:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 1
X-FILES, THE - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-12-19

SERIE
Er is televisie van vóór The X-Files en er is televisie van na The X-Files. Chris Carter heeft met zijn geesteskind het pad geëffend voor een nieuw soort televisiefeuilleton, een policier die buiten de platgetreden paden trad. Zoals Carl eertijds in zijn bespreking van de dvd van seizoen 1 schreef, werd de basis gelegd voor een cultserie. In de reeks volgen we FBI-agent Fox "Spooky" Mulder (David Duchovny), die ergens in een bezemkast van het bureau is weggepromoveerd omdat hij zijn tijd verschijt aan allerlei bizarre dossiers die als gemeenschappelijke noemer hebben dat ze allemaal een paranormaal randje hebben. Om zijn werk te debunken stuurt het bureau agente Dana Scully (Gillian Anderson) naar zijn bureau, aanvankelijk met de bedoeling het ongeleid projectiel Mulder in toom te houden. Mulder is geobsedeerd door overheidscomplotten, buitenaardse verschijnselen, aliens waarvan het bestaan al dan niet geheimgehouden wordt door de overheid, en zijn obsessie is terug te leiden naar de mysterieuze verdwijning van zijn zus Samantha, die ontvoerd werd toen Fox 13 jaar was. Mulder kan echter niet onder bedwang gehouden worden omdat hij politieke vrienden heeft, en een anonieme overheidsfunctionaris die zichzelf Deep Throat (Jerry Hardin) noemt, naar de geheime bron uit het Watergateschandaal, voert Mulder kleine beetjes informatie die de speurder dan moet in elkaar puzzelen om tot de onvermijdelijke truth out there te komen. Het geniale idee was om de vrouw van het duo, Scully, de meer nuchtere, hard wetenschappelijke rol toe te bedelen, terwijl de man, Mulder, net diegene is die meer uitgaat van zijn intuïtie.
 


PilotHet eerste seizoen van The X-Files bevat een paar onvergetelijke klassiekers die maken dat inhoudelijk dit seizoen alvast een maximale score verdient. We zien onder meer de passage van Brad Dourif uit Lord Of The Rings als paranormale terdoodveroordeelde in Beyond The Sea, de creepy kloonzusjes met extra chromosomen in Eve en Doug Hutchison uit The Green Mile als de übergriezelige Eugene Victor Tooms in de dubbelaflevering Squeeze/Tooms. Daarnaast maken de Lone Gunmen hun debuut in de aflevering E.B.E. en zien we Željko Ivanek in een gastrol als de achterlijke Roland.

Maar nu over deze editie. De eerste vier seizoenen van The X-Files zijn eertijds op dvd gezet in Dolby Surround 2.0 en vooral in 1.33:1. De serie werd altijd geschoten met breedbeeld in het achterhoofd, en pas in het vijfde seizoen werd dit gemeengoed. De tijd was echter rijp voor een Blu-rayversie, maar er stelde zich een huizenhoog probleem: alle speciale effecten werden eertijds 'maar' in standaarddefinitie afgewerkt, en niet in HD. Een uitgave op Blu-ray zou betekenen dat alle SFX-shots opnieuw zouden moeten worden gemaakt, wat een uiterst tijd- en kapitaalsintensief werkje zou zijn.
 


IceMaar bij Fox hebben ze toch doorgebeten, met als het resultaat een box waarin alle 9 de seizoenen van de old run in verwerkt zitten (seizoen 10 en seizoen 11 dus buiten beschouwing gelaten). Voor een reeks die bovendien niet actueel meer is en waar behoorlijk wat kapitaal is ingekropen is het prijskaartje van de box in kwestie echter redelijk gebleven, zeker als je beseft dat je er tweehonderd afleveringen voor krijgt in de beste kwaliteit. Minpunt is dat de serie slechts met een beperkt aantal ondertitelingen is uitgebracht, en Nederlands is daar *niet* bij. Het had nochtans een kleine moeite geweest, én het afzetgebied van de box alweer een stukje vergroot, om een Nederlands ondertitelingsspoor toe te voegen, en het is zonde dat ze bij 20th Century Fox blijkbaar niet verder nadenken dan hun neus lang is. Hoe dan ook is deze Blu-raybox véél waar voor je geld.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
1. Pilot
FBI-agente Dana Scully wordt door haar oversten gevraagd om een rapport in te dienen over het doen en laten van Fox Mulder, een zonderling die in zijn kelder werkt aan zogenaamde X-Files, onopgeloste zaken met een bovennatuurlijk randje. Nadat een jonge vrouw dood wordt teruggevonden in een bos in Oregon, reizen Mulder en Scully daar naartoe voor hun eerste zaak samen. Kennelijk is het slachtoffer, Karen Swenson (Laura Lee Connery), reeds het vierde slachtoffer. Naast een mysterieus paar uitstulpingen op haar huid is er duidelijk ook iets uit haar neus gehaald. Mulder gelooft dat de kinderen allemaal zijn ontvoerd geweest door aliens. Wat hen alleszins verbindt, is dat ze in de middelbare school allemaal ooit in dezelfde klas zaten. De lokale agent (Leon Russom) en de lijkschouwer (Stephen E. Miller) zien Mulder en Scully als bemoeizuchtige stoorzenders die ze liever kwijt dan rijk zijn.

2. Deep Throat

Kolonel Budahas (Andrew Johnston), een testpiloot voor het Amerikaanse leger, zijn stoppen zijn doorgeslagen, en hij wordt in verwilderde staat afgevoerd naar een hospitaal. Na vier maanden heeft zijn vrouw Anita (Gabrielle Rose) nog niets van hem gehoord, dus geeft ze haar man op als ontvoerd. Het dossier wordt echter zonder gevolg geklasseerd; het signaal voor Fox Mulder om af te reizen naar Idaho. Mulder beweert dat op de basis gevlogen wordt met experimentele toestellen die gebaseerd zijn op UFO-technologie. Hij wordt benaderd door informant Deep Throat, die bereid is om Mulder te voorzien van geheime informatie, op voorwaarde dat hij deze zaak laat vallen.
 


Eve3. Squeeze
Scully's oude collega Tom Colton (Donal Logue) vraagt hulp bij een mysterieuze zaak waarbij iemand is vermoord en van zijn lever ontdaan is zonder dat er klaarblijkelijk iemand is binnengekomen of buitengegaan. Mulder vindt op de plaats van het delict een langgerekte vingerafdruk, en kan deze koppelen aan gelijkaardige gevallen die zich respectievelijk 30 en 60 jaar geleden hebben voorgedaan. Telkens heeft een seriemoordenaar vijf slachtoffers gemaakt en de lever verwijderd. Al snel komt ene Eugene Victor Tooms (Doug Hutchison) in het vizier, maar het blijft speculeren over hoe hij de moorden zou gepleegd hebben. De leugendetector laat alleszins niets afwijkends zien. Of toch?

4. Conduit

Mulder doet een aanvraag voor een trip naar Iowa, waar volgens een tabloïdkrant Ruby Morris (Taunya Dee), de dochter van ene Darlene Morris (Carrie Snodgress) is ontvoerd door een UFO. De zaak vertoont griezelige gelijkenissen met de verdwijning van Fox' zus Samantha, en als klap op de vuurpijl beweerde Darlene in 1967 ook al dat ze aan hetzelfde meer ontvoerd was door aliens. Ruby was echter geen lievertje, en de lokale politie houdt het erop dat ze de benen heeft genomen nadat haar vriendje haar zwanger heeft gemaakt. Ruby's broertje Kevin (Joel Palmer) houdt zich echter de hele dag bezig met nulletjes en eentjes op papier te schrijven, die hij meent in de statische ruis van de televisie te zien. De nulletjes en eentjes blijken niet zomaar een toevallige reeks digits, maar bevatten de code van een geheime spionagesatelliet. De Morrissen krijgen dan ook prompt de nationale veiligheidsdienst over de vloer.

Disk 2:

5. The Jersey Devil
In New Jersey wordt in het bos een lichaam van een dakloze gevonden met twee afgebeten ledematen. Merkwaardig is dat de tandafdrukken duidelijk van mensen afkomstig zijn. Mulder legt een link met een gelijkaardig geval uit 1947, en hij meent dat er een soort van vleesetende Neanderthaler in de bossen rondwaart. De lokale politie ziet Mulder echter liever vertrekken. Scully wordt intussen na een verjaardagsfeestje van een petekind door haar zus gekoppeld aan een alleenstaande man, maar het klikt niet bijzonder.

6. Shadows

Na de zelfmoord van industrieel Howard Graves wil zijn ex-secretaresse Lauren Kyte (Lisa Waltz) van job veranderen. Wanneer ze op een avond haar looncheque aan een automaat wil verzilveren, wordt ze overvallen door twee mannen. Die worden 's anderendaags gevonden met een verbrijzeld strottenhoofd, maar zonder externe sporen van geweld. Mulder en Scully worden bij de zaak geroepen door de autoriteiten, die geen woord willen lossen over de aard van de zaak. De twee dode mannen blijken moslimterroristen te zijn voor de terreurorganisatie Isfahan, een organisatie die van het bedrijf van wijlen Graves blijkbaar verboden technologie kocht. Intussen blijkt een soort van spook iedereen de duivel aan te doen die ook maar één vinger naar Lauren uitsteekt.
 


Beyond The Sea7. Ghost In The Machine
Benjamin Drake (Tom Butler) ziet de aandelenkoersen van zijn bedrijf Eurisko kelderen, en vertelt aan de vorige eigenaar, Brad Wilczek (Rob LaBelle), dat zijn onderzoek financieel gekortwiekt wordt. Het volautomatische computersysteem dat het gebouw beheert slaat op hol, en Drake wordt geëletrokuteerd. Agent Jerry Lamana (Wayne Duvall), een oud-collega van Mulder, roept diens hulp in. De waarheid is echter anders: het systeem is zelfbewust geworden en vecht om te overleven. Wanneer er doden vallen, probeert Mulder een computervirus te uploaden om het systeem te vernietigen.

8. Ice

De laatste videoboodschap van een expeditie op de noordpool maakt duidelijk dat de leden van het gezelschap bloot zijn gesteld aan razenij, en elkaar hebben uitgemoord. Mulder en Scully mogen met een vierkoppige reddingsexpeditie mee. De bemanning heeft uit 200.000 jaar oud ijs blijkbaar een parasiet bovengehaald die de remmingen wegneemt die mensen verhinderen om in razenij te vervallen. Het is bovendien niet erg duidelijk wie van het gezelschap besmet is en wie niet, maar er vallen doden.

Disk 3:

9. Space
Drie seconden voor liftoff wordt de lancering van de Space Shuttle gestopt. Bij nader inzien blijkt er een circuit gesaboteerd te zijn, en zou een lancering wellicht zijn uitgedraaid op een ramp. Alleen moet er buitengewoon veel kracht zijn toegepast bij de sabotage, zodanig dat dit niet ongemerkt had kunnen gebeuren. Mulder en Scully worden benaderd door Michelle Generoo (Susanna Thompson), die bijzonder angst heeft voor de volgende lancering, omdat haar verloofde kapitein is van de missie, en ze vreest voor zijn leven. De leider van de missie, luitenant-kolonel Marcus Aurelius Belt (Ed Lauter), een voormalige astronaut en jeugdheld van Mulder, gedraagt zich echter heel verdacht en beweert dat hij onder invloed staat van het fameuze gezicht dat op het Marsoppervlak werd waargenomen.

10. Fallen Angel

Tegen de instructies van zijn oversten in begeeft Mulder zich naar een hermetisch afgesloten plek waar zogezegd een trein haar chemische lading zou verloren hebben. Zou, want die goeie ouwe Mulder gelooft uiteraard weer dat het een coverup is voor een neergestorte UFO. Ter plekke wordt hij door de commandant in kwestie de cel ingedraaid, en daar ontmoet hij Max Fenig (Scott Bellis), een al even door samenzweringstheorieën bezeten nutball als hijzelf. Op de crashsite lopen intussen diverse soldaten flinke brandwonden op, die onmogelijk het gevolg kunnen zijn van chemicaliën.
 


Lazarus11. Eve
De op één na beste aflevering van de X-Files ooit gemaakt. Twee mannen worden op hetzelfde moment leeggebloed gevonden op een schommel, 4000 kilometer van elkaar verwijderd. Allebei hebben ze een dochter, Teena Simmons (Sabrina Krievins) en Cindy Reardon (Erika Krievins), en de twee meisjes lijken als twee druppels water op elkaar. Alles wijst op een uit de hand gelopen eugenetisch experiment, en een volwassen versie van de meisjes, dr. Sally Kendrick (Harriet Harris), is ergens on the loose om de meisjes te schaken. Dat verklaart echter nog niet hoe ze de twee vaders tegelijkertijd heeft kunnen vermoorden over zo'n afstand.

12. Fire

Phoebe Green (Amanda Pays), een oude vlam van Mulder van in de tijd dat hij in Oxford studeerde, roept zijn hulp in bij een zaak waarin tal van leden van de Britse aristocratie spontaan in vlammen zijn opgegaan. De dader zendt bovendien liefdesbrieven naar de weduwen. Vermoed wordt daarom dat sir Malcolm Marsden (Dan Lett) het volgend slachtoffer zal zijn. Hoe dan ook beschikt de dader (Mark Sheppard), die zich voordoet als klusjesman, over sterke pyrokinetische krachten.

Disk 4:

13. Beyond The Sea
Het FBI is op zoek naar een seriemoordenaar die koppeltjes ontvoert en ze na zeven dagen martelen doodt. De ter dood veroordeelde Luther Lee Boggs (Brad Dourif) beweert dat hij de politie kan helpen, maar hij is veroordeeld tot de gaskamer, en wil in ruil voor zijn hulp een omzetting van zijn straf tot levenslang. Mulder gelooft voor de verandering niét dat Boggs paranormaal begaafd is, maar dat hij met de seriemoordenaar onder één hoedje speelt om zichzelf een ticket uit de gaskamer te bezorgen. Scully, die net haar vader (Don Davis) is verloren, blijkt echter via Boggs contact met hem te kunnen maken, en ze is er stellig van overtuigd dat Boggs the real deal is.

14. Gender Bender

Mulder en Scully gaan achter een seriemoordenaar aan (Peter Stebbings / Kate Twa) die van geslacht kan veranderen. Hij/zij is een ware seksmagneet, en zijn/haar slachtoffers, meestal bezoekers van discotheken, krijgen na een goeie neukbeurt steevast een knoert van een hartaanval. Mogelijk is hij/zij lid van de Kindred, een religieuze, Amish-achtige sekte die in een geïsoleerde gemeenschap leeft. Mulder en Scully zijn er alvast niet welkom. Eén van de sekteleden echter, brother Andrew (Brent Hinkley), voelt zich aangetrokken tot Scully.
 


Young At Heart15. Lazarus
FBI-agent Jack Willis (Christopher Allport) heeft een anonieme tip gekregen dat het duivelskoppel Warren Dupre (Jason Schombing) en Lula Phillips (Cec Verrell) een bank gaan overvallen. Jack wordt door Dupre neergeschoten, vooraleer Scully Dupre neerschiet. In het ziekenhuis is Jack 13 minuten dood vooraleer Scully met drastische middelen hem weer tot leven wekt. Het lichaam van Willis wordt echter nu bewoond door de op hetzelfde moment overleden Dupre, en hij wil koste wat het kost herenigd worden met zijn gangsterliefje.

16. Young At Heart

In één van zijn eerste zaken maakte Mulder een inschattingsfout, waardoor de verdachte, John Barnett (David Peterson), een agent kon neerschieten. Vier jaar geleden is Barnett in de gevangenis overleden... of dat werd toch algemeen aangenomen, want Barnett is terug en stuurt opnieuw briefjes naar Mulder, ermee dreigend dat hij al zijn geliefden zal vermoorden alvorens hij Mulder zelf naar het graf stuurt. Alleen is Barnett in de handen gevallen van een dokter Mengele-achtig figuur, dr. Joe Ridley (Robin Mossley), die op hem experimenteerde met een methode om progeria te genezen. Barnett (Alan Boyce) is dus al die tijd niet ouder, maar juist jonger geworden!

Disk 5:

17. E.B.E
Ranheim (Peter LaCroix), een trucker, lost 's nachts een schot terwijl hij meent dat er een UFO overvliegt. Scully gaat echter wat in zijn verleden graven, en hij blijkt feitelijk France Druce te heten, en is lid van de speciale eenheden die in Irak aan het werk zijn. Mulder vermoedt dat in de truck onderdelen van een boven het Iraakse luchtruim neergeschoten UFO hebben gezeten, en hij stelt alles in het werk om de truck en zijn chauffeur terug te vinden. Mulder roept hierbij de hulp in van de Lone Gunmen.

18. Miracle Man

Predikant Calvin Hartley (George Gerdes) is ervan overtuigd dat zijn pleegzoon Samuel (Scott Bairstow) over goddelijke genezende krachten beschikt. Recent zijn er echter een paar mensen overleden nadat ze door Samuel "gezegend" werden. De lokale sheriff Maurice Daniels (R. D. Call) heeft het niet zo begrepen op de congregatie van Hartley, en hij haalt er Mulder en Scully bij. Die zien voor hun ogen dat er opnieuw iemand overlijdt nadat Samuel haar de hand heeft opgelegd. De rechterhand van Hartley, Leonard Vance (Dennis Lipscomb), verzet zich echter met hand en tand tegen een autopsie. Mulder is echter geneigd om in de gave van Samuel te geloven, nadat die hem haarfijn uitlegt dat hij alles weet over Mulders verdwenen zus Samantha.
 


E.B.E.19. Shapes
Jim Parker (Donnelly Rhodes) schiet voor zijn deur de Indiaan Joseph Goodensnake neer, terwijl die zijn zoon Lyle (Ty Miller) aanvalt. De man beweert bij hoog en bij laag dat Joseph veranderd was in een wezen dat het midden houdt tussen een beest en een mens. Het blijkt dat de Parkers in dispuut lagen met Joseph en zijn zus Gwen (Renae Morriseau) over een stuk land, en de indianenbevolking beschuldigt Jim er dan ook van dat hij gewoon zijn juridische tegenstander heeft geliquideerd, terwijl Jim er prat op gaat dat hij de zaak op hoffelijke manier voor de rechtbank wilde beslechten. De op borgtocht vrijgelaten man wordt echter zélf het volgende slachtoffer van het manbeest dat kennelijk nog ergens rondwaart. De indianenoudere Ish (Jimmy Herman) bezweert Mulder dat er een boze geest, een manitou, rondwaart.

20. Darkness Falls

Dertig viriele houthakkers lijken van de aardbodem verdwenen bij een boskap in Washington. De dienst Bebossing vraagt de hulp van het FBI, omdat twee gekende ecoterroristen, die vandalenstreken uitvoeren opdat de houthakkers hun werk niet zouden kunnen doen, in de buurt gesignaliseerd zijn. Samen met twee boswachters belanden Mulder en Scully in het basiskamp, waar ze Doug Spinney (Titus Welliver) aantreffen. Die beweert dat, zodra de duisternis valt, ze daar niet veilig zijn, omdat er een soort vuurvliegjes mensen aanvalt. Bovendien heeft Scully een cocon in het bos gevonden met een van alle lichaamsvochten ontdaan lijk in.

Disk 6:

21. Tooms
Enkele zelfverklaarde experts vinden het, tegen het advies van Mulder in, toch nodig om Eugene Victor Tooms uit het gekkenhuis te bevrijden. Mulder gaat ervan uit dat hij nog altijd een vijfde slachtoffer wil maken, en schaduwt hem op eigen houtje. Tooms dient echter klacht in nadat hij zogezegd door Mulder zou mishandeld zijn. Scully moet intussen bij directeur Skinner (Mitch Pileggi) op het matje komen voor het gebruik van ongeoorloofde methodieken bij het oplossen van zaken.

22. Born Again

Het verloren gelopen meisje Michelle Bishop (Andrea Libman) wordt binnengebracht op een politiebureau. De agent die haar ondervraagt, Rudy Barbala (Dwight Koss), wordt echter tijdens de ondervraging met een meedogenloze kracht van het zoveelste verdiep het raam uitgeslingerd. Het meisje beweert dat er een andere identiteit in de kamer aanwezig was. Mulder vermoedt echter dat het meisje telekinetische krachten heeft. Als ook nog een tweede agent in haar nabijheid omkomt, blijkt na wat graven een vies stinkend beerputje uit het verleden opengegooid te worden.
 


Darkness Falls23. Roland
In een aëronautisch laboratorium wordt aan een motor gewerkt die Mach 15 kan halen. Eén van de geleerden, dr. Ronald Surlow (Matthew Walker), werkt 's avonds nog laat, wanneer hij door de ietwat achterlijke conciërge Roland (Željko Ivanek) opgesloten wordt in een windtunnel en te pletter wordt gemaaid. Roland heeft bovendien een deel van de wiskundige vergelijkingen op het bord aangepast. Best wel knap voor iemand die doorgaans te debiel is om de veiligheidsdeur te openen.

24. The Erlenmeyer Flask

Mulder krijgt een tip van Deep Throat dat een voortvluchtige die neergeschoten is bij een dok mogelijk over buitengewone kracht beschikt omdat hij een stamceltherapie heeft ondergaan met buitenaards DNA. De overheid is echter bezig om alle sporen hiervan uit te wissen, en in het proces neemt Deep Throat ongeoorloofde risico's om Mulder naar de waarheid te leiden.
 


RolandBEELD EN GELUID
Zoals uit de screenshots kan worden opgemaakt, is de compositie helemaal opnieuw gedaan. Af en toe valt er een stukje boven en onder uit het beeld, maar even zo vaak krijgen we links en rechts meer informatie. Ook alle onscreen-fonts zijn moeten worden aangepast, en dat is niet helemaal in hetzelfde lettertype gebeurd. Bij puristen leidde dat alleszins tot controverse, maar het is een feit dat op Blu-ray de oudste seizoenen van The X-Files opgefrist zijn zo veel mogelijk was, en dat biedt een interessante nieuwe kijkervaring. Heel af en toe valt er boven- en onderaan wat weg, zoals Mulders haar, maar duidelijk heeft men minutieus de hele reeks opnieuw bekeken en gekaderd. Het was niet mogelijk om alle speciale effecten van scratch te herdefiniëren, maar er is over elk shot nagedacht wat er kon en wat niet. Maar in HD ziet The X-Files er dus geweldig uit, met veel meer nuance, detaillering, scherpte en kleuren. Ook de soundtrack heeft een makeover gekregen, en bij de vele bovennatuurlijke fenomenen worden de surroundregisters opengetrokken om de kijker meer onder te dompelen in de actie. Ook Mark Snows onvergetelijke soundtrack klinkt een stuk voller.

EXTRA'S

Letterlijk al het bonusmaterial van alle releases die er ooit geweest zijn, is bij elkaar geschraapt op deze box, of het nu van videoband komt, seizoensdvd's of releases met individuele afleveringen. Op de koop toe is er hier en daar wat nieuw materiaal toegevoegd. Weliswaar is het bonusmateriaal niet Engels ondertiteld, waar u maar mee moet leren leven.
 


The Erlenmeyer FlaskWe beginnen al dadelijk met twee audiocommentaren voor de pivotale afleveringen Deep Throat door bedenker Chris Carter en voor The Erlenmeyer Flask door regisseur R.W. Goodwin. Bij twaalf afleveringen geeft Chris Carter korte toelichting in Chris Carter Talks About Season 1 (35:16): Pilot, Deep Throat, Squeeze, Conduit, Ice, Fallen Angel, Eve, Beyond The Sea, E.B.E., Darkness Falls, Tooms en The Erlenmeyer Flask. Ook Frank Spotnitz geeft een algemene inleiding op de reeks in Series Introduction by Frank Spotnitz (0:36), maar minder dan een minuut is een beetje te weinig eer voor de reeks. Er zijn twee verwijderde scenes (2:54) uit de pilootaflevering (waarin Scully een lief heeft, godbetert!), en redelijk nutteloze fragmentjes in andere talen gedubd: 4 voor Pilot (4:15), 3 voor The Jersey Devil (3:41), 3 voor Ice (3:16), 2 voor Space (2:10), 3 voor Fire (2:56), 4 voor E.B.E. (4:41), 4 voor Tooms (4:18) en 2 voor The Erlenmeyer Flask (1:53). Chris Carter en Frank Spotnitz geven ook een inleiding voor de aflevering "Pilot" (1:10) en voor Beyond The Sea (1:38), volgens henzelf de beste aflevering die ze ooit gemaakt hebben. Een algemene documentaire krijgen we in The Truth About Season 1 (11:05) met interviews met regisseurs, acteurs en componist Mark Snow, en verder nog een tweede documentaire FX: Behind the Truth (12:37) over de speciale effecten. In totaal zijn er ook nog 47 television spots (14:04) toegevoegd.

CONCLUSIE
Het eerste seizoen van The X-Files is een stuk televisiegeschiedenis. Meer dan 15 jaar na datum blijven de afleveringen fris en origineel, en Blu-ray zien ze er ook nog eens fris uit. Alleen spijtig van dat ontbreken van Nederlandse ondertiteling. Volgens ons een bewust zet van één of andere undercovereenheid bij de overheid!
coverStudio: Fox

Regie: Kim Manners, Rob Bowman, David Nutter, Chris Carter, R.W. Goodwin, Tony Wharmby, Michael W. Watkins, Daniel Sackheim, Michael Lange, Jim Charleston, Cliff Bole, William A. Graham, Peter Markle, David Duchovny, Thomas J. Wright, Rod Hardy, Jerrold Freedman
Met: Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Jerry Hardin

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
1993-1994

Leeftijd:
15

Speelduur:
1091 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036075527


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 2.0
Duits DTS 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Duits, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack "Deep Throat" door Chris Carter
• Audiocommentaartrack "The Erlenmeyer Flask" door R.W. Goodwin
• 12 documentaires "Chris Carter Talks About Season 1"
• Documentaire "Series Introduction by Frank Spotnitz"
• 2 verwijderde scenes
• 4 internationale clips "Pilot"
• 3 internationale clips "The Jersey Devil"
• 3 internationale clips "Ice"
• 2 internationale clips "Space"
• 3 internationale clips "Fire"
• 4 internationale clips "E.B.E."
• 4 internationale clips "Tooms"
• 2 internationale clips "The Erlenmeyer Flask"
• Inleiding op "Pilot" door Chris Carter en Frank Spotnitz"
• Inleiding op "Beyond The Sea" door Chris Carter en Frank Spotnitz
• Documentaire "The Truth About Season 1"
• Documentaire "FX: Behind the Truth"
• 47 television spots

Andere recente releases van deze maatschappij