:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN
JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-02-14
FILM
Een cyberaanval blaast de dekmantel op van zowat alle Engelse geheimagenten ter wereld. Om de nakende G12-top toch nog in goede banen te leiden, worden daarom alle op rust gestelde agenten weer in het veld geroepen. Zo ook Johnny English (Rowan Atkinson), die zijn dagen slijt met aardrijkskunde te geven op een middelbare school. Nadat hij eerst en vooral zijn voornaamste concurrenten (Michael Gambon, Charles Dance en Edward Fox) per ongeluk heeft uitgeschakeld, is hij de enige die het Britse rijk kan redden van de ondergang. Dat belooft! English' unique selling position is dat hij geen gebruik maakt van hoogtechnologische gadgets, waarbij hij het verkocht krijgt dat hij anders kwetsbaar zou zijn voor een cyberaanval, terwijl de waarheid is dat hij volslagen incompetent is om met moderne technologie te werken. De premier van Engeland (Emma Thompson) kan alleen nog slapen na het innemen van een halve lat slaappillen en twee flessen wijn; ze moet lijdzaam toezien terwijl de cyberterrorist de Engelsen met de broek op de enkels belachelijk maakt, door onder meer alle verkeerslichten in Londen tegelijkertijd op rood te zetten, of al het internationaal scheepvaartverkeer om te leiden via Bristol. Iedereen behalve zij heeft door dat het brein achter de aanvallen cybermogul Jason Volta (Jake Lacy) is, die zijn beveiligingsoplossing aan de Engelse premier wil opdringen om vervolgens de wereldheerschappij over te nemen. Terwijl Johnny English worstelt met een Russische concurrente (Olga Kuryenko) en zijn assistent Bough (Ben Miller) de klappen laat opvangen, geraakt de man maar niet aan bewijzen die Volta in een kwaad daglicht stellen, waardoor zijn reputatie - als de brave man die al had - compleet naar de knoppen is.

 


Het derde deel van de Johnny English-saga, na Johnny English en Johnny English Reborn, tapt nog maar eens uit hetzelfde vaatje: het gepatenteerde smoelwerk van Atkinson, zijn onhygiënisch handelen met voedingswaren, zijn gestuntel en zijn opgeblazen ego staan nog maar eens garant voor een komedie waarin met het hele James Bond-genre de draak wordt gestoken. Het is in deze film verder vooral een plezier om Emma Thompson aan het werk te zien in een glansrol waarbij haar personage wel érg dichtbij dat van de Engelse premier Theresa May komt, compleet met alle incompetente trekjes vandien. Het idee van een grootschalige cyberaanval sluit aan bij de tijdsgeest, alhoewel het afvuren van een kernraket door middel van een simpele GSM uiteraard flink bij de haren gesleurd is. Acteurs die behept zijn met lelijk smoelwerk zoals Atkinson maken maar beter van de nood een deugd en leggen zich bij voorkeur toe op comedy, een genre waarin ze kunnen schitteren. Atkinson mag dan wel een one trick pony zijn, en al zijn typetjes gaande van Mr. Bean tot Lord Blackadder geschoeid op dezelfde leest, liefhebbers van de man weten precies wat ze voorgeschoteld zullen krijgen.

 


BEELD EN GELUID
Universal levert ons een mooi scherp beeld met mooie scherpe detaillering en een fijn kleurpalet, zoals de in het oog springende Aston Martin waar English zich, zoals het een goeie spion betaamt, van bedient - zelfs al zuipt het ding als een Rus. Het contrast mocht misschien iéts hoger zijn, zeker in de openingsscène waarin Johnny English zijn studenten 's nachts langs enkele boobytraps tracht te loodsen, en helemaal vrij van artefacts is het beeld niet: sporadisch hebben we wat color banding bemerkt. De DTS:X track is van excellente kwaliteit, waarbij zelfs voor een komdie die het vooral moet hebben van de grappen en grollen, goed de actiepunten worden onderstreept. Hoogtepunt is ongetwijfeld de scène waarin English en Bough een Frans restaurant in de fik steken.

 


EXTRA'S
De bonussectie bevat naast een audiocommentaartrack met regisseur David Kerr (maar helaas zonder Rowan Atkinson zelf) een zevental kleine featurettes. In The comedy genius of Rowan Atkinson (4:58) bewierookt zowat iedereen die van dichtbij of van ver bij deze productie betrokken is, het komisch talent van Rowan Atkinson. De man zelf vertelt ook iets over zijn manier van werken. A cast of characters (7:12) belicht dan op een drafje de overige acteurs. The Johnny English legacy (5:06) neemt ons mee naar het personage dat Atkinson heeft neergezet in zijn vorige films, Virtual Reality Johnny English style (4:14) toons ons de pivotale scène waarin Johnny English stennis schopt met een Virtual Reality-bril op zijn neus. The gadgets (6:08) toont ons de hypermoderne en niét zo hypermoderne snufjes waarmee English zijn queeste voltrekt, en The cars (5:07) toont ons naast de Aston Martin van English ook de auto van Olga Kurylenko. Locations and design (4:03) tenslotte laat ons zien hoe op vijftien jaar tijd de Johnny English-franchise is geëvolueerd. Allemaal niet zo spectaculair, dus.

 


CONCLUSIE
Mensen met een ingebakken aversie tegen Rowan Atkinson laten deze schijf best links liggen, want werkelijk álles in deze film draait om 's mans smoelentrekkunsten. Universal levert een prima schijf af die evenwel wat licht weegt in de bonussectie. Een beetje zoals de film zelf, dus: licht vermaak voor jong en oud.coverStudio: Universal

Regie: David Kerr
Met: Rowan Atkinson, Ben Miller, Olga Kurylenko, Emma Thompson, Jake Lacy

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583163693


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS:X
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hindoestaans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door David Kerr
• Documentaire "The comedy genius of Rowan Atkinson"
• Documentaire "A cast of characters"
• Documentaire "The Johnny English legacy"
• Documentaire "Virtual Reality Johnny English style"
• Documentaire "The gadgets"
• Documentaire "The cars"
• Documentaire "Locations and design"

Andere recente releases van deze maatschappij