:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST SHIP, THE - SEIZOEN 4
LAST SHIP, THE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-06-11
SERIE
Tom Chandler (Eric Dane) heeft na zijn traumatische ervaringen op het einde van seizoen 3 ontslag genomen, en is al zestien maanden van de radar verdwenen. De Nathan James staat nu onder het bevel van Mike Slattery (Adam Baldwin), en alhoewel de Rode Griep bedwongen lijkt, is een variant ervan, de Rode Roest, overgeslagen op zowat alle planten ter wereld, waardoor, zelfs met een aarde met nog maar 1 miljard mensen op, hongersnood dreigt. Er is echter nog hoop: één welbepaald Afrikaans palmzaad blijkt resistent te zijn tegen de Rode Roest, en wetenschappers zouden er normaal gezien moeten in slagen om een vaccin te ontwikkelen die het afsterven van de planten tenietdoet. Zou, want de laatste voorraad van 500 zaden is uit de centrale zadenbank gestolen, en de bemanning van de Nathan James heeft als opdracht het terugbrengen van het kostbare zaaigoed, dat in handen dreigt te vallen van moslimterrorist Omar (Anthony Azizi), die de zaden wil doorverkopen aan de meestbiedende om zijn terroristische activiteiten te financieren.

 


Tom hoopte intussen een nieuw leven te beginnen op een Grieks eiland, maar het leven wordt hem daar zuur gemaakt door Giorgio (Jackson Rathbone), een schlemielig afpersertje dat de lokale vissersbevolking stroopt in ruil voor 'bescherming'. Giorgio's vader is echter een biogeneticus, Paul Vellek (Peter Weller), die van de academie is getrapt omwille van zijn controversiële standpunten die niet zouden hebben misstaan op de dagplanner van Hitler. Vellek wil ook liefst de hand leggen op de zaden, maar naast het feit dat hij in zijn grootheidswaanzin de geschiedenisboeken wil ingaan als de man die de wereld heeft gered van de hongerdood, is hij met de zaden nog wat anders van plan wat beslist de mensheid niét ten goede komt. Langzaam groeit zelfs bij zijn medestanders het besef dat Vellek knettergek is. Toms pad kruist op onwaarschijnlijke manier dat van de bemanning van de Nathan James, en met een volledig presidentieel pardon op zak is hij genoodzaakt om de leiding van het vliegdekschip weer over te nemen. De verwijtende blikken van Sasha Cooper (Bridget Regan) omdat hij in tijden van nood het schip heeft verlaten neemt hij er dan maar voor lief bij.

 


Het vlaggenschip van TNT beschikt nog steeds over genoeg brandstof om nog een seizoentje uit te varen. TNT heeft op het einde van vorig seizoen dan ook niet één, maar twee nieuwe seizoenen besteld. Het verhaaltempo ligt aan de hoge kant en de bedenkers weten toch nog altijd een nieuwe wending te geven aan het verhaal van de apocalyptische epidemie die de wereldbevolking heeft gedecimeerd. Blijkbaar zijn al die tijd de wapenfabrieken op volle toeren blijven draaien, want er gaat geen aflevering van The Last Ship voorbij zonder dat er een halve munitiewinkel wordt leeggeschoten. De grootste asset in dit vierde seizoen is ongetwijfeld de komst van Peter Weller, die de filmgeschiedenis is ingegaan als Robocop. Weller heeft vorige seizoenen al een paar keer in de regisseursstoel gezeten, en is in dit seizoen perfect gecast als de maniakale schurk die de bemanning van de Nathan James het leven zuur maakt. Vooral het einde van de achtste aflevering bevat een schitterende plotwending die de waanzin van Vellek in een geheel nieuw daglicht stelt. Thematisch beroepen de scenaristen zich dit vierde seizoen erg sterk en niet zo heel subtiel op de Odyssee van Homerus; niet alleen speelt de hele serie zich af in de Middellandse zee, ook is één van de bemanningsleden op gegeven moment op een dood momentje het boek van Homerus aan het lezen en vergelijkt hij de omzwervingen van de Nathan James rechtstreeks met de besognes van Odysseus.
 
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
37. In Medias Res
Een operatie van het Vulture-team om een lading niet door de Rode Roest-besmette zaden van een Afrikaanse palmboom te kopen, loopt slecht af. De verkoper, de ritselaar Mahmoud Zeddam (Faruk Amireh), wordt neergeschoten alvorens hij kan zeggen waar de zaden zich bevinden. In coma wordt hij afgevoerd naar een militaire basis, die overvallen wordt door troepen van de terrorist Omar, die kennelijk óók niet weet waar de zaden zijn. Kapitein Mike Slattery heeft geen andere keuze dan opnieuw uit te varen. Tom Chandler heeft intussen afstand genomen van zijn militaire carrière, en hoopt een nieuw leven uit te bouwen in Griekenland. Zijn vriend Alex (Anthony Skordi) wordt echter door Giorgio, een lokaal mafia-type afgeperst, en het komt tot een gewelddadige confrontatie.

38. The Pillars Of Hercules
Bij het doorkruisen van de Straat van Gibraltar wordt de Nathan James onder vuur genomen door troepen van Omar. Die hebben een raketlanceerinstallatie ter hunner beschikking die way above their paygrade is. Vulture-en Cobra-team doorkruist de grotten om de raketwerper uit te schakelen, terwijl Mike met de moed der wanhoop het afweergeschut weer online tracht te krijgen. Tom is intussen op een uitnodiging ingegaan om de knokploeg van Giorgio te vervoegen. Hij merkt al dadelijk dat zijn 'vechters' op leven en dood moeten kampen. Tom laat zich de charmes welgevallen van Giorgio's zus Lucia (Sibylla Deen).

39. Bread And Circuses
Omar weet de zaden te bemachtigen, en hij begeeft zich naar Sardinië om ze te verkopen aan de hoogste bieder. Dat blijkt Giorgio te zijn. Omdat de Amerikaanse marine achter zijn veren zit, wil Omar echter de prijs opdrijven. Terwijl Vulture Team een manier zoekt om de zaden achterover te drukken, zijn ze getuige van een prijskamp waarbij Tom als kampioen van Giorgio is ingehuurd om de tegenstand tot moes te slaan. Mike weet de zaden te bemachtigen, maar de rest van het team moet hem gewond achterlaten.

 


40. Nostos
Mike is op de vlucht voor de troepen van Omar en Giorgio, die een wankel verband hebben gesloten. Hij is echter gewond, en wanneer hij toevlucht zoekt tot een huis, krijgt hij van de vrouw des huizes thee met nostos in toegediend, waardoor hij begint te hallucineren. Tom neemt de leiding over de zoektocht naar Mike over. Intussen verschijnt aan de horizon een Grieks oorlogsschip van de Hydra-klasse...

Disk 2:
41. Allegiance
Niet iedereen op de Nathan James is even blij met de terugkeer van Tom Chandler. Velen menen dat hij de bemanning in de steek heeft gelaten. Kapitein Meylan (Emerson Brooks) heeft nochtans een presidentieel pardon voor hem klaar, en is bereid het commando over te dragen, als hij maar opnieuw de eed van trouw zweert. De zaden moeten intussen naar de haven van Napels gebracht worden, om vervolgens naar Amerika gevlogen te worden, liefst vooraleer de gekke geleerde Paul Vellek er de hand op kan leggen. De Nathan James krijgt echter een noodoproep van een bootje vol vluchtelingen... is het wel opportuun om die, gegeven de huidige omstandigheden, op te pikken?

42. Tempest
Kennelijk is er nog één vliegtuig beschikbaar dat de zaden kan overvliegen naar een laboratorium in de Verenigde Staten. Terwijl de Nathan James het eiland met de landingsstrook tracht te bereiken, wordt die echter achtervolgd door drie Griekse schepen. Bovendien is de kapitein van het vluchtelingenbootje niet wie hij beweert, én hij heeft MI6-agent Fletcher (Jonathan Howard) in de tang, die erop uit is om de zaden te stelen terwille van Engeland. Dan steekt er een geweldige storm op, en Tom besluit tot een heel gevaarlijk manoeuver.

 


43. Feast
Tom Chandler heeft geen andere keuze dan de Nathan James terug te laten keren naar de villa van Giorgio, om zo hopelijk in diens geheime kantoor de locatie van het laboratorium van dr. Vellek te vinden. Giorgio, die zich door zijn vader miskend voelt, houdt er juist een klein bescheiden orgietje, wanneer niet alleen de Amerikanen binnenvallen, maar ook de op wraak beluste troepen van Omar. De bemanning van de Nathan Jones komt te weten dat dr. Vellek iets van plan is met de genetische modificatie van het voedsel waardoor hij de onbetwiste wereldleider zou kunnen worden. Vellek heeft een plan om samen met zijn zoon Christos (Drew Roy) de mensheid definitief te verlossen van haar agressie...

Disk 3:
44. Lazaretto
Uit de computerbestanden uit de villa van Giorgio blijkt dat Vellek een oud quarantaine-eiland gebruikt om van daarop zijn satellietzender te besturen. Het Vulture-team landt er om de satelliet te hacken, maar op het eiland houdt Vellek ook zijn bende proefkonijnen onder de knoet, waarop de dokter naar hartelust kan experimenteren met zijn agressie-verminderende drugs. Fletcher probeert de onzin uit Velleks hoofd te praten, maar moet daar een zware prijs voor betalen. En dat Vellek inderdaad geestesziek is, wordt nu pas echt duidelijk.

45. Detect, Deceive, Destroy
In een poging om Malta te bereiken zet Vellek drie oorlogsschepen in op zoek naar de Nathan James. Daar weten ze nog altijd niet of Fletchers transmissie een valstrik was of niet, maar ze bereiden zich voor op het ergste. Tussen de Griekse vissersboten door begint een dodelijk spelletje zeeslag...

46. Endgame
De Nathan James gaat de finale confrontatie aan met Vellek, wanneer ze proberen te vermijden dat drie vliegtuigen met besmette zaden vanop Malta opstijgen. Vellek zelf zit intussen door zijn voorraad drugs heen, en vernietigt nog liever al zijn research dan die in de handen van de vijand te laten vallen.

 


BEELD EN GELUID
Warner heeft het blijkbaar niet langer nodig gevonden om de reeks op Blu-ray uit te brengen. Vreemd genoeg schijnt er een Nederlands ondertitelde versie te bestaan in het buitenland, zo'n beetje als het geval was met Supergirl; we houden u op de hoogte, maar als zelfs het drukken van een andere cover er voor Warner te veel aan is, dan stellen we ons vragen bij hun marketingstrategie. De beeldkwaliteit is naar dvd-normen nochtans zeker niet ondermaats, met deftige textuur en stabiele kleuren. De Dolby Digital 5.1-track mist een beetje punch, en dat is zeker zonde voor een reeks waarbij ongeveer met alles geschoten wordt waar de Navy haar hand heeft weten op leggen.

En voor de zoveelste keer op een Warner-release moeten we echter een zware rode kaart trekken voor de amateuristische ondertiteling - op vertaalsites vind je doorgaans betere vertalingen. Niet alleen ontbreken er soms woorden of stukken zin in sommige vertalingen, ongeveer om de tien minuten zie je een zinsnede waaruit blijkt dat de 'professionele' vertalers van dienst - we zagen een paar keer de naam Marieke Albers-Roukema de revue passeren - de dt-regel niet machtig zijn, en dit gaat al snel ergeren. Warner zou beschaamd moeten zijn om aan een dergelijk product zijn naam te verbinden, en na vorige vertaaldébâcles als Revolution, Reign en The 100 zou de firma toch stilletjesaan een patroon moeten ontwaren. Kwaliteitscontrole is Warner overigens compleet vreemd want de op de binnenhoes vermelde titels van afleveringen kloppen ook al langs geen kanten: de eerste drie titels van afleveringen zijn namelijk de namen van de extra's - toevallig heet de vierde extra, Nostos, hetzelfde als de vierde aflevering. "The Med" wordt dan in het Frans nog eens vertaald als "Les Docs" terwijl het over de Middellandse zee gaat!

 


EXTRA'S
Op de eerste schijf vinden we enkele featurettes onder de hoofding Inside The Last Ship. The Med (2:38) toont enkele mooie fotogenieke beelden van de Middellandse zee, waarin nog een de allegorie van Homerus' werk wordt onderstreept. Villains (4:25) geeft ons een overzicht van de voornaamste antagonisten, Tom Chandler (3:14) bespreekt het morele dilemma waardoor het hoofdpersonage de Marine heeft verlaten, en Nostos (3:18) kadert de rol van de drug die een centrale rol speelt in dit vierde seizoen. De laatste schijf bevat nog The Last Ship's Odyssey (12:03) waarin nog maar eens de parallel met de Odyssee van Homerus wordt getrokken.

CONCLUSIE
The Last Ship heeft een hoog binge-gehalte; ik heb de reeks op amper 3 dagen verslonden en verlang naar meer. De reeks echter niet uitbrengen op Blu-ray is een stommiteit, alsook de schabouwelijke vertaling.

 
cover
Studio: Warner

Regie: Paul Holahan, Reza Tabrizi, Bobby Roth, Kenneth Fink, Steven Kane, Peter Weller, Bill Roe, Lukas Ettlin
Met: Eric Dane, Adam Baldwin, Bridget Regan, Charles Parnell, Travis Van Winkle, Christina Elmore, Jocko Sims, Marissa Neitling, Bren Foster, Maximiliano Hernández, Jodie Turner-Smith, Peter Weller, Jackson Rathbone, Sybilla Deen, Drew Roy

Film:
8,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
405 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888232316


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaires "Inside The Last Ship":
- The Med
- Villains
- Tom Chandler
- Nostos
• Documentaire "The Last Ship's Odyssey"

Andere recente releases van deze maatschappij