:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCANNERS
SCANNERS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-03-26
FILM
Er lopen enkele vele miljoenen mensen op deze aardkloot rond, 237 hiervan zijn scanners. Scanners zijn mensen met extreem krachtige telepathische gaven. Deze zijn in staat om de diepste gedachten van mensen te lezen en hen hun wil op te leggen. Darryl Revok (Michael Ironside), een gevaarlijke scanner, is de leider van een groep scanners die de macht over de wereld willen grijpen. Cameron Vale (Stephen Lack), een dakloze scanner, wordt van straat geplukt en krijgt de opdracht van dokter Paul Ruth (Patrick McGoohan) om te infiltreren in de groep van Darryl Revok.


Met deze Scanners brak de Canadese regisseur David Cronenberg in één klap wereldwijd door. De film is goed opgebouwd en bevat aanvaardbaar acteerwerk. De cast bevat buiten geliefd B-acteur Michael Ironside (Total Recall, Starship Troopers) en karakteracteur Patrick McGoohan (Braveheart, Escape From Alcatraz) geen echt grote namen. De film werd bij zijn release een internationaal succes en dat is voor een groot deel te danken aan de beruchte "exploderende hoofd"-scène. Die scène was voor zijn tijd dan ook extreem goed getrukeerd en de dag van vandaag ziet het er nog steeds erg goed (lees: realistisch) uit. Er werkten dan ook enkele zéér getalenteerde specialeffect-tovenaars mee aan Scanners. Wat dacht u van Stephan Dupuis (Jason X, Mrs. Doubtfire), Chris Wallas (Gremlins, The Fly) en Dick Smith (The Exorcist, Death Becomes Her). Scanners won bovendien een Saturn Award voor de beste make-up effecten op het prestigieuze Amerikaanse gala van de Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. Maar dat waren niet de enige prijzen die de film wegkaapte. Scanners was genomineerd voor maar liefst acht Genie Awards en won de prijs voor de beste film op het Fantasporto festival. De producenten zagen na het onverwachte succes wel brood in een sequel. Deze Scanners II: The New Order kwam er pas in ’91, in een regie van Christian Duguay (The Art Of War, Screamers). Deze was blijkbaar eveneens een hit want een jaar later was Scanner III: The Takeover een feit. Daarna volgden er nog de spin-off sequels Scanner Cop en Scanners Cop II (ook bekend als Scanners: The Showdown). En het succes van David Cronenberg’s origineel lijkt na al die jaren nog niet afgelopen, want de originele producent Pierre David en partner René Malo hebben een remake van diens horrorklassieker aangekondigd. Maar dat kan allemaal nog lang duren, dus tot dan doet deze Scanners a very fine job...


BEELD EN GELUID
Het 1.78:1 anamorfische beeld is over het algemeen redelijk scherp, met soms wat softe momenten. Contrast en zwartniveau zijn bevredigend, met een redelijk schaduwdetail. De gebruikte filmprint bevat wel wat kleine beschadigingen en vuiltjes. Edge-enhancement, digitale compressiefouten, enkele trillende beeldlijntjes en minieme filmgrain hebben we eveneens kunnen waarnemen. De kleuren zien er redelijk natuurlijk uit, maar doen wat gedateerd aan. We hebben de keuze uit een Engelse Dolby Digital 5.1-track en een Engelse Dolby Digital 2.0-track. De Engelse 5.1-track is een over het algemeen op de voorkanalen gericht geluidsspoor, met weinig richting en dynamiek. Het geheel klinkt wat scherp en gedateerd. Een middelmatige beeld- en geluidskwaliteit.


EXTRA’S
De enige echte extra die op deze schijf aanwezig is zijn wat pagina’s filmografieën van regisseur David Cronenberg (2 pag.) en acteurs Jennifer O’Neill (2 pag.), Stephen Lack (1 pag.) en Patrick McGoohan (1 pag.). Maar waar is in godsnaam de filmografie van acteur Michael Ironside? Tenslotte zijn er nog promotrailers aanwezig voor Slash, The Nest en Bowling For Columbine. Dit is nu één van die films die schreeuwt om een special edition! Met andere woorden een gemiste kans.


CONCLUSIE
De geslaagde horrorklassieker Scanners was een grote hit in ’81 en betekende de grote doorbraak voor regisseur David Cronenberg en acteur Michael Ironside. Het succes van de film werd verlengd met twee sequels in de vorm van Scanners II: The New Order (’91) en Scanners III: The Takeover (’92). Filmmaatschappij A-Film brengt de drie films nu uit in een mooie box, maar de films zijn ook apart te verkrijgen.


cover
Studio: A-Film

Regie: David Cronenberg
Met: Stephen Lack, Jennifer O’Neill, Michael Ironside, Patrick McGoohan

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777038291


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Filmografieën cast & crew,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij