:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWISTER
TWISTER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-03-30
FILM
Twister zal nooit de geschiedenis ingaan als de film met de beste verhaallijn, de origineelste plotwendingen of door z'n oscargerichte acteerprestaties. Dit actievehikel zal echter de tand des tijds overleven door z'n fabuleus in beeld gebrachte CGI-orkanen en natuurlijk door... z'n vliegende koeien! Jo Harding (Helen Hunt), een fervent wetenschapper en stormjager, doet al het mogelijke om zo dicht mogelijk bij de gevaarlijkste orkanen ter wereld te komen. Samen met een paar collega's probeert ze een nieuw stuk hardware in het pad van de tornado's te plaatsen om op die manier informatie te verzamelen waardoor ze beter en accurater deze natuurrampen kan voorspellen. Haar jobtoewijding ging blijkbaar ten koste van haar huwelijk want Bill Harding (Bill Paxton), haar ex-man en collega komt al snel in beeld terwijl deze Jo opzoekt opdat ze de echtscheidingspapieren kan ondertekenen om hun mislukte huwelijk af te sluiten. Gelukkig genoeg zag regisseur De Bont al snel in dat hij met deze simpele plot en de verwoestende orkanen de toeschouwer jammer genoeg geen anderhalf uur kon boeien daarom bedacht hij algauw een subplot om het geheel toch een iets stabielere omgeving te bezorgen. Het is misschien wel dit subplot, bestaande uit een aantal rivaliserende stormjagers die Jo te snel willen af zijn om de geheimen achter de tornado's te achterhalen, die de film van een volledige ondergang redt. Wat er ook van aan is, op het moment dat de stormjagers oog in oog staan met de allesvernietigende tornado's vergeet je de magere film, zet je je verstand op nul en laat je je gewoon verbijsteren door het kunstmatige geweld dat op je afkomt.

BEELD EN GELUID
Het beeld was destijds bij de vorige uitgave reeds tot in de puntjes verzorgd en dat blijft bijgevolg ook zo op deze release. De kleuren zijn warm en gedetailleerd en van grain of artefacten is er weinig of geen sprake. Af en toe hadden we wel de indruk dat sommige overdagscènes iets te donker oogden maar dit was wellicht een bewuste keuze van de regisseur. Met z'n allen waren we benieuwd naar de meerwaarde van de toegevoegde DTS-track op deze 'special edition'. Met z'n bitrate van 768 kbps heeft hij niet de allerhoogste technische specificaties, maar het geluid mag er zijn! Wat wel gezegd moet is dat er soms een te groot verschil is tussen het extreem luide opnameniveau van de track tijdens de verwoestende orkanen dat fel in contrast staat met de veel te stille dialogen en de vele (soms storende) achtergrondmuziek. Verder geen kwaad woord over de track behalve dat de synchronisatie op een paar momenten de mist ingaat. Voor de rest: fasten your seatbelts ladies and gentlemen want dit is een 108-minuten durende rollercoaster van de meest extreme weersomstandigheden die ooit uw woonkamer teisterde. Rondvliegend puin, regen, water, wind en ijzel komt van alle kanten perfect gespreid op je af en tijdens de stormen is het geheel altijd even indrukwekkend. Het moment om veiligheidsgordels in uw salon te installeren is aangebroken want de DTS-twisters halen er u zonder moeite uit!

EXTRA'S
Jan de Bont wordt in z'n commentaarsfunctie bijgestaan door de man die de Twisters bij ILM in elkaar stak: Stefan Fangmeier. Je hoort dat beiden fier zijn op hun werk daar ze de track zonder problemen volpraten en zonder aarzelen ons voortdurend weten te vergasten op allerhande achtergrondinformatie over alle aspecten van de film en de special effects. Er zijn slechts enkele pauzes waarbij beide heren voor de zoveelste keer genieten van de film en waarbij ze af en toe een grappige anekdote vertellen. Ze lossen elkaar goed af zodat we kunnen spreken van een geslaagde commentaarstrack. De making of-featurette duurt zo'n 14 minuten en geeft ons voldoende achtergrondinformatie over de film zelf aangevuld met interviews van de hoofdacteurs en de regisseur. Ook wordt er stilgestaan bij de enorme impact van de speciale effecten in de film en hoe men deze voor elkaar kreeg. Je zal merken dat de cast en crew zich niet zo ver bevonden van de 'real thing'. Tijdens de opnames waren er namelijk niet ver van hen echte stormjagers bezig met hun werk, er was immers een echte tornado zijn ding aan het doen een paar kilometer bij hen vandaan. Anatomie van Twister duurt ongeveer negen minuten en legt uit hoe de tornado's in elkaar gestoken werden. Alles werd bedacht en gecreërd door George Lucas' z'n Industrial Light and Magic-studio. Verder is er nog een halfzachte muziekvideo aanwezig van de rockgroep Van Halen alsook een bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Jan De Bont's Twister gaat net iets verder dan de doordeweekse popcorn-blockbuster en zeker als je de indrukwekkende DTS-track opzet. Tijd om die vorige Twister-edities naar de tweedehandswinkel te brengen want naast het opgewaardeerde geluid krijgt u ook nog een mooie resem aan extra's voorgeschoteld. Een aanrader!


cover
Studio: Universal

Regie: Jan De Bont
Met: Bill Paxton, Helen Hunt, Cary Elwes, Jami Gertz

Film:
7/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190694927


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Making Of Twister,
• Anatomie van Twister,
• Muziekvideo,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij