:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STRIKE - VOLUME 1
STRIKE - VOLUME 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-10-31
SERIE
Cormoran Strike (Tom Burke) was ooit de liefdesbaby van rockster Jonny Rokeby en fotomodel annex supergroupie Leda Strike. Omdat hij zich als jonge knaap wilde afzetten tegen het rock en roll-leventje, ging hij als soldaat dienen in Afghanistan. Daar werd hij in een hinderlaag gelokt en verloor hij bij een aanslag een been. Aangezien het Britse leger niet veel kan aanvangen met soldaten met maar één been, werd hij eervol ontslagen...

Anno vandaag houdt Strike een muf detectivekantoortje open boven een gitaarwinkel in Soho. "Openhouden" is overigens veel gezegd, want de enige post die zijn éénmansbedrijfje ontvangt, zijn onbetaalde rekeningen. Evenwel heeft Strike nog net genoeg geld over om voor één week een stagaire in te huren bij een interimkantoor. Robin Ellacott (Holliday Granger) is zowat zijn tegengestelde: opgeruimd, ordelijk, én ze heeft haar liefdesleven min of meer op orde, want ze is verloofd met Matthew Cunliffe (Kerr Logan), een ietwat saaie boekhouder die het weinig hoog op heeft met de carrièrekeuze van zijn vriendin. Ondanks het feit dat Robin, een dropout uit de faculteit psychologie op de universiteit, een mooie baan aangeboden krijgt bij een grote multinational, trekt het (veel slechter betaalde) detectivewerk haar aan, en nadat ze de eerste zaak van Strike in goede banen weet te leiden, belooft de detective haar cursus onderzoekstechnieken te betalen, en neemt ze een vaste maar onderbetaalde baan aan als enig personeelslid in zijn kantoor. En het is nodig dat daar orde op zaken wordt gesteld: Cormoran is vaak dronken of afwezig op zijn werk, eet enkel wat er in een fastfoodzaak op het menu staat, overnacht op een veldbed in zijn kantoor, en áls na zijn aanvankelijke succesje zich eindelijk zaken aandienen, dan zijn het veelal saaie betrappingen van overspelige echtgenoten; zaken waar geen eer aan te halen valt. Wie wil er immers een privédetective met een beenprothese onder de arm nemen (pun intended)? De man is voor zijn vervoer per auto altijd afhankelijk van anderen, elke achtervolging eindigt steevast met Strike die gefrustreerd zijn beenprothese in een hoek van zijn bureau smijt, en de extra publiciteit die zijn zaken opleveren in de pers, doen hem als zoon van een bekende rocker meer kwaad dan goed. Toch heeft Strike een inquisitieve geest, en weet zaken opgelost te krijgen, daar waar de politie in het zand bijt.

 


Deze serie, door Warner om de één of andere bizarre reden omgedoopt tot C.B. Strike, van de BBC vormt de verfilming van (voorlopig alle) boeken van Cormoran Strike van auteur Robert Galbraith, een nom de plûme voor Harry Potter-schrijfster Joanne K. Rowling. Strike past naadloos in het rijtje Britse detectives als Inspector MorseDCI Banks, Poirot en andere Midsomer Murders, zij het dat het in deze eerste afleveringen alvast nog een beetje zoeken is voor Rowling om haar in Londen gebaseerde detective een eigen draai te geven. Als gehandicapte Afghanistanveteraan heeft de schrijfster alvast een originele invalshoek bedacht, zij het dat ze de detective iets te nadrukkelijk heeft behept met typische detectivekwalen, zoals een overmatig drankgebruik en het compleet afwezig zijn van een deftig privéleven. Of er nog een vervolg aan de reeks zal worden gebreid, is nu nog een beetje koffiedik kijken: het vierde Cormoran Strike-boek, Lethal White, heeft op het ogenblik van schrijven inkt die nog niet droog is, en als Rowling wil dat haar detective een plaats in het pantheon van de Britse speurneuzen krijgt, zal ze haar werktempo en dat van Cormoran gevoelig moeten opschroeven. Voor een detectivereeks die nog niet zó'n staat van verdienste heeft - het eerste boek dateert nog maar van 2013 - komt de verfilming redelijk vroeg, ook al waarschijnlijk omdat Rowling nog steeds een naam is die deuren opent. Een voor de hand liggende oplossing zou uiteraard kunnen zijn dat ze toelaat dat er ook afleveringen worden gemaakt die niét op bestaande boeken zijn gebaseerd. Bij Inspector Morse was dat over de hele lijn een succes; maar het lijkt me dat Rowling voorlopig niet in haar kaarten wil laten kijken.

AFLEVERINGEN

1. The Cuckoo's Calling
Supermodel Lula Landry (Elarica Johnson) valt van het balkon van haar luxeflat op de derde verdieping naar beneden. De politie vermoedt dat ze haar inhoudelijk lege leven beu was en de hand aan zichzelf heeft geslagen. Cormoran Strike krijgt echter bezoek van haar broer John Bristow (Leo Bill), die Cormoran inhuurt om na te gaan of het politieonderzoek wel volgens de regels van de kunst is gevoerd. Op de eerste verdieping woont de pretentieuze filmregisseur Freddie Bestigui (Kevin Fuller), en zijn aan cocaïne verslingerde vrouw Tansy (Tara Fitzgerald) heeft naar eigen zeggen het lijk voor haar neus zien vallen. Op de tweede verdieping verbleef een rapper die een boontje had voor Lula, maar op het moment van haar dood niet aanwezig was. En de conciërge Derrick Wilson (Brian Bovell) heeft naar eigen zeggen niemand zien binnen-of buitengaan. Toch zit er een reukje aan de zaak, zeker wanneer ook Lula's vriendin Rochelle Onifade (Tezlym Senior-Sakutu) op verdachte manier verdrinkt in haar bad...

2. The Silkworm

Het gaat Cormoran Strike redelijk voor de wind, alhoewel al zijn zaken draaien rond het betrappen van overspelige echtgenoten. Dan klopt Leonora Quine (Monica Dolan) aan, de echtgenote van de bekende schrijver Owen Quine (Jeremy Swift). Owen is na een retraite voor schrijvers niet meer teruggekeerd, en alhoewel het niet de eerste keer zou zijn dat hij een vriendinnetje aan de haak slaat, is hij nu al tien dagen van de aardbodem verdwenen. Zijn uitgeefster, Liz Tassel (Lia Williams), heeft met hem gebroken na het lezen van zijn laatste manuscript, Bombyx Mori, waarin hij op niet bijzonder subtiele wijze zijn omgeving afschildert als een bende organenetende satanisten. Wanneer Cormoran zijn lijk vindt, precies zo toegetakeld als het personage uit het boek, wordt Leonora gearresteerd. Het pijnlijke is dat ze een mentaal gehandicapte dochter heeft, die niet alleen kan gelaten worden. En dat raakt bij Cormoran een gevoelige snaar. Al maar goed, want Leonora heeft geen nagel om aan haar gat te krabben, laat staan dat ze Cormorans gage zou kunnen betalen. Robin probeert intussen om Cormoran kennis te laten maken met haar verloofde Matthew. Haar privéleven wordt echter compleet overhoop gegooid nadat Matthews moeder plots sterft aan een beroerte.

 


3. Career Of Evil
Robin verslikt zich in haar ochtendpost wanneer ze een pakje ontvangt met daarin een afgehakt been. Duidelijk viseert de verzender Cormoran Strike; het litteken op het been doet hem denken aan Niall Brockbank (Andrew Brooke), een officier die eertijds door Cormoran in zijn politieperiode werd ingerekend op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochtertje Brittany (Mollie Peacock / Megan Parkinson). Maar het kan ook Donald Laing (Neil Maskell) geweest zijn, een man die door toedoen van Strike zestien jaar heeft gekregen voor mishandeling van zijn vrouw. Bij het been zit een quote van een lyric van de Blue Oyster Cult, een songtekst die Cormorans moeder zaliger als tatoeage droeg. Dat wijst dan weer naar Jeff Whittaker (Matt King), een destructieve rockster van wie Cormorans moeder een groupie was, en die ook verantwoordelijk was voor de overdosis waaraan ze is gestorven. Tot overmaat van ramp krijgt Robin slaande ruzie met haar verloofde Matthew nadat ze heeft ontdekt dat hij haar bedrogen heeft.

BEELD EN GELUID

Warner heeft het kennelijk hoe langer hoe minder begrepen op Blu-rayreleases. Cormoran Strike moet het stellen met een dvd only-release, waarvan we toch moeten toegeven dat het met het beeld redelijk snor zit. De minder fraaie wijken van Londen, die u wellicht niét in de meeste toeristische gidsen terugvindt, komen tastbaar en gedetailleerd over, en de scherpte is optimaal. Het kleurgebruik is een beetje aan de donkere kant, maar dat valt te verwachten van een detective die flink aanleunt bij de noir-stijl. Flamboyante kleuren hebben echter ook een plaats, zoals in een scène waarin Cormorans assistente Robin in een chique kledingwinkel cocktailjurken gaat passen, als alibi om één van de medewerkers uit te horen. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Digital 5.1, en die had een beetje meer mogen zijn, ondanks het feit dat Cormoran Strike eerder een statische detectiveserie is. En dan is er voor de zoveelste keer het probleem van de ondertiteling: blijkbaar huurt Warner keer op keer dezelfde prutsers in als bij The Last Ship, Reign, Revolution en zo vele andere reeksen, vertalers die hun diploma kennelijk hebben gewonnen met kaarten, want naast het feit dat er enkele inhoudelijke vertaalfouten in de ondertitels staan, hebben ze zelfs de dt-regel niet onder de knie.

 


EXTRA'S
De eerste schijf bevat drie korte making of-featurettes - om de één of andere bizarre reden niet in de chronologische volgorde - bij The Cuckoo's Calling (4:10), The Silkworm (4:37) en Career Of Evil (5:20).
 
CONCLUSIE
Cormoran Strike is een Britse detective volgens het klassieke recept, die nog niet voldoende beslagen is om tot de groten gerekend te mogen worden, maar die alleszins kan uitpakken met een veelbelovende premisse. Als het de makers menens is, zal toch het aantal afleveringen op de één of andere manier moeten worden opgeschroefd, want deze drie afleveringen bevatten feitelijk twee jaargangen (!) Strike.cover
Studio: Warner

Regie: Michael Keillor, Kieron Hawkes, Charles Sturridge
Met: Tom Burke, Holliday Grainger, Kerr Logan, Killian Scott, Caitlin Innes Edwards, Ian Attard, Sargon Yelda, Ben Crompton, Natasha O'Keeffe

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017-2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
402 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888236383


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:

• Documentaire "The Cuckoo's Calling"
• Documentaire "The Silkworm"
• Documentaire "Career Of Evil"


Andere recente releases van deze maatschappij