, die haar bloed wil aftappen om er een wapen van te maken. Onder meer politiecommissaris Nathaniel Barnes (Michael Chiklis) wordt met het bloed besmet, en ondanks zijn onkreukbare imago gaat hij 's nachts de baan op als The Executioner, waarbij hij tegelijkertijd rechter, jury en beul speelt voor diegenen die door de mazen van het juridische net zijn geslibberd. Jim neemt opnieuw dienst bij de politie van Gotham, maar wanneer blijkt dat Barnes hem niet voor zijn karretje kan spannen, staat Jim plots nummer één op zijn kill list.

 


Bruce Wayne heeft ondervonden dat Wayne Enterprises van binnenuit geïnfiltreerd is door een organisatie die zich de Court of Owls noemt. Hij maakt een wankele afspraak met de machthebbers om zich niet met de gangen van de Court te bemoeien, en in ruil mag hij aan het hoofd van het bedrijf blijven staan. Hij spendeert zijn tijd dan ook met uit te zoeken of hij op gebied van persoonlijke relaties nu al dan niet een stap verder moet gaan met Selina Kyle (Camren Bicondova). Selina maakt zich echter vooral ongerust over de verdwijning van Ivy Pepper (Clare Foley), die achtervolgd werd door de bende van Fish Mooney. Nadat ze vluchtig is aangeraakt door één van de mutanten die als wapen mensen door aanraking kan laten sterven door ouderdom, is Ivy plotsklaps een volwassen en verleidelijke vrouw (Maggie Geha) geworden, die haar charmes gebruikt om diefstallen te kunnen plegen. Eén van die diefstallen betreft echter een belangrijke sleutel waar de Court of Owls naar op zoek is. Ook duikt plots de lang verloren gewaande moeder van Selina (Ivana Milicevic) op, die diep in de miserie zit en Alfred (Sean Pertwee) rond haar vinger tracht te winden.

 


En alsof er nog niet genoeg rampspoed over Gotham werd afgeroepen, staat er ook nog een sekte op van volgelingen van wijlen Jerome Valeska (Cameron Monaghan), die hun hoop gevestigd hebben op lijkhuisbewaker Dwight Pollock (David Dastmalchian). Dwight werkt aan een machine die doden weer tot leven kan wekken, en zijn grote ambitie is het om de voormalige leider van de Maniax! weer tot leven te wekken. Daarbij geraakt Jerome wel voor de rest van zijn leven verminkt in zijn aangezicht, waardoor hij zich moet wenden tot een laag make-up... een beetje zoals een joker uit het kaartspel (hint hint wink wink nudge nudge).

 


Heroes Rise
Jim krijgt bezoek van zijn oom Frank (James Remar), van wie hij vervreemd is. Die vertelt hem dat de bizarre omstandigheden waarin Jims vader is omgekomen, in scène zijn gezet door het Court of Owls, en dat die plannen hebben om in Gotham tabula rasa te maken door een groot deel van de bevolking uit te moorden. Gotham gaat inderdaad gebukt onder chaos: Edward Nygma heeft burgemeester Cobblepot doodgeschoten, en wil dat de stad hem in de toekomst de Riddler noemt. Oswald heeft de schietpartij echter overleefd, en wordt door Ivy Pepper verzorgd tot hij weer onder de mensen kan komen. De Court heeft Bruce Wayne ontvoerd en ondergebracht in een Tibetaans klooster, waar een sjamaan (Raymond J. Barry) probeert Bruce te hersenspoelen onder het voorwendsel hem te willen verlossen van de pijn die hij nog voelt na de moord op zijn ouders. Intussen neemt een in Indian Hill ontwikkelde kloon de honneurs waar in Gotham, maar blijkbaar kan die zich toch niet voldoende als de echte Bruce gedragen om Alfred om de tuin te leiden. Jim heeft geen andere keuze dan in de Court te infiltreren om te trachten te weten te komen wat de leden van het geheime genootschap van plan zijn. Het blijkt dat ze het Alice Tetch-virus op de bevolking willen loslaten. Om hen te stoppen, moet Jim zware persoonlijke offers brengen, waaronder onherstelbare schade aan zijn relatie met Lee.

 


BEELD EN GELUID
Dit derde seizoen van Gotham ligt op technisch vlak volledig in de lijn van de vorige twee. Het Gotham-universum is duister, en veel van de actie mag letterlijk het daglicht niet zien, of wordt bedisseld in achterkamertjes zoals die van de Court of Owls. Gotham laat zich bekijken als een stripboek, soms hevig en ongenuanceerd maar altijd met veel oog voor visueel detail. De DTS-HD MA 5.1-track van deze televisieserie moet niet onderdoen voor menig bioscoopfilm, en biedt ruimtelijke ondersteuning als weer eens een bende freaks het kantoor van de Gotham City Police kort en klein komt slaan, of als een personage begint te hallucineren onder invloed van het verkeerde soort chemicaliën. Positief punt is dat de vertalingen beter zijn dan Warner ze in het verleden al eens heeft durven afleveren, alhoewel toch één of twee keer de ondertitels lijnrecht de gesproken dialoog tegenspreken.

 


EXTRA'S
Het bonusmateriaal is wat minder dan bij de vorige releases. Naast 12 verwijderde scènes (13:57) worden in Madness Rising: The New Villains of Gotham (10:00) onder meer de opkomst van Poison Ivy, de Mat Hatter en de Court of Owls tegen het licht gehouden. Gotham: 2016 Comic-Con Panel (28:22) is het jaarlijks verslag van de cast appearance op het stripfestival van San Diego, en Ben McKenzie's Directorial Debut" (2:20) toont ons hoe het hoofdpersonage het er vanaf heeft gebracht als regisseur van de aflevering These Delicate And Dark Obsessions. The Dark Within the Dark: The Court of Owls (12:02) brengt ons dan weer op de hoogte van wat de motieven zijn van deze schaduwregering van Gotham.

 


CONCLUSIE
Ik heb er geen flauw idee van hoe lang Gotham het kleine scherm zal sieren, maar meer en meer werken de scenaristen toe naar de opkomst van de jonge Batman en de genesis van zijn tegenstanders. Het stevige politiewerk van Gordon en Bullock schuift spijtig genoeg wat naar de achtergrond ten voordele van een wijde schare aan clowneske nevenfiguren. De Blu-ray staat boven elke verdenking.coverStudio: Warner

Regie: Danny Cannon, Rob Bailey, Eagle Egilsson, TJ Scott, Nathan Hope, Scott White, John Behring, Hanelle M. Culpepper, Olatunde Osunsanmi, Louis Shaw Milito, Ben McKenzie, Maja Vrvilo, Mark Tonderai, Nathan Hope
Met: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Morena Baccarin, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova, Cory Michael Smith, Jessica Lucas, Chris Chalk, Drew Powell, Maggie Geha, Benedict Samuel, Michael Chiklis, Leslie Hendrix

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016-2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
958 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
505188230985


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:

• 12 verwijderde scènes
• Documentaire "Madness Rising: The New Villains of Gotham"
• Documentaire "Gotham: 2016 Comic-Con Panel"
• Documentaire "Ben McKenzie's Directorial Debut"
• Documentaire "The Dark Within the Dark: The Court of Owls"


Andere recente releases van deze maatschappij