:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VOLCANO
VOLCANO
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-03-30
FILM
Mike Roark (Tommy Lee Jones) is pas overgeplaatst van de rampenbestrijding in St. Louis, Mississippi, naar Los Angeles. Net wanneer hij een weekje thuis vrij heeft om met zijn dochter Kelly (Gaby Hoffmann) door te brengen, veroorzaakt een aardbeving heibel in Los Angeles. De bevolking wijst met de beschuldigende vinger naar de openbare vervoersmaatschappij, die onder de stad een tunnel bij aan het boren zijn. Wanneer enkele van de tunnelwerkers vreselijk verbrand van onder MacArthur Park worden vandaan gehaald, is Roark de enige die denkt dat de brandwonden niet door ontsnappende stoom, maar door wat anders moeten veroorzaakt zijn. Ten opzichte van zijn superieuren blijft hij echter roepen in de woestijn; een er in de haast bij gehaalde geologe, dr Amy Barnes (Anne Heche), bevestigt wel dat er merkwaardige natuurfenomenen aan de gang zjin, zoals de onmogelijk snelle opwarming van een nabijgelegen vijver. Wanneer ze samen met een collega, Rachel (Laurie Lathem), de tunnel afdaalt, wordt deze laatste door een wolk gegrepen, en kan Amy zich ternauwernood redden. Maar dan is de hel al losgebroken: vanuit nabijgelegen teerputten stroomt een onstuitbare massa lava door de straten van Los Angeles, alles op zijn weg vernietigend. Mike coördineert de hulp, en heeft een plan om met betonpijlers de lava af te dammen naar zee. Maar dat is minder gemakkelijk dan het lijkt, vooral wanneer iedereen bij hoogdringendheid de stad uit wil.


Met onze recente bespreking van Dante's Peak leek het ons eens interessant om de vergelijking te trekken met de reeds een tijdje op de markt zijnde Volcano, nu ook uitgebracht in het Big Deal-label van Fox. Rampen gebeuren per definitie altijd minstens per twee, en net zoals Armageddon tegelijkertijd met Deep Impact werd uitgebracht, werd in 1997 de release van Dante's Peak door Universal gecounterd door Volcano, met Men In Black-ster Tommy Lee Jones in de hoofdrol. Om één en ander nog spectaculairder te maken, werd gekozen om een vulkaan uit het niets te laten oprijzen in hartje L.A. En dat is meteen ook de achillespees van de film: het scenario is compleet, maar dan ook compleet, ongeloofwaardig, en de belabberde acteerprestaties (nu ja) van de verschillende castleden, die om ter meest dwaze smoel moeten trekken wanneer ze door de lava gegrepen worden, doet de zaak ook al geen goed.


Ook bulkt de film van valse heroïek, u weet wel, hondjes die zonodig ontzet moeten worden en heldhaftige brandweerlieden die, om een paar levens te redden, zonder een krimp te geven zichzelf gewillig laten verbranden. En de dialogen zijn zo steriel als een vers paar operatiehandschoenen. Tommy Lee Jones en Anne Heche blijven tenmidde van dit geweld wel overeind, maar niemand zal hen voor hun rol in Volcano blijvend herinneren, want hun bordkartonnen karakters lopen van de éne clichématige situatie in de andere. Wat eens te meer overblijft zijn de geweldige speciale effecten, die op zich niet alleen deze film een bestaansreden geven, maar tevens de enige bestaansreden vormen. Voorspelbaar als wat; Dante's Peak had een beter scenario en geloofwaardigere karakters, maar deze Volcano is dan weer meer action-packed, en het duurt hier geen halve film voordat er eindelijk wat schot in de zaak komt. Maar dat uitgerekend een vulkanologe zoals de collega van Anne Heche de gevaren van lava niet correct inschat, vervolgens spoorloos verdwijnt terwijl er al een half dozijn verbrande lijken zijn bovengehaald, en Heche zelf zonder schrammetje, behalve dan haar gekwetst ego, levend uit de afgrond kruipt, is toch te veel van het goede.


BEELD EN GELUID
Vreemd genoeg kon de Dolby Digital 5.1-track van deze release ons meer overtuigen van de DTS-track op Dante's Peak, wat nogmaals bewijst dat kwaliteit niet noodzakelijk evenredig hoeft te zijn met de gebruikte bitrate. Er wordt erg veel ambience-geluid door de achterkanalen gestuurd, de subwoofer wordt zeer agressief aangewend bij de talrijke explosies en instortingen, alsof men het tekort aan inhoud heeft willen vervangen door de vorm. Laat dus de bollen lava maar door de huiskamer vliegen, maar vraag je niet af hoe ze er komen. De beeldkwaliteit is aanvaardbaar, maar in spektakelscènes waarin je veel mensen en details moet onderscheiden, is de scherpte soms toch onvoldoende, en er zitten veel artefacts in de beelden. Ook zie je af en toe zeer goed welke scènes CGI-goochelarij zijn, en dat zou net niet mogen natuurlijk. De kleuren zijn vrij natuurlijk, en het zwartniveau is meer dan acceptabel.


EXTRA'S
De enige toegevoegde extra is een bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Volcano is te genieten wanneer men het verstand compleet op nul draait, en vooral niet begint na te denken over de strapatsen van Tommy Lee Jones en compagnie. De beeldkwaliteit is aanvaardbaar, de audio zelfs zeer goed, de extra's onbestaande. Voer voor liefhebbers.
cover
Studio: Fox

Regie: Mick Jackson
Met: Tommy Lee Jones, Anne Heche, Gaby Hoffmann, Don Cheadle, Keith David

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626000815


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij