:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GORILLAS IN THE MIST
GORILLAS IN THE MIST
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-03-27
FILM
Gorillas In The Mist is Michael Apted's bekroonde verfilming van de autobiografie van natuuractiviste Dian Fossey, op magistrale wijze vertolkt door Sigourney Weaver. Dian Fossey, van opleiding een gedragstherapeute voor gehandicapte kinderen, kan de paleo-antropoloog Louis Leakey (Iain Cuthbertson) overtuigen om haar op missie naar Afrika te sturen om de met uitsterven bedreigde berggorilla's te tellen. Nadat ze hals over kop moet vluchten voor de burgeroorlog in Kongo, belandt ze net over de grens, in Rwanda, waar ze samen met haar spoorzoeker Sembagare (John Omirah Miluwi) een nieuwe uitkijkpost bouwt. Door maanden geduld te oefenen kan Dian fysiek contact maken met de gorilla's, en dwingt ze de wereld via National Geographic, waar ze voor werkt, om het beeld dat men heeft van de gorilla's als fysieke bullebakken, bij te stellen. Dankzij het werk van fotograaf Bob Campbell (Bryan Brown), met wie ze ook een passionele relatie begint, vindt haar kruistocht voor het behoud van de gorilla internationaal weerklank. Op het terrein krijgt ze echter steeds vaker af te rekenen met stropers, die grof geld geboden krijgen voor gorilla-jachttroffeeën, en occasioneel proberen jongen te vangen om die naar Europese dierentuinen te verschepen, waarbij de rest van de apenfamilie vaak wordt gedood. De mythe dat ze een heks zou zijn, wordt door haarzelf nog eens extra in de verf gezet wanneer ze occasioneel gevangen stropers kan ondervragen. Wanneer haar lievelingsgorilla, Digit, door stropers wordt vermoord, is ze buiten zichzelf van woede, en begint meer en meer als alleenheerseres over haar onderzoekscentrum te regeren, daarbij de dunne lijn tussen verdriet en waanzin meermaals overschrijdend. Zelfs haar thesisstudenten zijn niet meer veilig voor haar. Uiteindelijk vindt ze op tweede kerstdag 1985 in vooralsnog onopgehelderde omstandigheden en op nogal brutale wijze de dood.

Dian Fossey heeft door haar martelaarschap een mythische status verworven, en alhoewel niet iedereen het eens was met haar (initieel academisch ongeschoolde) onderzoeksmethoden, heeft haar onderzoek toch maar de weg geëffend naar nieuwe visies over het sociale gedrag van de apen. Als we de overlevering mogen geloven was het werkelijke verhaal van haar leven nog een tikje extremer dan hier in de film wordt voorgehouden, maar door de band genomen is dit een weinig overgedramatiseerde en vrij accurate beschrijving van haar levenswandel, af en toe gelardeerd met wat humor van de eerder macabere soort. Het verhaal is nogal droog en to the point, maar ook in bepaalde details accuraat, zoals de anekdote dat ze zich had laten wijsmaken dat het absoluut noodzakelijk was dat ze haar appendix moest laten verwijderen vooraleer ze naar Afrika kon gaan werken, en dit ook daadwerkelijk had laten uitvoeren, alhoewel het een grap van doctor Leakey betrof. Afgezien van de mooie lokaties, de goede montage, en het ongemeen moeilijke werk dat men moet gehad hebben om alle scènes met de apen in te blikken, valt deze film vooral in positieve zin op door Sigourney Weavers ingetogen rolinvulling, zonder enige twijfel vooralsnog één van de betere momenten uit haar carrière. Genomineerd voor verschillende Oscars moest de film het uiteindelijk zonder stellen, maar kon toch twee Golden Globes binnenhalen, waaronder één voor de soundtrack van Maurice Jarre.

BEELD EN GELUID
De ouderdom van het bronmateriaal heeft op deze disc zijn sporen nagelaten, en vooral het beeld is alles behalve geheel vrij van fouten, voornamelijk in de vorm van grain en witte puntjes. Ook de scherpte laat in vele scènes te wensen over - zo moet het in een cruciale scène regenen, maar je kan het amper zien - en de kleuren zien er maar afgebleekt en somber uit. Ook de Dolby Digital 2.0-track is eerder bescheiden, en de dialoog klinkt er soms hol door. Van ruimtelijke effecten is er al helemaal geen sprake, maar de eerlijkheid dwingt ons te zeggen dat de synthesizer-muziek van Maurice Jarre in vergelijking met even oude films weinig last van vervorming heeft. De layer change is mooi tussen twee scènes geplaatst, en de ondertiteling is accuraat en niet te groot.

EXTRA'S
De hoeveelheid extra's op deze release is eerder bescheiden: we krijgen een featurette van een kleine tien minuten, gefilmd ten tijde van de release van deze prent, die wél van Nederlandse ondertiteling voorzien is. Verder nog welgeteld één (1!) pagina met wat voor cast en crew-informatie moet doorgaan, maar waar niets op staat wat we op de hoes ook al niet konden lezen, en een trailer.

CONCLUSIE
Gorilllas In The Mist heeft zo zijn gebreken, maar is vijftien jaar na zijn release inhoudelijk nog niet door de tand des tijds aangetast, wat ook al wat waard is. De film is een waardig eerbetoon aan het levenswerk van Fossey én een onderhoudende prent.


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Apted
Met: Sigourney Weaver, Bryan Brown, Julie Harris

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931118545


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Featurette
• Cast en Crew-informatie
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij